Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Η ανάπτυξη μένει ακόμα στα χαρτιά κ. Χρυσοχοΐδη

της Δήμητρας Σκούφου
Μεγάλα αλλά και μικρότερα έργα παραμένουν κολλημένα, και μαζί με αυτά το «μίνι σχέδιο Μάρσαλ» για την ελληνική οικονομία, η οποία όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από ...


την Κομισιόν βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στην ύφεση.

Τα δύο μεγάλα χρηματοδοτικά προγράμματα που έχουν εξαγγελθεί εδώ και αρκετούς μήνες από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το υπουργείο Ανάπτυξης, για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των μεγάλων έργων υποδομής, βρίσκονται ακόμη στη φάση των σχεδίων, με την Κομισιόν αλλά και γερμανούς πολιτικούς – όπως ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ – να κατηγορούν το υπουργείο Ανάπτυξης ως υπεύθυνο για τις καθυστερήσεις.

Η ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ. Στην πολιορκία αυτή προς την Ελλάδα συμμετέχει και ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν ο οποίος μάλιστα απέστειλε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο επισημαίνοντας τα βήματα που πρέπει να γίνουν. Στην απάντησή του, την οποία αποκαλύπτουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ», ο κ. Παπαδήμος επισημαίνει τις προσπάθειες που γίνονται τους τελευταίους δύο μήνες, προκειμένου να επιταχυνθεί η απορροφητικότητα των πόρων. Η επιστολή επιβεβαιώνει, πάντως, τις καθυστερήσεις στα προγράμματα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα έργα υποδομής.

Το Ταμείο Εγγυήσεων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και το Ταμείο Εγγυήσεων Υποδομών προορίζονται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να χορηγούν δάνεια για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων καθώς και για τη χρηματοδότηση των μεγάλων έργων που έχουν παγώσει μετά το ξέσπασμα της κρίσης. Τα δύο αυτά κρίσιμα Ταμεία θα έπρεπε με βάση τον αρχικό σχεδιασμό να είχαν τεθεί ήδη σε λειτουργία, αλλά έχουν σκοντάψει σε γραφειοκρατικές διαδικασίες και στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τους όρους και τις προϋποθέσεις εφαρμογής της συγκεκριμένης συμφωνίας.

Από τις Βρυξέλλες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αποδίδοντας ευθύνες στην ελληνική πλευρά ενώ χθες και προχθές ο Φίλιπ Ρέσλερ κατηγόρησε ευθέως τον υπουργό Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προγραμμάτων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας και για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων. Στη νέα επίθεσή του ο γερμανός υπουργός Οικονομίας κατηγόρησε τον κ. Χρυσοχοΐδη ότι ακόμη δεν έχει προχωρήσει η υπόθεση της ίδρυσης της επενδυτικής τράπεζας μέσω της οποίας θα χρηματοδοτούνταν οι γερμανικές επιχειρήσεις που θα θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, αν και είχε δεσμευτεί γι’ αυτό.

Η δημιουργία του Ταμείου Εγγυήσεων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων με κεφάλαια 500 εκατ., ενώ είχε προαναγγελθεί και αναμενόταν έως το τέλος Ιανουαρίου, αναβάλλεται για τον Μάρτιο. Οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, αν και οι εκπρόσωποί της διαβεβαίωναν τις προηγούμενες ημέρες ότι είναι στις προθέσεις τους να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Το Ταμείο έχει στόχο τη δανειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για ενίσχυση της ρευστότητάς τους. Αυτό προβλέπεται με την παροχή εγγυήσεων 500 εκατ. ευρώ από κονδύλια του ΕΣΠΑ προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων η οποία με τη σειρά της θα διαθέσει και δικά της κεφάλαια ώστε συνολικά οι εγγυήσεις προς τις τράπεζες να φθάσουν το 1 δισ. ευρώ. Μέσω των εγγυήσεων αυτών θα διατεθούν δάνεια ύψους 2 δισ. στους μικρομεσαίους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :