Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Υπόθεση παιδεραστίας ...

Άρθρο του Ρεθεμνιώτη Μιχάλη Βάμβουκα
Mετά λύπης μου διαπίστωσα ότι στο Ρέθυμνο για μια ακόμα φορά αρκεστήκαμε στο «συλλυπούμαι», «λυπάμαι» και «θλίβομαι». 
Αναφέρομαι βέβαια στο τραγικό συμβάν της σύλληψης και ακολούθως της δημοσιοποίησης των στοιχείων της πολύκροτης υπόθεσης του παιδεραστή, εκπαιδευτικού (της Α’ βάθμιας εκπαίδευσης) & προπονητή του ΑΓΟΡ, Νίκου Σειραγάκη.
Τις τελευταίες τέσσερις ημέρες οι ενεργοί πολίτες, ειδικά εμείς που 


δραστηριοποιούμαστε στα κοινά, γινόμαστε αποδέκτες της μεγάλης οργής και αγανάκτησης των συμπολιτών μας για την υπόθεση Σειραγάκη, η οποία μεταξύ άλλων διέσυρε και ίσως ανεπανόρθωτα την τοπική μας κοινωνία. 
Και λέω «ίσως» γιατί αν δεν αντιδράσουμε τόσο ως φορείς όσο και ως τοπική αυτοδιοίκηση, η ζημιά για το Ρέθυμνο θα είναι ανεπανόρθωτη. Το κακό έγινε! Με ένα «συλλυπούμαι» και «θλίβομαι» η ζημιά αφενός δεν διορθώνει, αφετέρου δεν αποτρέπουμε τη μελλοντική και πολυσχιδή του εξέλιξη.
Εδώ λοιπόν χρειάζεται άμεση δράση και έκτακτη πρωτοβουλία των ενεργών πολιτών και κυρίαρχα των θεσμικών φορέων του τόπου.

Θα πρέπει λοιπόν η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου (Αντιπεριφέρεια) σε συνεργασία με την εκπαιδευτική καθώς και την ψυχιατρική/ψυχολογική κοινότητα (σε συνεργασία με τους πέντε δημάρχους) να πάρουν άμεσα (εδώ και τώρα) την κατάσταση στα χέρια τους, προκειμένου να αποκατασταθεί η τιμή και η υπόληψη των Ρεθυμνιωτών που εκτέθηκαν στα πανελλαδικά τοπικά μέσα και σε δεύτερο βαθμό να προκύψει η εμπεριστατωμένη ενημέρωση από ειδικούς επιστήμονες προς την γονεϊκή τοπική κοινότητα μέσω μιας ενημερωτικής ημερίδας, που θα πρέπει να λάβει χώρα τις προσεχείς ημέρες σε κεντρικό σημείο της πόλης του Ρεθύμνου.
Θεωρώ ότι αυτή η ιστορία, η οποία μεταξύ άλλων δεν έχει και ιστορικό προηγούμενο στη χώρα και η οποία εξέθεσε τον τόπο μας, καλείται να αποτελέσει το εφαλτήριο για μια νέου τύπου σχέση μεταξύ γονέων και τέκνων. 

Δυστυχώς έχει αποδειχθεί ότι η έλλειψη επικοινωνίας γονέων με τα παιδιά τους, λόγω των αυξημένων επαγγελματικών υποχρεώσεων, απόρροια των δεινών οικονομικών καταστάσεων στις οποίες έχει περιέλθει η χώρας μας λόγω του σαθρού πολιτικού συστήματος, δεν δίνει τη δυνατότητα στους ίδιους τους γονείς για πλήρη ενασχόληση με τα παιδιά, με αποτέλεσμα να αφήνονται στις μοίρες τους αλλά και στα χέρια του κάθε επιτήδειου.
Ο τρόπος προσέγγισης των παιδιών μας, χρήζει ιδιαίτερης συμπεριφοράς από τους γονείς, οι οποίοι είναι δίχως τα κατάλληλα εργαλεία -«οπλικά συστήματα» στα χέρια τους, ανίκανοι για να αντιμετωπίσουν επαρκώς την ολοένα αυξανόμενη μάστιγα της παιδεραστίας. 

Εκεί είναι λοιπόν που χρειάζεται ΑΜΕΣΑ η συνδρομή τόσο της πολιτειακής ηγεσίας όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίοι καλούνται τώρα σε έκτακτη ανασυγκρότηση, να λειτουργήσουν ως αρωγοί στην αντιμετώπιση της μάστιγας και ταυτόχρονα σε πληρέστερη γονεϊκή ενημέρωση.
Εν κατακλείδι, καλώ λοιπόν τους θεσμικούς φορείς του τόπου μας στη δημιουργία έκτακτης ειδικής ενημερωτικής ημερίδας, με στόχο την πληρέστερη εκπαίδευση των σημερινών γονέων στο Ρέθυμνο. Καλώ την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου να ηγηθεί αυτής της πρωτοβουλίας γιατί το πρόβλημα είναι κοινωνικό, είναι ουσιαστικό, ταυτόχρονα όμως είναι και πολιτικό αλλά σε κάθε περίπτωση υπερκομματικό, πέρα από όποια μικροπολιτική εκμετάλλευση.
Ας αποδείξουμε ότι στο Ρέθυμνο, δεν κλείνουμε τα μάτια και δεν στρίβουμε την «κεφαλήν» στα δικά μας προβλήματα, δεν κωφεύουμε… αλλά πράττουμε!
Μιχάλης Βάμβουκας, Γονέας και αναπληρωματικό μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης!

Δεν υπάρχουν σχόλια :