Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Πρόταση του Λευτέρη Αυγενάκη για τη μείωση της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων


Πρόταση – πρόκληση για τη μείωση της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων κατέθεσε ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, στη Βουλή, στο πλαίσιο της τοποθέτησής του στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού του 2012, το Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2011, καλώντας τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ να ...


λάβει συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Επιπλέον, κατάθεσε τις συγκεκριμένες προτάσεις και παρατηρήσεις της Δημοκρατικής Συμμαχίας επί του προϋπολογισμού του 2012, τον οποίο μάλιστα χαρακτήρισε «προσωρινό», προβλέποντας την άμεση αναθεώρησή του.
  
ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥ κ. ΑΥΓΕΝΑΚΗ:

Α. Αναφορικά με τη χρηματοδότηση και τη δανειοδότηση των πολιτικών κομμάτων, τόνισε:

(…) «Πολλά είναι τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις και τις δανειοδοτήσεις των πολιτικών κομμάτων.

Σημειώνω ότι σύμφωνα με στοιχεία που μου παρέδωσε η Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, κα. Γεννηματά, το 2009, χρονιά ύφεσης και σκληρής λιτότητας για όλα τα Ελληνικά νοικοκυριά, τα κόμματα, επιχορηγήθηκαν με 68,2 εκατομμύρια Ευρώ, το 2010 με 48,8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2011 έλαβαν 40,5 εκατομμύρια Ευρώ.

Ταυτόχρονα, τα πολιτικά κόμματα της χώρας, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, έχουν λάβει ως σήμερα από τις τράπεζες δάνεια συνολικού ύψους άνω των 245 εκατ. ευρώ, για τα οποία -όπως ενημερωθήκαμε επισήμως έως και σήμερα- έχουν εκχωρήσει ως εγγύηση την κρατική επιχορήγηση έως το 2016. Αυτό συμβαίνει τη στιγμή μάλιστα που είναι άδηλο ποιο θα είναι το ύψος της κρατικής επιχορήγησης για τα ερχόμενα έτη, καθώς και ποια θα είναι η δύναμη του κάθε ενός από αυτά και άρα τι ποσοστό επιχορήγησης θα δικαιούνται στο μέλλον.

-          Αλήθεια, εξυπηρετούνται κανονικά τα δάνεια των κομμάτων από τις Τράπεζες;
-          Τι είδους εγγυήσεις έχουν δοθεί από το κάθε κόμμα για το κάθε ένα από αυτά τα δάνεια;
-          Ποιος είχε την ευθύνη έγκρισης των δανείων από την πλευρά των Τραπεζών και ποιος από την πλευρά των κομμάτων;

Για τη μείωση του κόστους λειτουργίας του πολιτικού μας συστήματος, ως Δημοκρατική Συμμαχία, ζητούμε άμεσα από τη σημερινή κυβέρνηση Παπαδήμου και τα τρία κόμματα που συγκυβερνούν, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ:

-          Πρώτον, μείωση κατά 50% της κρατικής χρηματοδότησης.
-          Δεύτερον, απαγόρευση δανειοδότησης από τις τράπεζες.
-          Τρίτον, απόλυτη διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων και δημοσιοποίησή τους στο διαδίκτυο.
-          Τέταρτον, πλήρη εκκαθάριση των χρηματοδοτήσεων και του δανεισμού όλων των κομμάτων που συμμετείχαν στις εκλογές την τελευταία δεκαπενταετία

Ιδού λοιπόν πεδίο δόξης λαμπρό, κύριοι Παπανδρέου, Σαμαρά και Καρατζαφέρη! Ας προχωρήσουμε με συγκεκριμένες πράξεις στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας του πολιτικού σας συστήματος. Ας δείξουμε εμπράκτως ότι αφουκραζόμαστε την κοινωνία και είμαστε διατεθειμένοι να λάβουμε συγκεκριμένες πολιτικές δράσεις και νομοθετικά μέτρα.

Δεν αρκεί να φαίνεται, πρέπει και να είναι έντιμο το πολιτικό σύστημα απέναντι στην κοινωνία και στους πολίτες. Αρκετά με την υποκρισία. Βεβαίως, η πρόταση – πρόκληση ισχύει και για τα κόμματα της Αριστεράς, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατική Αριστερά.
Να μιλήσουμε επιτέλους για τα οικονομικά των κομμάτων με ειλικρίνεια, να πούμε τι θέλει, τι υποστηρίζει το κάθε κόμμα και ο κάθε αρχηγός, την ώρα που 4.000 λουκέτα μπαίνουν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, η ανεργία έχει φτάσει σχεδόν στο 18,5%, ενώ οι τράπεζες έχουν κλειδώσει και το ελάχιστο ρευστό προς τις επιχειρήσεις…

Έντιμες κουβέντες, καθαρές κουβέντες.
Επιτέλους να μιλήσει η λογική και όχι ο κομματισμός!»


Β. Σχετικά με τον Προϋπολογισμό του 2012 υπογράμμισε:

(…) «Για μια ακόμα φορά, καλούμαστε να συζητήσουμε έναν προϋπολογισμό που είναι σίγουρο ότι είναι προσωρινός. Έναν προϋπολογισμό δηλαδή, τον οποίο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα κληθούμε να αναθεωρήσουμε άρδην και από τον οποίο θα ξεφύγουμε εντελώς, όπως συνέβη με τον περσινό.

Ταυτόχρονα, δεν πρέπει όμως, να έχουμε αυταπάτες. Πρόκειται για το δυσκολότερο προϋπολογισμό των τελευταίων δεκαετιών, καθώς η χώρα βρίσκεται σε μια πρωτοφανώς δύσκολη οικονομική κατάσταση, ενώ φλερτάρει ολοένα και πιο έντονα με τον κίνδυνο της άτακτης χρεοκοπίας.

Ο φετινός προϋπολογισμός έχει όμως και ένα επιπρόσθετο παράδοξο: Την εισηγητική έκθεση υπογράφει ο κ. Βενιζέλος, αλλά προσυπογράφει και ο σύμβουλος του κ. Σαμαρά και νυν υφυπουργός Οικονομικών κ. Μουρμούρας. Τον προϋπολογισμό ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο. Τον ενέκρινε δηλαδή και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και η Νέα Δημοκρατία δια των δύο αντιπροέδρων της, όπως και το ΛΑΟΣ, την ίδια ώρα που φαίνεται να υπονομεύουν την κυβέρνηση.

Εμείς, ως Δημοκρατική Συμμαχία, δεν ακολουθούμε αυτήν την πρακτική. Παραμένουμε συνεπείς και μετρημένοι, συγκεκριμένοι και πάνω από όλα έντιμοι σε αυτά που λέμε και αυτά που κάνουμε.

Δυστυχώς, με βάση το Σύνταγμα, δεν έχουμε τη δυνατότητα μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού στην Ολομέλεια να τον επηρεάσουμε, όπως είχαν τα κυβερνητικά κόμματα πριν κατατεθεί. Ωστόσο, παρ’ όλα αυτά, θα αναλάβουμε το κόστος και την ευθύνη να παρουσιάσουμε συγκεκριμένες και συγκροτημένες εναλλακτικές προτάσεις, κάτι που κάναμε και στον περσινό προϋπολογισμό και στο μεσοπρόθεσμο. Έγκαιρα προτείναμε μια ρεαλιστική εναλλακτική επιλογή.

Μια πρόταση συγκεκριμένη, που στηριζόταν κατά 62% στις δαπάνες και είχε 10 δις μεγαλύτερη προσαρμογή στη διάρκεια της επόμενης τετραετίας. Η πρότασή μας μάλιστα καθίσταται ακόμη πιο αποτελεσματική, εάν εισπραχθούν τα εφικτά φορολογικά έσοδα που λιμνάζουν.

Απορρίψαμε και απορρίπτουμε για παράδειγμα το χαράτσι της ΔΕΗ. Ξεκαθαρίσαμε με κάθε τόνο ότι  πρόκειται για άδικο και εξοντωτικό φόρο που δεν συνδέεται ούτε με το εισόδημα, ούτε με τον πλούτο. Είναι κυριολεκτικά κεφαλικός φόρος ακινήτου. Και βλέπετε ήδη τις σφοδρές αντιδράσεις της κοινωνίας που υπάρχουν σε όλα τα επίπεδα, ενώ «κατόπιν εορτής» ελήφθησαν συγκεκριμένες νομοτεχνικές βελτιώσεις που αφορούν τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Σημειώστε ότι ως Δημοκρατική Συμμαχία προτείναμε αντί για το χαράτσι της ΔΕΗ δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα που παρουσιάσαμε ήδη από το μεσοπρόθεσμο.

(…) Δυστυχώς, η λανθασμένη στρατηγική του περσινού προϋπολογισμού ακολουθείται και στον προϋπολογισμό του 2012. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο που απέτυχε να εκπληρώσει τους στόχους του ο περσινός προϋπολογισμός, θα αποτύχει και ο φετινός.

Αντί να κόβει δαπάνες, βάζει φόρους, ώστε συνεχίζεται η τεράστια και δυσανάλογη  επιβάρυνση του ιδιωτικού τομέα και ιδίως των έντιμων φορολογουμένων. Συνεχίζεται η λανθασμένη στρατηγική, που εδώ και μήνες έχουμε επισημάνει, ο ιδιωτικός τομέας που καλείται να μας βγάλει από την κρίση, να υπερφορολογείται, επενδύσεις να μην γίνονται και η ήδη τεράστια ανεργία να αυξάνεται.

Καμία Κυβέρνηση λοιπόν δεν μπορεί να αγνοεί τον ιδιωτικό τομέα, ειδικά όταν αυτός σηκώνει ένα βάρος πολύ μεγαλύτερο απ’ ότι παίρνει ο δημόσιος. Πρέπει λοιπόν να πάψουμε να εστιάζουμε την προσοχή μας στο δημόσιο μόνο και μόνο επειδή εκεί συντηρείται ο «κομματικός στρατός» και να ασχοληθούμε σοβαρά με την ιδιωτική πρωτοβουλία, να την προστατέψουμε και να την ενισχύσουμε, καθώς μπορεί να αποτελέσει κινητήριο μοχλό ανάπτυξης. 

Εξίσου αναγκαία είναι  η άμεση υλοποίηση επιθετικών πολιτικών μεταρρυθμίσεων και η μείωση του κράτους, προκειμένου να επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα που θα έχουν θετική επίπτωση στην προσέλκυση επενδύσεων και τη μείωση της ανεργίας.

Τέλος, με δεδομένους τους ασφυκτικούς δημοσιονομικούς περιορισμούς, για να βγούμε από αυτή την παγίδα πρέπει να μαζέψουμε τα έσοδα από τους φοροφυγάδες και να τα χρησιμοποιήσουμε αποκλειστικά και μόνο για τη μείωση της επιβάρυνσης στους έντιμους φορολογούμενους. Ας προχωρήσουμε τώρα στη θέσπιση ενός νέου απλού και με χαμηλότερους συντελεστές φορολογικού συστήματος, που θα μας δεσμεύει όλους τα χρόνια που έρχονται.

Σε κάθε περίπτωση, την επόμενη περίοδο πρέπει να γίνουν πολλά και μάλιστα άμεσα. Σε αυτή την πορεία, ως Δημοκρατική Συμμαχία, δεσμευόμαστε να συμβάλλουμε παραγωγικά και να παρεμβαίνουμε όπως και όποτε χρειάζεται για τη διόρθωση των κακώς κειμένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :