Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Το «ριγμένο» Kick-Boxing

Υπάρχουν κάποια αθλήματα πασίγνωστα στο ευρύ κοινό που όμως σχεδόν κανείς δεν γνωρίζει την αθλητική τους παρουσία στην Ελληνική πραγματικότητα. 
Κλασσικό παράδειγμα αποτελεί το Kick-Boxing. 
Όλοι έχουμε δει αγώνες και εκδηλώσεις στην
τηλεόραση, ποιός δεν γνωρίζει τον «Iron Mike» Μιχάλη Ζαμπίδη;
Από την άλλη όμως ποιός γνωρίζει οτιδήποτε για τη σχετική ομοσπονδία, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Kick-Boxing (Π.Ο.Κ.); Τι αγώνες διοργανώνει, τι παρουσία έχει η σχετική Εθνική ομάδα κλπ; Η Π.Ο.Κ. ιδρύθηκε το 1999 και αναγνωρίστηκε από τη Γ.Γ.Α. το 2004 ως η ομοσπονδία που εκπροσωπεί επίσημα το Kick-Boxing. Από τότε έχει επιδείξει πολύ αξιόλογο έργο το οποίο μπορείτε να διαπιστώσετε στην επίσημη ιστοσελίδα της.
Η ιστοσελίδα της Π.Ο.Κ. πληροί σχεδόν όλα τα κριτήρια που είχαμε θέσει σε σχετικό άρθρο δηλ. διαθέτει επικαιροποιημένο αγωνιστικό πρόγραμμα, δημοσιευμένες αποφάσεις Διοικητικού Συμβουλίου και Γενικής Συνέλευσης, πλήρες Μητρώο Σωματείων και μπόλικη αγωνιστική δραστηριότητα! Μάλιστα η ίδια η ιστοσελίδα είναι καλά σχεδιασμένη και σίγουρα ξεφεύγει από τις παρωχημένες υλοποιήσεις άλλων αθλημάτων.
Πόσα λαμβάνει το Kick-Boxing ως ετήσια επιχορήγηση; Για τα έτη 2007 έως 2011 τα επίσημα ποσά είναι: 65.000 €, 65.000 €, – €, 17.500 €, 16.830 €, αντίστοιχα. Ομολογουμένως πολύ περίεργη κατανομή επιχορήγησης! Είναι προφανές ότι κάτι συνέβη το 2009 και η Γ.Γ.Α. αποφάσισε να μην δώσει απολύτως τίποτα σε μια ενεργή όπως δείχνουν τα πράγματα ομοσπονδία.
Από τη σύντομη έρευνα που πραγματοποίησα ο λόγος φαίνεται να περιέχεται σε αυτή τη γραπτή ανακοίνωση του Προέδρου της Π.Ο.Κ. στην οποία αναλύονται κάποια διοικητικά και οικονομικά θέματα της τελευταίας πενταετίας. Συνοπτικά η Π.Ο.Κ. κατηγορήθηκε για κακοδιαχείριση των επιχορηγήσεων κατά τα έτη 2007-08 (65 χιλιάδες το καθένα) και επίσης της ζητήθηκε να προχωρήσει σε εκκαθάριση των ανενεργών σωματείων. Λογικά πρέπει να υπήρξε μια καθυστέρηση στο ξεκαθάρισμα αυτών των υποθέσεων ώστε να δικαιολογείται η μηδενική επιχορήγηση του 2009. Μετά όμως από τη δραστική εκκαθάριση του μητρώου των σωματείων που έγινε εκείνη τη χρονιά, αλλά κυρίως μετά από τον οικονομικό έλεγχο που διενέργησε το Σ.Δ.Ο.Ε. η Π.Ο.Κ. εμφανίζεται και πάλι καθαρή ώστε να επιχορηγηθεί έστω και με πολύ μικρό ποσό.
Εντύπωση προκαλεί ότι η επιχορήγηση των 2 τελευταίων ετών κινείται σε τόσο χαμηλά επίπεδα αφού η αγωνιστική δραστηριότητα που παρουσιάζει το Kick-Boxing είναι πολύ μεγάλη. Μάλιστα όπως αναφέρεται σε Δελτίο Τύπου σχετικό με τη συνάντηση του προέδρου της Π.Ο.Κ. με τον κ. Μπιτσαξή, τα ενεργά σωματεία που καλλιεργούν το άθλημα ανέρχονται σε 133 με αυξητικές τάσεις! Με αφορμή αυτό το γεγονός η Π.Ο.Κ. δικαιούται να απασχολεί πια διοικητικό υπάλληλο τον οποίο υποσχέθηκε ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού.
Στη συνάντηση συζητήθηκε και ένα πολύ σημαντικό θέμα για τις πολεμικές τέχνες, που δεν είναι άλλο από την ύπαρξη εκατοντάδων ψευτο-ομοσπονδιών και ψευτο-συλλόγων που διοργανώνουν πρωταθλήματα σε όλη την Ελλάδα με τη βοήθεια Δήμων και Νομαρχιών, χωρίς να διαθέτουν την απαραίτητη αθλητική αναγνώριση. Η Γ.Γ.Α. γνωρίζει το θέμα και αντί να κάνει κάτι ουσιαστικό για αυτό, η λύση που αποφάσισε να δώσει είναι να υποχρεώσει όλα τα αθλητικά σωματεία που είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα των αναγνωρισμένων ομοσπονδιών να καταθέσουν για ακόμα μια φορά όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφά τους στην Γ.Γ.Α. Πρόκειται για μια απόφαση που χαρακτηρίζει τη χοντροκεφαλιά του Ελληνικού Δημοσίου και τη λατρεία του προς την ατέλειωτη γραφειοκρατία. Πώς ακριβώς υπολογίζει η Γ.Γ.Α. να λύσει το πρόβλημα των κατ’ επίφασην συλλόγων και ομοσπονδιών ζητώντας από τους ήδη αναγνωρισμένους να καταθέσουν πάλι έγγραφα που ήδη έχουν καταθέσει με την ίδρυση του σωματείου τους, κανείς δεν μπορεί να καταλάβει.
Υπάρχει ένα σημαντικό ζήτημα που αφορά στις Πολεμικές Τέχνες και στις δεκάδες αναγνωρισμένες ομοσπονδίες που τα καλλιεργούν. Όπως είπαμε το Kick-Boxing διαθέτει την κατάλληλη αγωνιστική δραστηριότητα για να αξίζει μια θέση στις επιχορηγούμενες ομοσπονδίες. Μια ματιά όμως στη λίστα με τα εγγεγραμμένα σωματεία θα σας πείσει ότι κάτι δεν πάει καλά! Οι επωνυμίες των σωματείων φανερώνουν ότι πρόκειται για σωματεία που καλλιεργούν κι άλλα μαχητικά αθλήματα, αν όχι όλα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όλες αυτές οι 10άδες ομοσπονδίες μαχητικών αθλημάτων που έχουν εγγράψει 100άδες σωματείων, στην ουσία αποτελούν μία ομοσπονδία που καλλιεργεί διάφορα αθλήματα! Κλασσικό παράδειγμα αποτελεί ο ΣΕΓΑΣ η ομοσπονδία του στίβου που περιλαμβάνει πάρα πολλά αγωνίσματα και μάλιστα εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους.
Δεν θα έπρεπε η Γ.Γ.Α. να επιβάλει επιτέλους τη συνένωση όλων αυτών των ομοσπονδιών σε μία μεγάλη και ισχυρή Μαχητικών Αθλημάτων; Αλλά είπαμε ότι προτεραιότητα της Γ.Γ.Α. είναι να μαζέψει χαρτί για ανακύκλωση ή ακόμα χειρότερα για να σαπίσει στο αρχείο. Μέχρι να ελέγξει όλα τα εν Ελλάδι σωματεία έχουμε ακόμα καιρό…

Δεν υπάρχουν σχόλια :