Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Ομαδική υποβάθμιση των χωρών της Ευρωζώνης


Το μπαράζ υποβαθμίσεων χωρών της Ευρωζώνης -το οποίο είχαν... προλάβει νωρίτερα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και ξένα ΜΜΕ- επιβεβαίωσε η Standard & Poor's το  ...
βράδυ της Παρασκευής: Ο οίκος έριξε την αξιολόγηση της Γαλλίας και της Αυστρίας κατά μία μονάδα, υποβαθμίζοντας άλλες επτά χώρες και μειώνοντας τις προοπτικές των υπόλοιπων σε αρνητικές. 

Μετά τη σαρωτική κίνηση, ουσιαστικά μόνο η Γερμανία κρατά ταυτόχρονα και το «ΑΑΑ» και τις σταθερές της προοπτικές.

Στις Βρυξέλλες, η Επιτροπή της ΕΕ τα μεσάνυκτα με έκτακτο ανακοινωθέν της μιλά, αναφερομένη στην κίνηση του S&P, για «παραλογισμό».

Στις χώρες που υποβαθμίστηκαν «ξεχωρίζουν» η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Κύπρος -δύο μονάδες χαμηλότερα- ενώ για όλες τις χώρες με αρνητικές προοπτικές (πλην Γερμανίας και Σλοβακίας δηλαδή) υπάρχουν πιθανότητες 30% για νέα υποβάθμιση μέσα στο 2012. 

Ο οίκος θεωρεί ότι οι πολιτικές πρωτοβουλίες των ευρωπαϊκών κυβερνήσων «ίσως δεν αρκούν για την πλήρη αντιμετώπιση των συστημικών πιέσεων στην Ευρωζώνη», δηλαδή τις συνθήκες στον χρηματοπιστωτικό τομέα, το κλίμα για τα ομόλογα χωρών της Εευρωζώνης στις αγορές κεφαλαίου, την επιδείνωση των προοπτικών για ανάπτυξη αλλά και την «ανοικτή και παρατεταμένη διάσταση απόψεων στις κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων».  

Η συμφωνία της 9ης Δεκεμβρίου «δεν έχει οδηγήσει σε μία υπέρβαση επαρκούς έκτασης». Μία πολιτική που βασίζονται μόνο στη λιτότητα είναι μία πολιτική που κινδυνεύει «να υπονομευτεί από μόνη της», εξανεμίζοντας τα δημόσια έσοδα. 

Παράλληλα, η S&P επικροτεί την στάση που έχει κρατήσει η ΕΚΤ, λέγοντας πως η νομισματική της πολιτική υπήρξε καθοριστική στην αποτροπή απώλειας της εμπιστοσύνης των αγορών.

    Κράτος Τρέχουσα αξιολόγηση Προηγούμενη αξιολόγηση Προοπτικές
    Αυστρία ΑΑ+ ΑΑΑ Αρνητικές
    Βέλγιο ΑΑ ΑΑ Αρνητικές
    Κύπρος ΒΒ+ ΒΒΒ Αρνητικές
    Εσθονία ΑΑ- ΑΑ- Αρνητικές
    Φινλανδία ΑΑΑ ΑΑΑ Αρνητικές
    Γαλλία ΑΑ+ ΑΑΑ Αρνητικές
    Γερμανία ΑΑΑ ΑΑΑ Σταθερές
    Ιρλανδία ΒΒΒ+ ΒΒΒ+ Αρνητικές
    Ιταλία ΒΒΒ+ Α Αρνητικές
    Λουξεμβούργο ΑΑΑ ΑΑΑ Αρνητικές
    Μάλτα Α- Α Αρνητικές
    Ολλανδία ΑΑΑ ΑΑΑ Αρνητικές
    Πορτογαλία ΒΒ ΒΒΒ- Αρνητικές
    Σλοβακία Α Α+ Σταθερές
    Σλοβενία Α+ ΑΑ- Αρνητικές
    Ισπανία Α ΑΑ- Αρνητικές
Ουσιαστικά, για την Standard and Poor's μόνο η Γερμανία κρατά ταυτόχρονα την άριστη αξιολόγησή της και τις σταθερές προοπτικές.

Πηγή : ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :