Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Στην τελική ευθεία για αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση

Στην τελική ευθεία εισέρχεται από αύριο, κατά τη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων, το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, με τον ορισμό των πρώτων συμβούλων και την πρώτη εξέταση του συνολικού πλαισίου.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τις 


επόμενες εβδομάδες θα είναι έτοιμο ένα πρώτο σχέδιο, το οποίο θα συζητηθεί με την τρόικα και θα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο, ενώ θα υπάρξει και ενημέρωση της Βουλής. Παράλληλα, έως το τέλος Ιουνίου αναμένεται να έχει «κλείσει» το θέμα της πρόσληψης συμβούλων για τη συντριπτική πλειονότητα των σχεδίων.

Για το ζήτημα της αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, ο υπουργός ανέφερε ότι ο έως τώρα σχεδιασμός δεν περιλαμβάνει αριθμό ακινήτων, αλλά τον τρόπο προσέγγισης για την αξιοποίησή τους. 
Το συγκεκριμένο πλαίσιο περιλαμβάνει την καταγραφή των ακινήτων, το πώς η αξία τους θα αυξηθεί ταχύτερα χρονικά (π.χ. δημιουργία ταμείου, στο οποίο θα συνεισφέρονται ακίνητα) και τον «καθαρισμό» τους (π.χ. καθαροί τίτλοι ιδιοκτησίας, όροι δόμησης- πολεοδομικά, χωροταξικά, κ.λπ.). 
Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, μια πρώτη εκτίμηση ανεβάζει την αξία των ακινήτων των μη εισηγμένων ΔΕΚΟ σε 8 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :