Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Σαμαράς, δύο χρόνια αρχηγός της ΝΔ: Σχόλια στο non-paper με τις επιτυχίες του(;)

Μια από τις πιο γνωστές παραγράφους της σχολής υπαρκτής πολιτικής του Ανδρέα Παπανδρέου στην Ελλάδα, λέει περίπου ότι: “όταν δεν μπορείς να υποστηρίξεις κάτι, αντί να το θάψεις κάτω από το χαλί, καλύτερα να το διαστρεβλώσεις εντελώς παρουσιάζοντας το μαύρο-άσπρο”.
Ελπίζω ο Ελληνικός λαός να ωρίμασε από τότε. Μετά από όσα πάθαμε, είναι 


τουλάχιστον οξύμωρο να συναντάει κανείς αυτή τη μηδενιστική πολιτική στις μέρες μας και μάλιστα στον νυν πρόεδρο της ΝΔ. Είναι άδικο ο κ. Σαμαράς να συμπεριφέρεται στους Νεοδημοκράτες σαν βαμμένους πρασινοφρουρούς.
Ας μου επιτρέψει ο κ. Σαμαράς να διατηρώ τη δική μου αντίληψη των πραγμάτων για τις επιτυχίες του έργου του, όπως τις πανηγυρίζει στο επετειακό non-paper για τα δύο χρόνια αρχηγίας του. Αποσπάσματα θα βρείτε στην αριστερή στήλη και στη δεξιά τις αντίστοιχες ενστάσεις μου:

non-paper:

«Σε αυτά τα δύο χρόνια υπό τη νέα ηγεσία για πρώτη φορά στη σύγχρονη μεταπολιτευτική ιστορία, κόμμα που είχε χάσει τις εκλογές με 10,5 μονάδες διαφορά, κατάφερε σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών να αντιστρέψει το εκλογικό κλίμα και να προηγείται στις δημοσκοπήσεις με διαφορά μεγαλύτερη των 10 μονάδων»

Σχόλιο:

Με δεδομένο την συγκυριακή υποχώρηση του ΠΑΣΟΚ κατά 30 μονάδες, αξίζει κανείς να αναρωτιέται μήπως θα είχε θετικότερο αποτέλεσμα, αν η ΝΔ έμενε άπραγη και αμέτοχη.
Είναι άραγε κατόρθωμα να παρουσιάζεται ως επιτυχία ηυποχώρηση κατά 10 μονάδες της ΝΔ, κάτω από το χαμηλότερο επίπεδο που υπήρξε ποτέ και μάλιστα σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών;

non-paper:

«Οι θεσμοί του κόμματος έγιναν περισσότερο δημοκρατικοί και τα μέλη του κόμματος έχουν λόγο στις κομματικές αποφάσεις.»

Σχόλιο:

Φαντάζομαι δεν χρειάζεται να απαριθμήσω τις διαγραφές της τελευταίας διετίας που στιγμάτισαν τα τελευταία δύο χρόνια την ΝΔ. Διαγραφές που έγιναν με μια υπογραφή (του κ. Σαμαρά), χωρίς ίχνος σύγκλισης του αρμόδιου κομματικού οργάνου, πρακτική πέρα και έξω από κάθε κομματική δεοντολογία.

non-paper:

«Η Νέα Δημοκρατία αναγκάζει τον πρωθυπουργό σε παραίτηση»

Σχόλιο:

Ελπίζω ο Νεοδημοκράτης να μη χρειάζεται υποβολέα όρασης, ακοής, μνήμης και στοιχειώδους αντίληψης των πολύ πρόσφατων γεγονότων ασφυκτικής πίεσης στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα την παραίτηση του πρώην πρωθυπουργού.
ΚΑΜΙΑ σχέση τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ με την ΝΔ και τον κ. Σαμαρά. Πως θα μπορούσε άλλωστε;

non-paper:

«Η Νέα Δημοκρατία εξασφαλίζει ρητή συμφωνία για εκλογές σε σύντομο και συγκεκριμένο χρονικό διάστημα».

Σχόλιο:

Ελπίζοντας να κερδίσει τις εκλογές; Ποια θα ήταν η εναλλακτική πρόταση του κ. Σαμαρά, για την οποία αξίζει το κόπο να ανατρέψουμε την σταθερότητα (λόγω εκλογών) που χρειάζεται ο τόπος, αφού επιτέλους ομοφωνεί για την ορθότητα της πολιτικής Παπαδήμου;
Η ΕΕ, εκτός από πολιτική σταθερότητα, ζητά ένα πρόσωπο εμπιστοσύνης που θα “τρέξει” τις μεταρρυθμίσεις. Υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι για την ΕΕ αυτό το πρόσωπο ανταποκρίνεται καλύτερα στον κ. Σαμαρά από ότι στον κ. Παπαδήμο;
Πέρα από τα συνθήματα και την φιλολαϊκή ρητορική, η κοινή λογική υπαγορεύει να αφήσει κατά μέρους τις ανεύθυνες ορέξεις του και να στηρίξει την κυβέρνηση Παπαδήμου στην οποία συμμετέχει. Δεν θα έχει νόημα να κυβερνήσει, αν πρώτα δεν συνέλθει η Ελλάδα.

non-paper:

«Η Νέα Δημοκρατία επιβάλλει την πολιτική της ατζέντα. Κατορθώνει, ενώ ακόμα βρίσκεται στη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, να επιβάλει πολιτικές, με τις οποίες διαφωνούσε η κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα η κατάργηση του Ασύλου.»

Σχόλιο:

Κατά την ψήφιση του Νόμου Πλαίσιο για την Παιδεία, αν και η Υπουργός Παιδείας μπορούσε να επιβάλλει τις απόψεις της, προς τιμήν της, το θεώρησε ζήτημα εθνικής και όχι κομματικής λογικής. Έτσι, αντί να επιβάλει την πολιτική ατζέντα του ΠΑΣΟΚ, προτίμησε να διαπραγματευτεί με τον κ. Σαμαρά. Στις διαπραγματεύσεις αυτές, ο κ. Σαμαράς επέβαλε την κατάργηση του Ασύλου και αυτό είναι πράγματι προς τιμήν του.
Ο κ. Σαμαράς όμως, απέρριψε κι άλλα αρκετά σημεία του Νόμου, όπως λ.χ. την πρόοδο στην εξέλιξη του ζητήματος των ιδιωτικών πανεπιστημίων, για τα οποία πληρώνουμε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, επειδή αρνούμαστε να κάνουμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
Ο κ. Σαμαράς δεν απέρριψε μόνο αυτό, αλλά και άλλες διατάξεις που βρίσκονται στην πολιτική ατζέντα της ΝΔ, αφαιρώντας ένα μεγάλο μέρος θετικού προσήμου που θα είχε αυτός ο Νόμος.
Προσωπικά δεν θα αναγνωρίσω ως επιτυχία στον κ. Σαμαρά την επιβολή μιας προσωπικής ατζέντας (ούτε καν κομματικής), θυσιάζοντας τα οικονομικά και εκσυγχρονιστικά οφέλη αυτού του τόπου.

non-paper:

«Η Παράταξη, μετά από 35 χρόνια, αλλάζει γραφεία και αποκτά σύγχρονη και λειτουργική έδρα, συγκεντρώνοντας όλες τις υπηρεσίες της σε ένα κτήριο, εξοικονομώντας, παράλληλα, 40% από το μέχρι τότε λειτουργικό της κόστος. Οι υποδομές και οι δυνατότητες των νέων γραφείων της, μπορούν πλέον να συγκριθούν με αντίστοιχες έδρες όλων των σύγχρονων ευρωπαϊκών κομμάτων.»

Σχόλιο:

Συγχαρητήρια θα άξιζαν αν αυτά τα έκανε με ίδιες οικονομικές δυνάμεις ή αν επιτύγχανε την αποσυμφόρηση ενός ήδη υπερχρεωμένου κόμματος. Τα νούμερα όμως λένε άλλα, καθώς και η μισθοδοσία των υπαλλήλων του κόμματος και τα απλήρωτα ενοίκια του νέου κτιρίου.
Η συσσώρευση (αντί της αποσυμφόρησης) χρέους που ο κ. Σαμαράς έχει επιβαρύνει τη ΝΔ, την οδηγούν σε οικονομικό αδιέξοδο και εντείνουν τις υποψίες συναλλαγής με τους μετόχους της τραπέζης “όταν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση”. Ασφαλώς αυτές οι συναλλαγές χρηματοδοτούνται άνευ όρων από τον Ελληνικό λαό.

non-paper:

«επαναβεβαιώνεται ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός του κόμματος και η προσήλωσή του στις αρχές του κοινωνικού φιλελευθερισμού»

Σχόλιο:

Χρειάζεται θράσος να το ισχυριστεί κανείς την “προσύλωση στις αρχές του φιλελευθερισμού” με τα μισά και πλέον φιλελεύθερα μέλη της ΝΔ καρατομημένα και “επιβεβαίωση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού του κόμματος” έχοντας κόψει κάθε δίαυλο επικοινωνίας με την ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

non-paper:

«Παρουσιάζεται, για πρώτη φορά, από κόμμα της Αντιπολίτευσης πλήρης οικονομική πρόταση με βασικό στόχο την ταχεία έξοδο από την κρίση. Με το «ΖΑΠΠΕΙΟ I» και το «ΖΑΠΠΕΙΟ II», ο Αντώνης Σαμαράς και η Νέα Δημοκρατία αποδεικνύουν ότι το μνημόνιο της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ δεν είναι μονόδρομος και αναλαμβάνουν πολιτικό κόστος, παρουσιάζοντας κοστολογημένο πρόγραμμα, για τη δημοσιονομική εξυγίανση και την Επανεκκίνηση της Οικονομίας.»

Σχόλιο:

Πλήρη οικονομική πρόταση έχει παρουσιάσει κι άλλες φορές η ΝΔ ως αντιπολίτευση. Όμως για την συγκεκριμένη “πλήρη οικονομική πρόταση”, είναι τουλάχιστον αποθαρρυντικές, όχι μόνο οι τοπικές αντιδράσεις, αλλά και οι αντιδράσεις των παραγόντων της ΕΕ απέναντι στο “κοστολογημένο πρόγραμμα” ΖΑΠΠΕΙΟ Ι & ΙΙ.
Οποιοδήποτε κόμμα του Ελληνικού κοινοβουλίου θα μπορούσε να ισχυριστεί το ίδιο. Τη διαφορά την κάνει αν μπορεί αυτό να το επιβεβαιώσει κάποιος ανεξάρτητος φορέας, πόσο μάλλον ο ίδιος ο δανειστής σου, όπως έκανε για το πλήρες κοστολογημένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που κατέθεσε η Δημοκρατική Συμμαχία.

non-paper:

«Με την επιστολή του προς τους επικεφαλής του ΔΝΤ, του Eurogroup, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Αντώνης Σαμαράς συμβάλλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε η τυχοδιωκτική εξαγγελία δημοψηφίσματος, θεμελιώνει τη δυνατότητα αλλαγών στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική και διασώζει την αξιοπρέπεια της χώρας. Κερδίζει, όχι μόνο για τη Ν.Δ., αλλά για όλους τους Έλληνες.»

Σχόλιο:

Με δεδομένο τις αποτυχημένες ακραίες και ανεύθυνες επιλογές του που τον ανάγκασαν στις πρόσφατες ανακολουθίες του (βλ. απόσπασμα στο πιο κάτω video), θα ήταν καλό να πάψει να θριαμβολογεί μέσα από τέτοια non-papers και επιτέλους να σοβαρευτεί για το καλό αυτού του τόπου.

non-paper:

«Σε όλο αυτό το διάστημα, οι εκτιμήσεις, οι θέσεις και οι προτάσεις του Αντώνη Σαμαρά και της Νέας Δημοκρατίας δικαιώνονται στο ακέραιο. »

Σχόλιο:

Τέτοια συμπεράσματα καλά θα κάνει να επιτρέπει να τα κρίνετε εσείς και οι ψηφοφοροι του.


Αντίκτυπος

Δεν υπάρχουν σχόλια :