Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Η ιστιοπλοΐα, η άρση βαρών, ο «αγοραφοβικός» Σαµαράς, η Μόσχα και η κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής

Ο κ. Γ. Καρατζαφέρης είναι ίσως ο µοναδικός πολιτικός αρχηγός που συναντήθηκε την περασµένη Τετάρτη µε τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου και έµεινε συζητώντας µαζί του περισσότερο από µία ώρα. 
 Ίσως αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ µε το «καληµέρα» δεν άρχισε να κάνει κριτική στην κυβέρνηση, αλλά έσπευσε να πληροφορήσει τον Πρωθυπουργό ότι είναι... ιστιοπλόος (τον καιρό που ήταν νεαρός) και τον


προσκάλεσε µάλιστα να κάνουν µαζί... κανό (που δεν έχει κάνει ποτέ του, όπως παραδέχθηκε). 

Ισως επίσης επειδή πήγε στο πρωθυπουργικό γραφείο µε προτάσεις για έξοδο από την κρίση και ίσως επειδή έκανε κάτι που προφανώς ευχαρίστησε τον κ. Παπανδρέου: 

επιτέθηκε µε σφοδρότητα εναντίον του κ. Αντ. Σαµαρά. «Αυτά τα παιχνιδιαρίσµατα µε το γκρινιάρικο, δυσαρεστηµένο ύφος που είχε ο κ. Σαµαράς όταν σε συνάντησε και η κίνησή του να διπλώνει νευρικά τα χαρτιά στα πόδια του, δήθεν ότι θύµωσε, εµένα δεν µου άρεσαν καθόλου» είπε χαρακτηριστικά. 

∆εν περιορίστηκε όµως σε αυτά. «Ο κ. Σαµαράς είναι ένας άνθρωπος πολιτικά αγοραφοβικός» είπε και βάλθηκε αµέσως να εξηγήσει το γιατί: «Φοβάται να κάνει κινήσεις, φοβάται να πάει στις Βρυξέλλες, φοβάται να βγει µπροστά, φοβάται γενικώς· γιατί άραγε;» διερωτήθηκε. 



Προτάσεις... βαρέων βαρών

Και όταν τελείωσε µε τον κ. Σαµαρά, άρχισε να κάνει τις προτάσεις του για έξοδο από την κρίση χρησιµοποιώντας προσφιλείς όρους... 

άρσης βαρών, και µάλιστα βαρέων βαρών, τους οποίους γνωρίζει καλά παιδιόθεν. «Γιώργο, είσαι φτιαγµένος να σηκώνεις 60 κιλά. Με όλα αυτά που συµβαίνουν είναι σαν να σου λένε να σηκώσεις 500 κιλά. Ε, λοιπόν, δεν θα αντέξεις, θα πέσεις κάτω και από την µπάρα» είπε στον έκπληκτο Πρωθυπουργό. 

Και επέµεινε: «∆εν θα αντέξεις, θα πρέπει να σχηµατίσεις µια ευρύτερη κυβέρνηση. Ως τα Νικολοβάρβαρα δεν θα έχεις καν υπογραφή. Θα την έχει η τρόικα. Πώς θα µπορέσεις να κυβερνήσεις; Υπάρχουν όµως λύσεις. Βρες έναν τρόπο και πες στον Σαµαρά να υποδείξει έξι στελέχη τα οποία είναι υψηλά στην ιεραρχία του κόµµατός του – και υπάρχουν –, να σχηµατιστεί µια κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής, αλλιώς δεν θα αντέξεις ούτε εσύ ούτε η χώρα, και εσύ θα σπάσεις τα µούτρα σου» έλεγε ότι είπε στον Πρωθυπουργό. 

Τώρα, θα πείτε, αυτός είναι ο τρόπος που συζητούν δύο αρχηγοί κοµµάτων πίσω από τις κλειστές πόρτες του πρωθυπουργικού γραφείου, µε τις τηλεοπτικές κάµερες έξω να καραδοκούν για επίσηµες (καθωσπρέπει πολιτικά) δηλώσεις; Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ φαίνεται ότι προτιµά τη «λαϊκή προσέγγιση» στα προβλήµατα ακόµη και στην πιο κρίσιµη, για την επιβίωση της χώρας, περίοδο.

«Ζήτησέ τους περίοδο χάριτος»

Η συζήτηση για το «κούρεµα» του χρέους ήρθε στη συνέχεια. Η πρόταση την οποία έκανε στον κ. Παπανδρέου, αφήνοντάς τον αυτή τη φορά αµήχανο, ήταν: «Να ζητήσεις, Γιώργο, πέντε χρόνια περίοδο χάριτος και εν συνεχεία θα τους πεις ότι ώσπου να σας εξοφλήσω θα σας δίνω 10 δισ. ευρώ τον χρόνο. Τα πέντε χρόνια χάριτος είναι αρκετά για να δηµιουργήσεις ανάπτυξη. Αν καταφέρεις να έχεις ανάπτυξη 5% ετησίως, εύκολα βρίσκεις τα 10 δισ. ευρώ τον χρόνο»

Και όταν ο Πρωθυπουργός έδειξε κάπως αµήχανος, λέγοντας ότι είναι δύσκολα πράγµατα αυτά να τα κατανοήσουν στην Ευρώπη, ο κ. Καρατζαφέρης τού είπε: «Να τους πεις: Αυτά µπορώ να κάνω, είναι µια πρόταση σωστή, η οποία µπορεί να προχωρήσει. Αυτό προτείνω, διαφορετικά έτσι όπως πάτε θα καταρρεύσουν οι τράπεζες. Θα καταρρεύσει η κοινωνία και οι συνέπειες για όλους µας θα είναι οικτρές. Αυτό θέλετε;» Επέµεινε ως το τέλος να τα βρουν οι δύο αρχηγοί και να συµφωνήσουν σε ένα σχήµα ευρύτερης αποδοχής, λέγοντας στον Πρωθυπουργό ότι υπάρχουν άνθρωποι για να κάνουν αυτή τη «δουλειά», αποφεύγοντας όµως να υπεισέλθει σε ονόµατα, όπως συνήθως κάνει στις οµιλίες του στη Βουλή, προτείνοντας τους κκ. Αλ. Παπαδόπουλο και Γ. Φλωρίδη. Αυτή τη φορά προτίµησε, αντί να πει ονόµατα, να ρίξει, όπως έλεγε, «το µπαλάκι» στον Πρωθυπουργό αλλά και στον κ. Σαµαρά, ώστε από κοινού να υποδείξουν ονόµατα, ζητώντας παράλληλα και από τους δύο να σταµατήσουν τα µεταξύ τους... παιχνίδια. 

Φθάνοντας η συζήτηση στο θέµα της αξιοποίησης της δηµόσιας περιουσίας, ο κ. Καρατζαφέρης φαίνεται ότι είχε µια ένσταση. ∆εν θέλει, είπε, να ξεπουληθεί όσο-όσο. Μετέχει όµως µε τη νοµικό κυρία Αννα Ζωηρού στο (διακοµµατικό) Ταµείο Αξιοποίησης ∆ηµόσιας Περιουσίας, η οποία είναι µη εκτελεστικό µέλος, πλην όµως έχει άποψη για τις... τιµές. Πρόσφατα έφερε αντιρρήσεις για την τιµή επέκτασης της σύµβασης του ΟΠΑΠ. Ενώ οίκοι αξιολόγησης από την Ελλάδα και το εξωτερικό εκτιµούσαν την επέκταση σε µια τιµή, η κυρία Ζωηρού είπε ότι µειοψηφεί επειδή νοµίζει πως θα έπρεπε να είναι διπλάσια, κάνοντας τα µέλη της Επιτροπής να κοιτάζουν για αρκετή ώρα ο ένας τον άλλον. 

Το (μυστικό) ταξίδι και οι επαφές του στη Μόσχα

"Φέρε εδώ τους Ρώσους"

Ο κ. Γ. Καρατζαφέρης επέµεινε και σε κάτι άλλο, αφήνοντας εκ νέου έκπληκτο τον κ. Γ. Παπανδρέου. Ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να προσκαλέσει για επίσηµη επίσκεψη στην Ελλάδα τον ρώσο πρόεδρο κ. Ντµίτρι Μεντβέντεφ . «Θέλω να µου υποσχεθείς ότι τη ∆ευτέρα επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες θα απευθύνεις πρόσκληση στον πρόεδρο Μεντβέντεφ» είπε, για να προσθέσει: «Τη ∆ευτέρα πάντως θα περιµένω να δω τι θα κάνει. ∆εν µπορεί η χώρα να έχει εξάρτηση µόνον από τους Αµερικανούς και τους Ευρωπαίους».  Ο κ. Καρατζαφέρης και η κυρία Αλέκα Παπαρήγα είναι ίσως οι δύο πολιτικοί αρχηγοί που «τα ‘χουν» µε τους Αµερικανούς. Με µία όµως διαφορά. Ο µεν κ. Καρατζαφέρης επιθυµεί να έρθουν οι Ρώσοι «χωρίς όµως να αποδυναµώνεται το αίσθηµα ασφαλείας των Ισραηλινών στη Μεσόγειο» , όπως διακηρύττει, η δε κυρία Παπαρήγα είναι ανέκαθεν εναντίον των Αµερικανών, των νεοκαπιταλιστών Ρώσων, αλλά και υπέρ των δικαιωµάτων των Παλαιστινίων.  Οπρόεδρος του ΛΑΟΣ µάλιστα επέµεινε για την κάθοδο των Ρώσων στην Ελλάδα. Ισως επειδή έχει πραγµατοποιήσει προσφάτως ( «χωρίς κάµερες, φιγούρες και φανφάρες, σχεδόν µυστικά», όπως αναφέρει) ταξίδι στη Μόσχα, και µάλιστα επισκέφθηκε, όπως είπε, το Κρεµλίνο: «Ηταν ένα ταξίδι που προετοίµαζα εδώ και καιρό, όταν µε επισκέφθηκε στο γραφείο µου ένας ρώσος αξιωµατούχος και µε προσκάλεσε» . Ποιον ή ποιους όµως συνάντησε στο Κρεµλίνο και τι συζήτησε µαζί τους δεν το αποκαλύπτει. Ούτε στον Πρωθυπουργό το είπε. Το µόνο που λέει είναι ότι εκκλησιάστηκε στον Ιερό Ναό του Σωτήρος χοροστατούντος του Πατριάρχη Κυρίλλου , ο οποίος όχι µόνο τον προσκάλεσε σε γεύµα αλλά και συζήτησαν θέµατα που αφορούν την Ορθοδοξία, το Αιγαίο και την οικονοµική κρίση στην Ελλάδα: «Ο Κύριλλος βρίσκεται στη γραµµή Πούτιν. Μαζί µε τον Μεντβέντεφ αποτελούν την ιεραρχία της Ρωσίας».  Την προσέγγιση µε τη Μόσχα επιδιώκει συνεχώς ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ. «∆εν είναι µόνο τα λεφτά που µπορούν οι Ρώσοι να δώσουν. Η Ρωσία είναι κοντά µας σε σηµαντικά πράγµατα. Υπάρχουν 150 ρώσοι επιχειρηµατίες που µπορούν να έρθουν στην Ελλάδα. Ο καθένας από αυτούς έχει τόση οικονοµική επιφάνεια που µπορεί να σηκώσει, αν το θελήσει, ολόκληρο το έλλειµµα της Ελλάδας» τονίζει.

/ / Νίκος Χασαπόπουλος / / «Συγκυβέρνηση ως τα Nικολοβάρβαρα» / / Από το ΒΗΜΑ / /

Δεν υπάρχουν σχόλια :