Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

«Στον αέρα» έκτη δόση και 26η Οκτωβρίου

Θεωρητικά η Συµφωνία της 26ης Οκτωβρίου εξασφαλίζει χρηµατοδοτικά τη χώρα και επιτρέπει στο ∆ΝΤ να εκταµιεύσει τη δική του συµµετοχή στην έκτη δόση αφού τηρείται ο όρος του Καταστατικού του, που υπαγορεύει ότι η χώρα η οποία δανείζεται θα


διαθέτει χρήµατα σε ορίζοντα 12µήνου. Πρακτικά όµως η 26η Οκτωβρίου υπάρχει µόνο «στα χαρτιά» χωρίς να συνοδεύεται από την ύπαρξη (σήµερα) κλίµατος εµπιστοσύνης ότι θα εφαρµοστεί.

Ουδείς είναι βέβαιος ότι τα κοινοβούλια θα εγκρίνουν νέα οικονοµική στήριξη στην Ελλάδα και αφετέρου ότι τα χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα θα αποδεχθούν εθελοντικά απώλειες 50% στις επενδύσεις τους σε ελληνικό χρέος. Οι δύο πηγές αβεβαιότητας παρασύρουν τις «βεβαιότητες» για την έκτη δόση, ακόµη και αν η κυβέρνηση είχε επιτύχει όλους τους στόχους του προϋπολογισµού. Με άλλα λόγια, η έκτη δόση «στηρίζεται» πάνω σε µια 26η Οκτωβρίου που δεν υπάρχει! Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο απαιτείται (ως ελάχιστη εγγύηση) η απόλυτη πολιτική δέσµευση των τριών κυβερνητικών κοµµάτων στην υλοποίηση των ενδεδειγµένων πολιτικών για την παραµονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :