Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

«Το ευρώ θα παραμείνει σταθερό, είτε με την Ελλάδα είτε χωρίς αυτήν»

Δραματική χαρακτηρίζει το Reuters την  «ταινία»
που προβλήθηκε στις Κάννες, με το τελεσίγραφο
των Μέρκελ - Σαρκοζί προς την Ελλάδα.

Μπροστά σε ένα χαλύβδινο και αρραγές γαλλο-γερμανικό μέτωπο που είχε θέσει ως αποστολή του την προστασία του ευρώ βρέθηκε ο Ελληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, όταν συναντήθηκε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στις Κάννες.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης οι 


Χέρμαν βαν Ρομπέι, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και Ζοζέ Μπαρόζο, πρόεδρος της Κομισιόν, καθώς και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Οπως μετέδωσε το Reuters, στις δίωρες συζητήσεις τους κατά τη διάρκεια του δείπνου αναφέρθηκε για πρώτη φορά κάτι μέχρι πρότινος αδιανόητο: η πιθανότητα η Ελλάδα να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, ακόμα και από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η «ταινία» που προβλήθηκε στις Κάννες αργά το βράδυ της Τετάρτης ήταν δραματική, καθώς οι εκπρόσωποι της ελληνικής πλευράς, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, εξήλθαν του δείπνου τουλάχιστον συγκλονισμένοι. Οπως ανέφερε πηγή του υπουργείου Οικονομικών στο Reuters, «μετά δυσκολίας μιλούσε και ήταν πολύ αναστατωμένος ο κ. Βενιζέλος».

Με απολύτη σαφήνεια και χωρίς περιστροφές, οι Μέρκελ και Σαρκοζί σε μία επίδειξη ενότητας, παρά τις προηγηθείσες διαφωνίες τους σε άλλα θέματα, ενημέρωσαν τον κ. Παπανδρέου πως δεν θα λάβει η Αθήνα άλλη βοήθεια εάν δεν ακολουθήσει τους κανόνες του παιχνιδιού.

Η κοινή γαλλογερμανική γραμμή ήταν οφθαλμοφανής ακόμη και από το πώς υποδέχθηκε στις Κάννες ο κ. Σαρκοζί την καγκελάριο: Μόλις βγήκε από τη λιμουζίνα της, ο Γάλλος πρόεδρος την αγκάλιασε πολύ θερμά, σε μία κίνηση που κανείς δεν θα φανταζόταν προ εβδομάδων.

«Ξεκάθαρες κουβέντες»

«Δεν υπήρχε επιθετικότητα ούτε υπήρξαν διαπληκτισμοί, μόνο απίστευτα ξεκάθαρες κουβέντες προς την Ελλάδα», δήλωσε πηγή που παραβρέθηκε στο δείπνo. Mε ειλικρίνεια, σκληρότητα και δριμύτητα η Αγκελα Μέρκελ, απόλυτα συντεταγμένη με τον Νικολά Σαρκοζί, διεμήνυσε στην ελληνική πλευρά πως «το ευρώ συνολικά πρέπει να παραμείνει σταθερό. Θα προτιμούσαμε να το διασφαλίσουμε μαζί με την Ελλάδα και όχι χωρίς αυτήν. Η ύψιστη προτεραιότητα, όμως, είναι η σταθερότητα».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Νικολά Σαρκοζί τόνισε πως «οι Ελληνες φίλοι μας πρέπει να αποφασίσουν εάν θα συνεχίζουν το ταξίδι μαζί μας».

Η ομοφωνία ήταν σαφής σε όλες τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων και της επικεφαλής του ΔΝΤ για τη χώρα μας. «Πιστεύω πως ο κ. Παπανδρέου εξεπλάγη και κλονίστηκε από την αντίδραση των Ευρωπαίων ηγετών» ανέφερε πηγή της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Δεν έπαυσε να θέλει δημοψήφισμα, αλλά νομίζω πως είναι πιθανόν να μετάνιωσε που το πρότεινε», πρόσθεσε.

/ / Καθημερινή / / 

1 σχόλιο :

Ανώνυμος είπε...

!! Το ευρω μπορει να παραμεινει σταθερο εμας ομως αρχεισε να μας ΠΕΥΤΕΙ...ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΚΑΡΑΦΛΟΣ ΠΟΥ ΜΑΣΕ ΚΥΒΕΡΝΑΕΙ...Κ ΟΛΑ ΜΑΣ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΤΑ ΧΕΙ ΠΑΕΙ?????