Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Πάμε σε κατάργηση του Μάαστριχτ και επανίδρυση της Ευρώπης

Γαλλία και Γερμανία θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους τη Δευτέρα για ανανέωση της Ευρώπης. 
Ο Νικολά Σαρκοζί παραδέχτηκε ότι οι δύο χώρες θα πιέσουν για μια νέα συμφωνία που θα αντικαταστήσει την Συνθήκη του Μάαστριχτ, του 1992 και θα διασφαλίσει το κοινό νόμισμα.
Ο Νικολά Σαρκοζί δήλωσε το βράδυ της 


Πέμπτης (από την παραθαλάσσια πόλη Τουλόν) ότι ο ίδιος και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ηγέτες των δύο μεγαλύτερων οικονομιών στην Ευρώπη, θα καταθέσουν προτάσεις την Δευτέρα «που θα εγγυώνται το μέλλον της Ευρώπης». Όπως είπε «η Ευρώπη θα πρέπει να επανιδρυθεί». Η κ. Μέρκελ σχεδιάζει να παρουσιάσει το όραμα της για τον τερματισμό της κρίσης χρέους των τελευταίων δύο ετών σε ομιλία της στο γερμανικό κοινοβούλιο την Παρασκευή.
Όπως είπε η Γαλλία και η Γερμανία «μετά από τόσες δυσκολίες, αποφάσισαν να ενώσουν τις τύχες τους και να κοιτάξουν το μέλλον από κοινού», ενώ επεσήμανε ότι αν δεν το κάνουν «θα είναι αδικαιολόγητες».
Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε πολύ λίγες λεπτομέρειες για το σχέδιο της νέας Ευρώπης, αλλά τόνισε ότι οι δύο χώρες θα πιέσουν για μια νέα συμφωνία που θα αντικαταστήσει την Συνθήκη του Μάαστριχτ, του 1992, που οδήγησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη συνέχεια την έλευση του ευρώ το 1999. Το ευρώ είναι σήμερα το κοινό νόμισμα των 17 χωρών-μελών, αλλά ο κ. Σαρκοζί επεσήμανε ότι δεν μπορεί να υπάρχει κοινό νόμισμα χωρίς «οικονομική σύγκλιση», αναφερόμενος προφανώς σε στενότερο οικονομικό έλεγχο των προϋπολογισμών των χωρών της ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :