Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Η μάχη για την Ελλάδα

Το 2011 ήταν μια δύσκολη χρονιά. Η κοινωνία έφτασε στα όρια των αντοχών της και το πολιτικο-κομματικό μας σύστημα δοκίμασε να αυτοκτονήσει, παρασύροντας μαζί και τη χώρα. Ευτυχώς λειτούργησαν τα υγιή αντανακλαστικά μας, τα οποία απέτρεψαν την ...


καταστροφή και έφεραν στο πηδάλιο της χώρας έναν έμπειρο και νηφάλιο τεχνοκράτη, με κύρος στο εξωτερικό και βαθιά γνώση των προβλημάτων. Την τελευταία στιγμή επικράτησε το ένστικτο της επιβίωσης, επιβάλλοντας την εθνική συνεννόηση και έναν πρωθυπουργό πέραν των κομματικών μηχανισμών. 
Το 2012 δεν θα είναι μια εύκολη χρονιά. Η Ελλάδα είναι έκθετη έναντι των εταίρων της, γιατί έχουν αθετηθεί επανειλημμένες δεσμεύσεις και υποσχέσεις. 
Η αξιοπιστία της βρέθηκε στο ναδίρ και για να πεισθούν οι εταίροι μας ότι αξίζει να μας στηρίξουν θα πρέπει να είμαστε πρώτα απολύτως εντάξει στις υποχρεώσεις μας. Δεν φτάνει η παρουσία του κ. Παπαδήμου, καθώς τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση θα χρειασθεί να προωθήσουν αντιδημοφιλή μέτρα και μεταρρυθμίσεις. 
Εχουμε, όμως, κάνει πολύ δρόμο και μεγάλη προσπάθεια έως τώρα και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι μετά τις υποχρεώσεις, το 2012 θα έλθουν οι ευκαιρίες και η ανάκαμψη. Ολοι, εντός και εκτός Ελλάδος, αντιλαμβάνονται ότι μισθοί και συντάξεις δεν μπορούν να μειωθούν άλλο αισθητά και πως η παραγωγικότητα έχει ήδη αυξηθεί. 
Το στοίχημα είναι τώρα να μειωθεί πραγματικά το σπάταλο κράτος και να μπει μπροστά η ανάκαμψη. Αυτό θα γίνει, αν το πολιτικό μας σύστημα δεν μας πάει στα βράχια και στην άτακτη χρεοκοπία. Τα χρήματα που θα μπουν στις ελληνικές τράπεζες θα τονώσουν την αγορά και θα λύσουν το ζήτημα της ρευστότητας. Μεγάλα έργα και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ θα ξεπαγώσουν. 
Οι εξαγωγές και ο τουρισμός θα επωφεληθούν από την αυξημένη παραγωγικότητα. Η επίλυση του ζητήματος του χρέους θα βγάλει από πάνω μας την καταραμένη απειλή της εξόδου από το ευρώ, η οποία «παγώνει» κάθε εγχώριο ή ξένο επενδυτικό ενδιαφέρον. 
Η κοινωνία θα αρχίσει να βλέπει θετικά σημάδια, που θα δείχνουν ότι υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ. Ολα αυτά, όμως, προϋποθέτουν ότι τα κόμματα θα στηρίξουν τον κ. Παπαδήμο και τις κρίσιμες αλλά αναγκαίες επιλογές στο αμέσως επόμενο διάστημα. 
Όπως τονίσαμε, πρώτα έρχονται οι υποχρεώσεις και μετά οι ευκαιρίες το 2012. Από εμάς θα εξαρτηθεί το αν θα τα καταφέρουμε, όπως το κάναμε και παλαιότερα στην Ιστορία μας, έπειτα από αυτοκαταστροφικά επεισόδια. Το πολιτικό μας σύστημα ενδέχεται να δοκιμάσει πάλι την αυτοκτονία βάζοντας τα κομματικά συμφέροντα υπεράνω του εθνικού. 
Οι δημιουργικές όμως δυνάμεις αυτού του τόπου πρέπει να δώσουν τη μάχη μιας καλύτερης, λιγότερο διεφθαρμένης, περισσότερο ανταγωνιστικής και κυρίαρχης Ελλάδας.

Κύριο άρθρο "Καθημερινής"

Δεν υπάρχουν σχόλια :