Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Oι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης στη Σύνοδο Κορυφής

- Πολύ δύσκολα θα περάσει από τη Βουλή η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, εφόσον κάτι τέτοιο θα αντίκειται σε μία ενδεχόμενη συμφωνία των ...


κοινωνικών εταίρων. Οπως χαρακτηριστικά τονίστηκε από συνεργάτη ενός εκ των τριών αρχηγών, ακόμη κι αν οι επικεφαλής των κομμάτων συμφωνούσαν στο να αγνοηθεί η συμφωνία των εταίρων, κανείς δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί ότι οι ΚΟ των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση θα αποδεχθούν κάτι τέτοιο.

- Επίσης, ουδείς εκ των τριών αρχηγών συζητεί ενδεχόμενο υποχώρησης στο θέμα της επιτροπείας της χώρας, κάτι που άλλωστε επισημάνθηκε από όλες τις πλευρές και σε όλους τους τόνους ότι είναι εκτός πλαισίου της συμφωνίας της 26ης-27ς Οκτωβρίου.

- Διαπιστώθηκε όμως ότι υπάρχουν κάποια περιθώρια διαπραγμάτευσης στα πεδία των αποκρατικοποιήσεων, των μερικών περικοπών στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα (π.χ. να χαθεί ένας από τα επιδόματα Πάσχα - Χριστουγέννων - αδείας), τους όρους με τους οποίους μπορεί να εκχωρηθούν προσβάσεις και εκμεταλλεύσεις σε πλουτοπαραγωγικές και ενεργειακές πηγές, καθώς και στην θέσπιση ειδικών οικονομικών ζωνών για την προσέλκυση επενδύσεων, στις οποίες θα ισχύει ειδικό φορολογικό, επενδυτικό και εργασιακό καθεστώς.

Ο προβληματισμός όλων και εν πολλοίς η κοινή αντίδραση εστιάζεται στις πιέσεις της τρόικας για μειώσεις μισθών και κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων στον ιδιωτικό τομέα, στο θέμα των μειώσεων των επικουρικών συντάξεων, αλλά κατά τα φαινόμενα κυρίως ενδογερμανικό σχέδιο για ορισμό της ελληνικής κυβέρνησης υπό επιτροπεία, προκειμένου να παρακολουθείται η επίτευξη δημοσιονομικών και άλλων στόχων, εφόσον αποδεσμευτεί η νέα δανειακή βοήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια :