Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Βενιζέλος - Λοβέρδος ενώνουν τις δυνάμεις τους

“Αποφασίσαμε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να δώσουμε μαζί αγώνα για τη χώρα. Θα πορευτούμε μαζί” δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος στην κοινή ...



συνέντευξη Τύπου με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο υπουργείο οικονομικών. «Μια νέα διαίρεση θα πήγαινε το ΠΑΣΟΚ ακόμη πιο πίσω» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Α. Λοβέρδος αποσύρει την υποψηφιότητά του και στηρίζει τον Ευ. Βενιζέλο για νέο πρόεδρο του ΠαΣοΚ.

Ο υπουργός Υγείας είπε επίσης: “Το ΠΑΣΟΚ ως ένα κίνημα που έχει προσφέρει στη χώρα, πρέπει να μείνει όρθιο και να δώσει τη μάχη του τις επόμενες μέρες – ούτε καν βδομάδες – για να μη γονατίσει η χώρα. Και πρέπει να κοιτάξει στα μάτια τον ελληνικό λαό. 
Έχουμε μιλήσει με πάρα πολλούς συναδέλφους μας, μιλήσαμε και με αρκετούς πριν βρεθούμε εδώ και είναι βασικός στόχος μας, αυτή η ενωτική πρωτοβουλία να αγκαλιάσει όλη την παράταξη”.

«Τη σημερινή έλλειψη ηγεσίας θα την καλύψει η ενότητα» κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε πως η δήλωση του Ανδρέα Λοβέρδου έχει πολύ μεγάλο βάρος για τον ίδιο – πολιτικό αλλά και συναισθηματικό- και δήλωσε:

«Η πατρίδα μας βρίσκεται σε οριακή κατάσταση.

» Το πολιτικό σύστημα, δυστυχώς, είναι προφανές ότι δυσκολεύεται να σηκώσει το βάρος μιας μεγάλης ιστορικής ευθύνης. Οι κομματικές και προσωπικές επιδιώξεις φαίνονται πια μικρές, ανούσιες και ανιστόρητες μπροστά σε αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας αλλά και σε όλη την Ευρώπη.

»Η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη της μεγαλύτερης μεταπολεμικής κρίσης, τη χειρότερη στιγμή για την Ευρώπη.

Τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται δυστυχώς. Μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου πρέπει να έχει ξεκινήσει επισήμως η διαδικασία της ανταλλαγής ομολόγων για να προλάβουμε τις λήξεις του Μαρτίου.

»Τις επόμενες λίγες μέρες, η πατρίδα μας έχει να λάβει δύσκολες αποφάσεις και να ολοκληρώσει μια γιγαντιαία προσπάθεια που προστατεύει τις θυσίες, τα επιτεύγματα και τις ελπίδες του ελληνικού λαού.

Μέσα σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία ο τόπος χρειάζεται δημοκρατικούς θεσμούς που λειτουργούν, πολιτική ηγεσία που μπορεί να δώσει αίσθημα ασφάλειας και προοπτική. Το ΠΑΣΟΚ σήκωσε τα δυόμισι τελευταία χρόνια δυσβάσταχτο και δυσανάλογο βάρος. Έχει υποστεί πρωτοφανή πολιτική και συναισθηματική φθορά, στο όνομα της σωτηρίας της πατρίδας. 
Αλλά δυστυχώς ένα πολύ μεγάλο ποσοστό πολιτών, θεωρεί ότι αυτό που έγινε, είναι όχι να αντιμετωπιστεί και να περιοριστεί, αλλά να προκληθεί μια τεράστια κοινωνική και οικονομική κρίση.

Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξαναγίνει συνεπώς το ταχύτερο δυνατό ένας συλλογικός δημοκρατικός φορέας πολιτικής σταθερότητας και προοπτικής. Για να συμβεί αυτό, πρέπει επειγόντως το ίδιο το ΠΑΣΟΚ να σταθεροποιηθεί εσωτερικά. 
Να αποκτήσει το ίδιο προοπτική για να μπορέσει να μιλήσει πειστικά για την προοπτική της χώρας. Αλλιώς η Ελλάδα κινδυνεύει να εγκλωβιστεί στην μεγαλύτερη πολιτική αυταπάτη και ψευδαίσθηση της τελευταίας πεντηκονταετίας.

Κινδυνεύει να εμπιστευθεί τις ελπίδες της και τις αγωνίες της, σε κάποιους που δεν έχουν τίποτα διδαχθεί και απλώς κρύβονται πίσω από τη μεγάλη φθορά που προκάλεσε στο ΠΑΣΟΚ η αναμέτρηση με την διαχείριση της κρίσης, που έγινε με καλές προθέσεις, αφόρητη χρονική πίεση, αρνητικούς διεθνείς συσχετισμούς, συνεχείς εξωτερικούς εκβιασμούς και εν τέλει μεγάλα λάθη.

» Ελπίζουμε ότι η σημερινή μας πρωτοβουλία μπορεί να λειτουργήσει ως έναυσμα προκειμένου να δοθεί τέλος στην εσωστρέφεια, τη διαδικαστική αμηχανία που επιτείνει την φθορά προσώπων, ιδεών και συμβόλων.

Προσωπικά έχω πει και ισχύει, πως οι ευθύνες μου ως Υπουργού Οικονομικών δεν μου επιτρέπουν να παρακολουθώ τους εσωτερικούς ρυθμούς του ΠΑΣΟΚ. Με τη σημερινή μας πρωτοβουλία θέλουμε να αλλάξουμε τους εσωτερικούς ρυθμούς του ΠΑΣΟΚ.

Η πρωτοβουλία συνεπώς αυτή μπορεί να λειτουργήσει ως αφετηρία για μια νέα συλλογικότητα στην Παράταξη. Μπορεί να συμβάλλει στην αποτελεσματική στήριξη της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, τώρα που όλοι θα αναλάβουν την ευθύνη τους χωρίς υπεκφυγές και μισόλογα κατώτερα των περιστάσεων. Η πρωτοβουλία αυτή, είμαι βέβαιος, ότι μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην ανόρθωση της Παράταξης, που υπάρχει μπορεί χάρις του έθνους και του λαού του».

Ερωτηθείς ο κ. Βενιζέλος αν είναι ενημερωμένος ο κ. Παπανδρέου για την κίνηση αυτή, απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε πως ο κ. Παπανδρέου θα αντιμετωπίσει με θετικό τρόπο την πρωτοβουλία.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ακόμη πως οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί από τα συλλογικά όργανα ισχύουν σε κάθε περίπτωση.

«Έχουμε συζητήσει την πρωτοβουλία αυτή με πολλούς φίλους» είπε ακόμη ο κ. Βενιζέλος, ενώ ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία για έξοδο από την ανασφάλεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από την από κοινού εμφάνισή τους οι δύο υπουργοί ενημέρωσαν τον Γιάννη Ραγκούση και την Άννα Διαμαντοπούλου για τις κινήσεις τους. Ο κ. Ραγκούσης απέφυγε να τοποθετηθεί και φέρεται να είπε ότι επιφυλάσσεται για τη στάση του αφού ακούσει πρώτα τις δηλώσεις τους.

Η καθοδική πορεία του Σοσιαλιστικού Κινήματος κατά πως φαίνεται έλαβε τέλος. Όλα μαζί τα στελέχη ενωμένα θα δώσουν την πραγματική μάχη για τη χώρα.

Ολόκληρη η δήλωση Λοβέρδου:

«Στις παρούσες δραματικές στιγμές που περνά η χώρα, όλοι πρέπει να συντάσσουμε τις δυνάμεις μας, ενωμένοι, για την επίτευξη του κοινού σκοπού, η Ελλάδα, δηλαδή η χώρα και οι πολίτες της να μην γονατίσουν. Αυτή είναι η βασική μας υποχρέωση, το κοινό, το συλλογικό μας καθήκον. Η κρισιμότητα των περιστάσεων, αλλά και το βάρος των καθηκόντων, δεν αφήνει πεδίο, δεν αφήνει χώρο για άλλες στοχεύσεις, πόσο μάλλον για θέματα που αφορούν την πορεία του καθενός μας χωριστά.

Με τον Βαγγέλη Βενιζέλο αποφασίσαμε να δώσουμε μαζί το δύσκολο αγώνα για την επίτευξη των στόχων της πατρίδας. Τόσο μέσα από τις τάξεις της κυβέρνησης, όπως ήδη καθημερινώς έχουμε κάνει, όσο και μέσα από τις τάξεις του πολιτικού μας χώρου, του ΠΑ.ΣΟ.Κ., σε ό,τι αφορά όλες τις εξελίξεις που έχουμε μπροστά μας. Θα πορευτούμε μαζί. Η παράταξή μας δεν αντέχει νέες διαιρέσεις. Η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα και η σταθερότητα, τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές, προϋποθέτει την ενότητα της δημοκρατικής παράταξης, την ενότητα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.και εμείς αυτή την ενότητα μπορούμε να την εγγυηθούμε. Μας συνδέουν κοινοί αγώνες, μια φιλία 40 ετών και η στενή σχέση με τον κοινό μας δάσκαλο, τον αείμνηστο Δημήτρη Τσάτσο.

Το Κίνημά μας σήκωσε στις πλάτες του βάρη και ευθύνες πολλών δεκαετιών, αναλαμβάνοντας, τον Οκτώβριο του 2009, την υποχρέωση να δώσει λύσεις σε χρόνια προβλήματα μέσα σε λίγους μήνες. Στην πορεία αυτή το ΠΑ.ΣΟ.Κ. χτυπήθηκε και τραυματίστηκε. Είναι, όμως, ως Κίνημα ιδεών και ανθρώπων, χρήσιμο στην πορεία του τόπου. Έδωσε και έχει να δώσει πολλά. Μία, όμως, νέα διαίρεση θα πήγαινε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ακόμη πιο πίσω.

Κάνοντας σήμερα αυτό που περνάει από το χέρι μου προσπαθώ να συμβάλω στην ενότητα της παράταξής μας και, με τον τρόπο αυτό, να συμμετάσχω στην προσπάθεια για τη σταθεροποίηση της χώρας. Η κυβέρνηση Παπαδήμου πρέπει να στηριχθεί, με τρόπο σαφή και έμπρακτο. Το εθνικό συμφέρον αυτό επιτάσσει. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες γι’ αυτό αγωνιούν. Η Ελλάδα θα δώσει αυτές τις ημέρες την πιο καίρια κι αποφασιστική της μάχη, ως χώρα της Ε.Ε και της ευρωζώνης. Και θα πρέπει να την κερδίσει. Μέσα σε ένα ασταθές εσωτερικό πολιτικό περιβάλλον και σε μια δοκιμαζόμενη Ε.Ε.

Μόλις το βαρύ καθηκοντολόγιο της Ελλάδας το επιτρέψει, εντός των επομένων ημερών, θα δημοσιοποιήσω τις ειδικότερες θέσεις μου για τις βασικές προτεραιότητες της χώρας, για όσα πρέπει να γίνουν εδώ και τώρα, καθώς και για τις ριζικές αλλαγές της πολιτικής φυσιογνωμίας του Κινήματός μας, τη συλλογικότητα της δράσης του, την ανανέωση της ηγετικής του ομάδας και των στελεχών του, για την προώθηση των οποίων θα ενώσω τις δυνάμεις μου και θα συμπορευτώ με τον Βαγγέλη Βενιζέλο. Η ανάταξη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι στα χέρια όλων των μελών και των στελεχών του. Τη σημερινή έλλειψη ηγεσίας θα καλύψει η ενότητα και η εξασφάλιση συνέχειας και προοπτικής.»


Δεν υπάρχουν σχόλια :