Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Το κομματικό σύστημα και ο κ. Παπαδήμος

Χρειαζόμαστε μια πραγματική κυβέρνηση με πρωθυπουργό «ειδικών προδιαγραφών» και τους ικανότερους Ελληνες ως υπουργούς, κοινοβουλευτικούς και μη, από οποιαδήποτε παράταξη και χώρο, με μοναδικό κριτήριο το ήθος και την ικανότητα.
Πριν και αμέσως μετά το «κούρεμα» ζήτησα την αντικατάσταση των υπευθύνων για την 


κατά 50% χρεοκοπία: του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών. Αντί της παραίτησης ο πρωθυπουργός επέλεξε το λυτρωτικό (κατά δήλωση Βενιζέλου) δημοψήφισμα που έγινε ομοφώνως δεκτό από το υπουργικό του συμβούλιο. Τα όσα επακολούθησαν είναι σε όλους γνωστά και δεν χρειάζονται επανάληψη. Αποφασίστηκε ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας που θα στηριζόταν από το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. Ο λαός και οι διεθνείς αγορές αισθάνθηκαν ανακούφιση. 
Αμέσως μετά απογοητεύτηκαν. Αντί της εθνικής σωτηρίας τα δύο κόμματα συνασπίσθηκαν σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν τα προνόμιά τους σε βάρος του εθνικού συμφέροντος και του ελληνικού λαού.

Η φαρσοκωμωδία της επί τετραήμερο αναζήτησης του υποψηφίου πρωθυπουργού που θα τους έκανε τη χάρη να εκτελεί τις εντολές των δύο κομμάτων διέλυσε τα νεύρα μας. Τα δύο κόμματα δεν δίστασαν να εμπλέξουν στο άθλιο παιχνίδι δύο διακεκριμένους Ελληνες. Από τους ελάχιστους που διαθέτει η Ελλάδα σε διεθνείς μεγάλες θέσεις. Τον Λουκά Παπαδήμο και τον Νικηφόρο Διαμαντούρο. Το συμφέρον μας επιβάλλει η Ελλάδα να προφυλάσσει τέτοιους ανθρώπους αντί να τους διασύρει.
Επί μέρες ο ελληνικός και ο ξένος Τύπος βοούσαν ότι ο κ. Παπαδήμος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός. Και ήταν αυτό λογικό. Διότι ο κ. Παπαδήμος ήταν από τους ιδεώδεις υποψηφίους για τη θέση. Με δήλωσή μου ζήτησα από τον κ. Παπαδήμο να εξηγήσει στον ελληνικό λαό τι ζήτησε προκειμένου να αναλάβει την πρωθυπουργία και τι του αρνήθηκαν. Διότι ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει την αλήθεια. Οχι μόνο για να είναι πλήρης η ιστορική καταγραφή των σημερινών γεγονότων, αλλά και για να διευκολυνθεί ο ακριβής καταλογισμός των ευθυνών για όσα ενδεχομένως φοβερά συμβούν.

Μου διαμηνύθηκε από το ΠΑΣΟΚ ότι καμιά πρόταση δεν έγινε στον κ. Παπαδήμο και ότι όλα όσα γράφηκαν είναι στη φαντασία των δημοσιογράφων. Θέλουν να πιστέψω ότι για τέσσερις μέρες όλος ο ελληνικός και ξένος Τύπος έγραφε, χωρίς να διαψεύδεται, δημοσιογραφικές φαντασιώσεις. Και αν ακόμη είναι έτσι, ελπίζω να μην αργήσει ο κ. Παπαδήμος να φωτίσει την αλήθεια. Την οφείλει στον ελληνικό λαό.
Οπως κάνω πάντοτε, δεν έχω κρύψει τι, κατά τη γνώμη μου, έπρεπε να είχε γίνει. Μια πραγματική κυβέρνηση με πρωθυπουργό «ειδικών προδιαγραφών» και τους ικανότερους Ελληνες ως υπουργούς, κοινοβουλευτικούς και μη, από οποιαδήποτε παράταξη και χώρο με μοναδικό κριτήριο το ήθος και την ικανότητα. Με μοναδικό κυβερνητικό στόχο να βγάλει την Ελλάδα από τον πάτο του πηγαδιού όπου έχει πέσει. Να επαναφέρει το αίσθημα δικαιοσύνης και την ελπίδα.

Στέφανος Μάνος / / στην Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια :