Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Επιταχύνει τις αποκρατικοποιήσεις η κυβέρνηση

Έρχεται το τραίνο της Αλλαγής
Η απαίτηση της τρόικας, όπως τουλάχιστον εκφράστηκε στο προμνημόνιο, για 2 - 3 «μεγάλες» αποκρατικοποιήσεις, φαίνεται ότι ...


«ενεργοποίησε» την κυβέρνηση.
Έτσι, είναι χαρακτηριστικό ότι ανακοινώθηκε η μεταβίβαση στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, του ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο στον ΟΠΑΠ και τον ΟΛΘ. 
Ενώ, παράλληλα, προχωρούν οι διαδικασίες για τα κρατικά λαχεία και τον ΟΔΙΕ, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να αντλήσει, όπως και πέρυσι, πρόσθετα έσοδα από τον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών.

Πάντως, σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ταμείου, Γιάννης Κουκιάδης, χαρακτήρισε «εμπειρική» την αρχική εκτίμηση της κυβέρνησης για έσοδα 50 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις, επισημαίνοντας ότι έγινε κατανοητό από την τρόικα ότι το μόνο που ήταν εφικτό να εισπραχθεί το 2011, ήταν 1,7 δις. ευρώ (έναντι στόχου 5 δισ. ευρώ).

Σύμφωνα με τις τελευταίες κυβερνητικές κινήσεις στο «μέτωπο» των αποκρατικοποιήσεων:

Ποσοστό 29% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΠΑΠ (92.510.000 μετοχές) μεταβίβασε το Δημόσιο στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, με απόφαση της Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων. 
Το ποσοστό του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΠΑΠ διαμορφώνεται πλέον σε 5%. Φαίνεται, έτσι, ότι ξεκινούν άμεσα οι διαδικασίες και η πώληση της εταιρείας τοποθετείται μέσα στο β΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, στόχος είναι να πωληθεί σε τιμή μετοχής υπερδιπλάσια της τρέχουσας χρηματιστηριακής. 
Καθώς, ο ΟΠΑΠ απέκτησε μια νέα πανάκριβη άδεια για την ανάπτυξη των VLT's, ενώ αναμένεται το άνοιγμα της διαδικτυακής αγοράς τυχερών παιχνιδιών όπου επίσης πρόκειται να δραστηριοποιηθεί ο ΟΠΑΠ και αναμένεται και η ιδιωτικοποίηση των λαχείων, τα οποία μπορεί τελικά να πάρει η κοινοπραξία του ΟΠΑΠ.

Για τον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδας (ΟΔΙΕ), εκτός από την Intralot, μη δεσμευτικό ενδιαφέρον εξεδήλωσε και η Avenir. Από τον διεθνή χώρο, ενδιαφέρθηκαν η γαλλική PMU και η Phumelela Gaming & Leisure, η εταιρία που διαχειρίζεται το ιπποδρομιακό στοίχημα στη Νότια Αφρική. 

Παράλληλα, από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, αποφασίστηκε να διαχωριστεί η ακίνητη περιουσία του Ιπποδρόμου από τη διαγωνιστική διαδικασία και, κατά πάσα πιθανότητα, θα δημιουργηθεί μια νέα εταιρία, στην οποία θα μεταβιβαστεί η περιουσία, αλλά και τα χρέη.

Επίσης, το Δημόσιο προχώρησε στη μεταβίβαση στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, 2.348.640 μετοχών του ΟΛΘ (ποσοστό 23,3% του μετοχικού κεφαλαίου). Το ποσοστό του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΛΘ διαμορφώνεται πλέον σε 50,97%.

Τέλος, ανακοινώθηκε η μεταβίβαση ποσοστού 40% (14,52 εκατ. μετοχές) της ΕΥΑΘ, επίσης στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :