Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Και έκτακτες επιχορηγήσεις στα πολιτικά κόμματα της χώρας μας!

Στις πρώτες θέσεις η Ελλάδα μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών με την υψηλότερη δημόσια χρηματοδότηση των κομμάτων. Κατάργηση των έκτακτων επιχορηγήσεων των κομμάτων ζητά ο Λευτέρης Αυγενάκης με νέα του παρέμβαση
Να καταργηθούν οι έκτακτες επιχορηγήσεις προς τα πολιτικά κόμματα της χώρας ζητά ο ...



Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Πρωθυπουργό, κ. Λ. Παπαδήμου, τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ε. Βενιζέλο, και τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Τ. Γιαννίτση.

Ειδικότερα, στην παρέμβασή του αναφέρει ότι «η Ελλάδα κατέχει την τέταρτη υψηλότερη δημόσια χρηματοδότηση ανάμεσα σε 24 ευρωπαϊκά κράτη, αναλογικά με τον πληθυσμό των χωρών, πληρώνοντας 4,52€  ανά κάτοικο κάθε χρόνο, όπως προκύπτει από τα οικονομικά στοιχεία του έτους 2010. Προηγούνται το Λουξεμβούργο, όπου η κατά κεφαλήν επιβάρυνση ανέρχεται στα 19,3 ευρώ ετησίως, ενώ τη δεύτερη και τη τρίτη θέση - πριν από τη χώρα μας - στη λίστα καταλαμβάνουν η Νορβηγία και η Φινλανδία με «δείκτες κρατικής χρηματοδότησης ανά κάτοικο» 7,81 και 5,73 ευρώ αντίστοιχα».

Προσθέτει δε ότι «σύμφωνα με καταγεγραμμένα επίσημα στοιχεία, το 2010, χρονιά ύφεσης και σκληρής λιτότητας, τα κόμματα επιχορηγήθηκαν με 48,8 εκατομμύρια ευρώ, όπως αποδεικνύεται και από έγγραφο που κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής η Αναπληρώτρια Υπουργός Εσωτερικών, κα. Φ. Γεννηματά, στις 22/11/2011 κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικής επίκαιρης ερώτησης. Ειδικότερα, η κατανομή της χρηματοδότησης για το 2010 έχει ως εξής: (α) ΠΑΣΟΚ: 19.809.000 €, (β) ΝΔ: 15.056.267 €, (γ) ΚΚΕ: 4.962.086 €, (δ) ΛΑΟΣ: 3.991.816 €, (ε) ΣΥΡΙΖΑ: 3.504.108 € και (στ) ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ: 1.746.103 €. Σημειώνεται δε ότι για το 2011, χρονιά ακόμα σκληρότερης λιτότητας για όλο τον Ελληνικό Λαό, τα κόμματα έλαβαν συνολικά 40,5 εκατομμύρια Ευρώ, ενώ μόνο πρώτο τρίμηνο του έτους έλαβαν 13.504.656 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία 12.298.883 εκατομμύρια ευρώ ήταν επιχορήγηση και 1.205.772 εκατομμύρια ευρώ ήταν ενίσχυση για ερευνητικούς σκοπούς


Αξιοσημείωτο είναι κατά το Βουλευτή ότι «τα κόμματα δεν λαμβάνουν μόνο τα παραπάνω ποσά, αλλά δικαιούνται και έκτακτες επιχορηγήσεις σε περιόδους εκλογικών αναμετρήσεων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ακόμα και σε περίπτωση διεξαγωγής δημοψηφίσματος τα κόμματα θα επιχορηγούνταν με ένα νέο ποσό που θα έφτανε στο 30% της εκλογικής αποζημίωσης. Όπως ορίζει ο νόμος  3023/2002  «Χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων από το Κράτος. Έσοδα και δαπάνες, προβολή, δημοσιότητα και έλεγχος των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων και των υποψηφίων βουλευτών» (ΦΕΚ 146/Α΄/25.6.2002), «τα πολιτικά κόμματα χρηματοδοτούνται από το Κράτος, προκειμένου να αντιμετωπίζουν μέρος των λειτουργικών και των εκλογικών δαπανών τους. Η κρατική χρηματοδότηση διακρίνεται σε τακτική και εκλογική. Η τακτική χρηματοδότηση καταβάλλεται κατ’ έτος και ανέρχεται σε ποσοστό ένα κόμμα μηδέν δύο τοις χιλίοις (1,02‰) των τακτικών εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού του αντίστοιχου οικονομικού έτους. Η εκλογική χρηματοδότηση καταβάλλεται κάθε φορά που διεξάγονται γενικές βουλευτικές εκλογές ή εκλογές για την ανάδειξη των Ελλήνων αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ανέρχεται σε ποσοστό έως μηδέν κόμμα είκοσι δύο τοις χιλίοις (0,22‰) των τακτικών εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού του οικονομικού έτους κατά τη διάρκεια του οποίου διεξάγονται οι εκλογές».

Στο πλαίσιο αυτό, θέτει στον Πρωθυπουργό, κ. Λ. Παπαδήμο, τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ε. Βενιζέλο, και τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Τ. Γιαννίτση, τα εξής ερωτήματα:

  1. «Ποια είναι η έκτακτη εκλογική χρηματοδότηση που έχει εισπράξει το κάθε κόμμα στις τελευταίες εθνικές εκλογές; Πόσα θα εισπράξει το καθένα στις ερχόμενες εκλογές;»
  2. «Προτίθεστε να αναλάβετε συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία για την κατάργηση των έκτακτων επιχορηγήσεων των κομμάτων;»
  3. «Ποια είναι η χρηματοδότηση που έχει εισπράξει το κάθε κόμμα από τις τελευταίες εκλογές έως σήμερα για ερευνητικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς;»
  4. «Προτίθεστε να προβείτε σε κατάργηση της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων για ερευνητικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς, ενόψει της οικονομικής κρίσης;


Δεν υπάρχουν σχόλια :