Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Ακροδεξιές αγριότητες

Επιθέσεις εναντίον μεταναστών το βράδυ του Σαββάτου στην Πλατεία Ομονοίας
Σκηνικό μίσους και τυφλής βίας στήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην Πλατεία Ομονοίας με πρωταγωνιστές ομάδες ακροδεξιών που εξαπέλυσαν πογκρόμ εναντίον ...


μεταναστών. Οι ακροδεξιοί που είχαν καταλήξει στην Ομόνοια ύστερα από συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής στην Πλατεία Ρηγίλλης χτυπούσαν κάθε μετανάστη που εντόπιζαν. Τους κλωτσούσαν και τους γρονθοκοπούσαν και το ίδιο έκαναν με όποιον τολμούσε να τους υπερασπίσει.

Από τις επιθέσεις τραυματίστηκαν σοβαρά ένας Κύπριος και ένας Πακιστανός, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες. Η κατάσταση εκτονώθηκε έπειτα από επέμβαση της Αστυνομίας, η οποία προέβη σε 42 προσαγωγές. Ετσι, οι ακροδεξιοί σκόρπισαν στα γύρω στενά. Οι προσαχθέντες αφέθηκαν στη συνέχεια ελεύθεροι. Επεισόδια εις βάρος μεταναστών είχαν γίνει το απόγευμα και στον σταθμό του Ηλεκτρικού στον Πειραιά, τα οποία δεν πήραν μεγάλη έκταση.

Στις 19.00 είχε προηγηθεί συγκέντρωση που διοργάνωσε η αποκαλούμενη Επιτροπή Εθνικής Μνήμης στη διασταύρωση των οδών Ρηγίλλης και Βασιλίσσης Σοφίας. Μετείχαν μέλη της Χρυσής Αυγής με πανό και σημαίες, ενώ ομιλητής στη συγκέντρωση που διοργανώθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση δεκαέξι ετών από τα γεγονότα στα Ιμια ήταν ο Νίκος Μιχαλολιάκος.

Οι διαδηλωτές μετά τις ομιλίες κατευθύνθηκαν προς την αμερικανική πρεσβεία, την οποία φρουρούσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Οργανωμένα κάποιοι από τους διαδηλωτές επιχείρησαν να κινηθούν προς την Ομόνοια, αλλά τους απέτρεψαν αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να αποφευχθούν επιθέσεις. Για αρκετή ώρα επικράτησε ένταση μεταξύ των χρυσαυγιτών και αστυνομικών στο Σύνταγμα.

Στην Ομόνοια μια ομάδα χρυσαυγιτών κατάφερε να πλησιάσει στον σταθμό του Μετρό. Φωνάζοντας προκλητικά συνθήματα έκαναν επιθέσεις σε περαστικούς μετανάστες, τους εξύβριζαν και τους κυνηγούσαν. Οσους κατάφερναν να ακινητοποιήσουν τους ξυλοκοπούσαν άγρια.

Εντρομοι περαστικοί έβλεπαν για αρκετή ώρα τις σκηνές βίας εις βάρος μεταναστών. Τα επεισόδια πήραν τέλος ύστερα από επέμβαση αστυνομικών, που έκαναν προσαγωγές.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μέλη ακροδεξιών οργανώσεων εξαπολύουν πογκρόμ εναντίον μεταναστών και τα δύο τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τα κρούσματα της οργανωμένης ακροδεξιάς βίας. Επεισόδια με ξυλοδαρμούς έχουν γίνει κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων κατοίκων, όπου βρίσκουν την ευκαιρία και παρεισφρέουν ακροδεξιοί.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :