Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Κοινωνικό κραχ! Βυθίζονται οι μισθοί και οι συντάξεις!

Βίαιη υποτίμηση των αμοιβών τους υποχρεώνονται να υποστούν οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα με το νέο Μνημόνιο, καθώς ο στόχος της τρόικας είναι να καταστούν οι μισθοί των ...


Ελλήνων ανταγωνιστικοί με αυτούς της Πορτογαλίας αλλά και της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Με αυτό το σκεπτικό, ανατρέπονται το εργατικό δίκαιο και το καθεστώς αμοιβών και απασχόλησης όπως είχαν καθιερωθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Επιβάλλονται μια άμεση μείωση κατά 22% του βασικού μισθού σε όλα τα επίπεδα, μια επιπλέον κατά 10% για όλους τους νέους κάτω των 25 ετών καθώς και το πάγωμά τους στα νέα χαμηλά επίπεδα ώς το 2015.

Η μετενέργεια που προστάτευε τους εργαζόμενους από πιθανή επιδείνωση των συνθηκών εργασίας τους και των αμοιβών τους θα είναι σε λίγο παρελθόν. 
Επίσης, μειώνονται οι επικουρικές συντάξεις κατά 15%, αλλά και οι βασικές συντάξεις σε ΔΕΗ, ΟΤΕ και τράπεζες κατά 15% και στον ΟΓΑ κατά 7%. 
Επιπλέον, καταργείται η μονιμότητα στις ΔΕΚΟ και πρώην ΔΕΚΟ, ενώ έρχονται αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια ώς τα τέλη Ιουνίου και αποχωρούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο – και με απολύσεις – 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι ώς το τέλος του χρόνου.

Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να νομοθετήσει τα περισσότερα από τα παραπάνω μέτρα άμεσα, ως προϋπόθεση προκειμένου να εξασφαλίσει τα σωτήρια 130 δισ. ευρώ που θα αποτρέψουν τη χρεοκοπία.

Πριν όμως έρθει – αν έρθει – η αύξηση της ανταγωνιστικότητας που περιμένει η τρόικα, θα βαθύνει κι άλλο η ύφεση. Το ΑΕΠ προβλέπεται να υποχωρήσει περαιτέρω κατά 4%-5% φέτος και το 2013, οπότε και θα αρχίσει – εκτιμάται – η αντίστροφη πορεία.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :