Η παραίτηση του Ανδρέα Βγενόπουλου από την θέση του προέδρου της MARFIN POPULAR BANK (MPB), έχει πολλαπλή σημειολογία.
Κατ’ αρχήν πρέπει να σημειωθεί ότι ο ίδιος διατηρούσε θέση μη εκτελεστικού προέδρου και όχι εκτελεστικού.
Δηλαδή, δεν ήταν κεντρικό μέλος του μηχανισμού λήψης αποφάσεων, και
ο ρόλος του ήταν πιο θεσμικός, ανταποκρινόμενος στην μετοχική του συμμετοχή στην τράπεζα. Την οποία βέβαια και διατηρεί.
Παράλληλα, όμως η απόφασή του έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή των διαπραγματεύσεων για το νέο (υπό διαμόρφωση) σχέδιο νόμου περί στήριξης των κυπριακών τραπεζών. Το νομοσχέδιο δηλαδή που θα προστατεύσει προληπτικά τις τράπεζες της Κύπρου, από την απομείωση κεφαλαίων εξ αιτίας του ελληνικού κουρέματος.
Σχετικά με αυτό, ο Βγενόπουλος, από ημερών είχε εκφράσει τη διαφωνία του με τη στάση του Συνδέσμου των Κυπριακών Τραπεζών, υποστηρίζοντας πως -σε περίπτωση που χρειαστεί- οι αυξήσεις κεφαλαίου θα πρέπει να γίνουν με κοινές και όχι με προνομιούχες μετοχές.
Υποστήριξε ειδικότερα, πως θα πρέπει να οριστεί μια τιμή συμμετοχής από το κράτος, στην οποία να έχουν δικαίωμα προτίμησης οι ιδιώτες μέτοχοι και το δημόσιο να συμμετάσχει μόνο κατά το υπόλοιπο που ενδεχομένως θα υπολείπεται. Και ανάλογα με το ποσοστό που θα λάβει το δημόσιο, ανάλογη πρέπει να είναι και η εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο. Αντίστοιχα το δημόσιο θα πρέπει -αποκτώντας ακόμη και μία μετοχή- να μπορεί να θέτει veto σε συγκεκριμένα ζητήματα. Και όταν το δημόσιο θα προχωρήσει σε αποεπένδυση, τότε θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα προτίμησης οι ιδιώτες μέτοχοι των τραπεζών.
Ετσι, χθες ανακοινώνοντας την παραίτησή του, είπε χαρακτηριστικά: «Πιστεύω ότι σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, Πρόεδρος της MARFIN POPULAR BANK δεν πρέπει να είναι ένας μεγάλος μέτοχος που με την παρουσία του να δημιουργεί πιθανόν προϋποθέσεις αντίθεσης συμφερόντων. Επίσης, δεν πιστεύω ότι οι Διοικήσεις πρέπει να αγωνισθούν με κάθε τρόπο να κρατήσουν τις τράπεζες ιδιωτικές εάν αυτό είναι εις βάρος της πραγματικής οικονομίας».
Η δήλωση αυτή, καταγράφει και τις πραγματικές του σκέψεις. Ότι δηλαδή, δεν επιθυμεί οι διαπραγματεύσεις της τράπεζας με το κυπριακό δημόσιο να εμποδίζουν τυχόν άλλες επιχειρηματικής κινήσεις και αποφάσεις. Επίσης ο πρόεδρος της MIG, δίνει το έναυσμα για μια μεγάλη συζήτηση που θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες αναφορική μετά περιθώρια κινήσεων αλλά και τις πραγματικές δυνατότητες των σημερινών μεγαλομετόχων των ελληνικών τραπεζών να κρατήσουν τα «μαγαζιά τους.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Υπέβαλα σήμερα την παραίτησή μου από τη θέση του μη εκτελεστικού Προέδρου και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της MARFIN POPULAR BANK και πρότεινα ως αντικαταστάτη μου τον κ. Κωνσταντίνο Μυλωνά που μέχρι στιγμής εκτελούσε καθήκοντα μη εκτελεστικού Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας.
Θεωρώ ότι οι Τράπεζες, εκτός από επιχειρήσεις επιδιώξεως κέρδους, έχουν κυρίως τη σημαντική αποστολή της στήριξης της οικονομίας με παροχή πιστώσεων για την επίτευξη ανάπτυξης και αποφυγή ύφεσης.
Το Κυπριακό τραπεζικό σύστημα μετά την απόφαση για την κατά 50% μείωση της αξίας των Ελληνικών Ομολόγων και της ευρωπαϊκής οδηγίας για 9% πρωτοβάθμια κεφαλαιακή επάρκεια μέχρι το τέλος του α' εξαμήνου του 2012 έχει μπει κι αυτό στον προβληματισμό εάν τελικά οι τράπεζες θα μείνουν ιδιωτικές ή θα κρατικοποιηθούν εν όλω ή εν μέρει και με τι όρους. Από τη στιγμή που είναι εντελώς βέβαιο ότι οι καταθέσεις στις Κυπριακές Τράπεζες είναι απολύτως εξασφαλισμένες από τους Ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, κύριος γνώμονας και προτεραιότητα αυτών των εξελίξεων πρέπει να είναι το συμφέρον της χώρας και του Κυπριακού λαού, ενώ δευτερεύουσα προτεραιότητα είναι τα συμφέροντα των μετόχων των Τραπεζών.
Διατηρώ την πεποίθηση ότι τα συμφέροντα της Κύπρου και του λαού της ταυτίζονται σε αυτή τη φάση με τα συμφέροντα των ιδιωτών μετόχων των τραπεζών, διότι συμφέρει τη χώρα να παραμείνουν οι Τράπεζες ιδιωτικές, αλλά αυτό θα το αποφασίσει τελικά η Κυπριακή Κυβέρνηση και η Βουλή.
Πιστεύω ότι σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές Πρόεδρος της MARFIN POPULAR BANK δεν πρέπει να είναι ένας μεγάλος μέτοχος που με την παρουσία του να δημιουργεί πιθανόν προϋποθέσεις αντίθεσης συμφερόντων.
Επίσης δεν πιστεύω ότι οι Διοικήσεις πρέπει να αγωνισθούν με κάθε τρόπο να κρατήσουν τις τράπεζες ιδιωτικές εάν αυτό είναι εις βάρος της πραγματικής οικονομίας, διότι π.χ. μια πολιτική απομόχλευσης και μείωσης στοιχείων ενεργητικού για την μείωση κεφαλαιακών απαιτήσεων θα προκαλέσει ή θα επιτείνει μια ύφεση που θα πλήξει την Κοινωνία αλλά στο τέλος και τους ιδιώτες μετόχους των τραπεζών.
Εάν λοιπόν η επιθυμία της Κυβέρνησης είναι οι Τράπεζες να μείνουν ιδιωτικές πρέπει αυτό να γίνει με τέτοιους όρους ώστε η χρηματοδότηση επιχειρήσεων και ιδιωτών να συνεχισθεί κανονικά.
Παρά την αποχώρηση μου από τη θέση του Προέδρου της Marfin Popular Bank για λόγους αρχών, παραμένω δίπλα στην Τράπεζα και θα υποστηρίξω πλήρως όλες τις ενέργειες της Διοίκησης. Τέλος, εκπροσωπώντας το δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο της Τράπεζας, εφ' όσον οι τελικές αποφάσεις της Κυβέρνησης για τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα επιθυμούν και ευνοούν την περαιτέρω προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων θα προσπαθήσω να βοηθήσω και στις σχετικές διαδικασίες που θα δρομολογηθούν.
Την ίδια πρόθεση έχει εκφράσει και ο μεγαλύτερος μέτοχος της Τράπεζας DUBAI FINANCIAL GROUP LLC.»
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου