Από υπηρεσία Ασφαλείας έφθασε στο Πεντάγωνο αργά το βράδυ της Παρασκευής η πληροφορία για το περιστατικό στη Σχολή Ευελπίδων.
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος ενημερώθηκε από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας και το Σάββατο το απόγευμα εκδόθηκε ανακοίνωση, η οποία έκανε λόγο «για το προσβλητικό, προκλητικό και απαράδεκτο περιστατικό».
Μετά την ανακοίνωσή του ο
υπουργός κινήθηκε προς δύο κατευθύνσεις:
Πρώτον, έδωσε εντολή να κινηθούν οι διαδικασίες στο στρατιωτικό - πειθαρχικό μέρος.
Δεύτερον, ζήτησε από τον αρχηγό του ΓΕΕΘΑ στρατηγό Μ. Κωσταράκο «να διαμηνύσει προς το Στράτευμα ότι δεν θα γίνεται ανεκτή οποιαδήποτε συμπεριφορά παρέκκλισης από τις αρχές της δημοκρατίας». Παρότι ο κ. Αβραμόπουλος θεωρεί ότι το περιστατικό είναι μεμονωμένο, ήθελε να αποκλείσει κάθε περίπτωση συσχετισμού με διάφορες φήμες που είχαν κυκλοφορήσει μέσω ξένων εντύπων περί πραξικοπήματος.
Ταυτόχρονα ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Α. Ζιαζιάς, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα τη σχολή για να μιλήσει στους σπουδαστές, προχώρησε σε αυστηρό πειθαρχικό έλεγχο, έπειτα από Ενορκη Διοικητική Εξέταση. Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί το Επιτελείο της σχολής άργησε πάνω από μία εβδομάδα να αντιδράσει.
Η ΜΕΘΟΔΟΣ. Στη Σχολή Ευελπίδων φοιτούν περίπου 200-250 σε κάθε έτος, που εισάγονται με τις γενικές εξετάσεις του υπουργείου Παιδείας. Τα τελευταία 3-4 χρόνια συζητείται να αλλάξει το σύστημα και να μπαίνουν στις Στρατιωτικές Σχολές – σε όλες – μόνο όσοι τις δηλώνουν ως πρώτη επιλογή, για να μην εισάγονται νέοι κατ’ ανάγκην, χωρίς δηλαδή να το πολυθέλουν. Ο αντίλογος, που μετά το περιστατικό ενισχύθηκε, ήταν ότι μια τέτοια αλλαγή θα οδηγούσε σε σχολές με μονομερούς αντίληψης νέους.
Ηδη πριν από το περιστατικό η στρατιωτική ηγεσία είχε απορρίψει το σχέδιο αυτό. Ενα άλλο στοιχείο που μπαίνει στο τραπέζι είναι το κατά πόσο χρειάζεται ο θεσμός του «αρχηγού» της τάξης. Ο «αρχηγός», που βγαίνει βάσει των βαθμών που παίρνει, έχει ξεχωριστό δωμάτιο και... διοικητικά καθήκοντα.
Υπάρχουν ήδη σκέψεις να αλλάξει αυτό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο «αρχηγός», βάσει δικαιώματός του, κράτησε τους ευέλπιδες μετά τον επίσημο εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου και έβγαλε λόγο, ενώ είχε αναθέσει υποχρεωτικά σε 5-6 «μικρούς» να μάθουν και να απαγγείλουν τον χουντικό ύμνο...
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου