Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Φόβοι για εξάπλωση της ραδιενέργειας

Σήμερα το πρωί σημειώθηκε ισχυρός μετασεισμός 6,2 βαθμών και ακολούθησαν δύο εκρήξεις στον αντιδραστήρα 3 του πυρηνικού εργοστασίου (το εργοστάσιο διαθέτει συνολικά έξι αντιδραστήρες). Από τις εκρήξεις τραυματίστηκαν εννέα άτομα, ενώ ένας αγνοείται. Λίγο μετά τον σεισμό υπήρξε προειδοποίηση και για τσουνάμι στις 


παραθαλάσσιες περιοχές του Ειρηνικού, αλλά αργότερα οι αρχές ήραν την προειδοποίηση.
Νωρίτερα η TEPCO είχε ανακοινώσει πως τα επίπεδα ραδιενέργειας στην Φουκουσίμα ξεπέρασαν το επίπεδο ασφάλειας, αλλά αυτό δεν αποτελεί «άμεση απειλή» για την δημόσια υγεία.
Οι αρχές επέβαλαν ζώνη αποκλεισμού ακτίνας 20 χιλιομέτρων γύρω από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα Νταϊτσί και δέκα χιλιομέτρων γύρω από το κοντινό πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊνί.
Η ίδια Υπηρεσία κατέταξε το επεισόδιο στην βαθμίδα 4 της διεθνούς επταβάθμιας κλίμακας πυρηνικών και ραδιολογικών επεισοδίων. Το Τσερνόμπιλ είχε καταταχθεί στη βαθμίδα 7.

Η Ιαπωνική κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει για πιθανή έκρηξη στον αντιδραστήρα 3 εξαιτίας της συγκέντρωσης υδρογόνου στο κτίριο που στεγάζει τον αντιδραστήρα. Η ιαπωνική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες όπου φαίνεται καπνός να βγαίνει από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα Νταϊτσί.

Παρόμοια έκρηξη σημειώθηκε το Σάββατο στον αντιδραστήρα υπ΄αριθμόν 1 του ίδιου πυρηνικού σταθμού, που βρίσκεται σε απόσταση 250 χιλιομέτρων βορειο-ανατολικά του Τόκιο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βοηθούν τις αρμόδιες αρχές της Ιαπωνίας για να αντιμετωπίσουν την επείγουσα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά τις εκρήξεις στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

Επίσης, η ρωσική εταιρία Rosatom προσέφερε βοήθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στους ιαπωνικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες και ήδη 75 Ρώσοι διασώστες βρίσκονται στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :