Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Πήραμε την 6η δόση. Δυσοίωνα σενάρια για το χρέος

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις της τρόικας στην έκθεσή της για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, όπως και του Eurogroup, το οποίο πάντως ενέκρινε χθες το βράδυ τη χορήγηση της 6ης δόσης του 
δανείου, ύψους 8 δισ. ευρώ.
Η τρόικα προχωρεί σε δραματική αλλαγή των προβλέψεων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας την επόμενη δεκαετία και θεωρεί ότι για να καταστεί διατηρήσιμο το ελληνικό χρέος θα απαιτηθεί ο συνδυασμός ενός νέου πολύ πιο φιλόδοξου πακέτου στήριξης από την Ευρωζώνη - οι ανάγκες για νέα δάνεια μπορεί να φτάσουν ακόμα και τα 444,1 δισ. ευρώ. 
Επιπλέον, προτείνει νέο πολύ πιο ευρύ πρόγραμμα συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, με «κούρεμα» της τάξης του 50% ή 60% χωρίς να αποκλείει και ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την έκθεση, το 2020 το χρέος θα μειωθεί στο 120% αν το «κούρεμα» είναι 50% και στο 110% στην περίπτωση που η απομείωση των ελληνικών ομολόγων φτάσει το 60%. 
Σημειώνει δε, ότι αν δεν αλλάξουν οι όροι του PSI, το δημόσιο χρέος θα ανέλθει στο 186% του ΑΕΠ το 2013 και θα υποχωρήσει μόλις στο 152% το 2020. Την ίδια στιγμή, πάντως, οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας εμφανίζονται αδύναμες να συμφωνήσουν σε αξιόπιστες λύσεις στην κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, η οποία επηρεάζει πλέον πολύ σοβαρά την Ιταλία και άλλες μεγάλες χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :