Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Η Μέρκελ αποκλείει «δάνειο - γέφυρα» προς την Ελλάδα

Αυξάνονται οι πιέσεις των Ευρωπαίων εταίρων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς τους ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων να ...


αποδεχθούν αναδιάρθρωση που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους και τη μείωσή του στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.
H Γερμανίδα καγκελάριος κ. Αγκελα Μέρκελ προειδοποίησε ότι δεν πρόκειται να δοθεί ενδιάμεση χρηματοδότηση προς την Ελλάδα στην περίπτωση που δεν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες μέχρι τις 20 Μαρτίου, ενώ η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βρίσκεται εις το διηνεκές σε πρόγραμμα στήριξης και πως πρέπει να βρεθεί βιώσιμη λύση.
Παράλληλα, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών κ. Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ προειδοποίησε ότι αν οι ιδιώτες πιστωτές δεν αποδεχθούν τις προτάσεις που τους γίνονται, τότε η Ευρωζώνη δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε υποχρεωτική αναδιάρθρωση.
Χθες η κ. Μέρκελ διέψευσε δημοσιεύματα του Τύπου ότι υπάρχει σκέψη να δοθεί «δάνειο - γέφυρα» προς την Ελλάδα μέχρι να ολοκληρωθεί το PSI. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κ. Μέρκελ δήλωσε αντίθετη «σε σκέψεις να δοθεί στην Ελλάδα δάνειο - γέφυρα, εάν οι διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους ιδιώτες πιστωτές για το κούρεμα δεν προχωρήσουν».
Σύμφωνα με την κ. Μέρκελ το ζήτημα δεν υφίσταται καν, «διότι υπάρχει αρκετός χρόνος ώς τον Μάρτιο προκειμένου να καταλήξουμε σε νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα». Το ενδεχόμενο χορήγησης μεγαλύτερης χρηματοδοτικής βοήθειας από τα 130 δισ. ευρώ που είχαν αποφασιστεί τον περασμένο Οκτώβριο αποτελεί «τοξικό» ζήτημα σε πολλές χώρες της βόρειας Ευρώπης.
Χθες, ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου κ. Λουκ Φρίντεν δήλωσε ότι τα 130 δισ. είναι αρκετά προσθέτοντας ότι και οι πιστώτριες χώρες φτάνουν στα όριά τους. Ακόμη περισσότερη πίεση στους τραπεζίτες να συμφωνήσουν για μεγαλύτερη αναδιάρθρωση άσκησε χθες ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών απειλώντας τους ότι σε αντίθεση περίπτωση η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να προχωρήσει σε υποχρεωτική αναδιάρθρωση: «Ποτέ δεν είπαμε ότι (σ.σ. η αναδιάρθρωση) πρέπει να είναι εθελοντική. Στόχος μας είναι η βιωσιμότητα του χρέους. Προτιμούμε να είναι εθελοντική, αλλά δεν αποτελεί προϋπόθεση για εμάς». Για το ΔΝΤ είναι «κρίσιμο» το συνολικό αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης να είναι «βιώσιμο», δήλωσε από το Βερολίνο η κ. Λαγκάρντ. «Πρέπει όλοι να συμμετάσχουν, η χώρα (σ.σ. Ελλάδα) να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, ο ιδιωτικός τομέας να συμμετάσχει στη διαδικασία... οι Ευρωπαίοι εταίροι και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διαδραματίσουν τον ρόλο που τους αναλογεί» ανέφερε η κ. Λαγκάρντ, αναδεικνύοντας ότι το θέμα βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδας θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο για το ΔΝΤ.
Στήριξη Γαλλίας
Νωρίτερα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών κ. Φρανσουά Μπαρουέν είχε δηλώσει μετά τη συνάντησή του στο Παρίσι με τον Γερμανό ομόλογό του κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε την Ελλάδα», εκτιμώντας ότι η συμφωνία για την αναδιάρθρωση λαμβάνει μορφή. Ωστόσο, ο κ. Σόιμπλε πρόσθεσε ότι το ελληνικό χρέος, μετά την αναδιάρθρωση, δεν πρέπει να ξεπεράσει κατά πολύ το 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, όπως είχε συμφωνηθεί στη σύνοδο κορυφής της 26ης Οκτωβρίου. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να ασκήσει πίεση και προς τους Ελληνες πολιτικούς, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, είναι δύσκολο και ήδη έχει σημειωθεί σημαντική καθυστέρηση».

Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια :