Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Ιαπωνία μετά την καταστροφή: 44 σκληρές εικόνες ολέθρου.

Πατείστε παρακάτω για να δείτε το άλμπουμ:

Στιγμές πρωτοφανούς τραγωδίας ζει μετά τον καταστροφικό σεισμό και το επακόλουθο τσουνάμι, η Ιαπωνία.
Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να φθάσει τους 10.000 σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο που επικαλείται στοιχεία της αστυνομίας. 
Την ίδια ώρα, τα βλέμματα είναι καρφωμένα στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα, καθώς οι σεισμολόγοι προειδοποιούν ότι τις επόμενες ημέρες ενδέχεται να σημειωθούν μετασεισμοί μεγέθους έως και 7 βαθμών. 
Οι ειδικοί φοβούνται ότι ένας ακόμη δυνατός σεισμός μπορεί να προκαλέσει και άλλες ζημιές τους αντιδραστήρες των πυρηνικών εργοστασίων Φουκουσίμα 1 και 2.
Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν προειδοποίησε ότι η κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα 1 είναι κρίσιμη, ωστόσο επεσήμανε ότι η πυρηνική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα δεν έχει ομοιότητες με το δυστύχημα του Τσερνόμπιλ το 1986. 
«Έχει εκλυθεί ραδιενέργεια στην ατμόσφαιρα, όμως δεν υπάρχουν αναφορές για μεγάλα ποσοστά», δήλωσε ο Καν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Jiji. 
Εξάλλου ο ιάπωνας πρωθυπουργός δήλωσε βέβαιος ότι οι Ιάπωνες θα ξεπεράσουν αυτή την κρίση που προκλήθηκε από το σεισμό και το τσουνάμι, την οποία χαρακτήρισε τη μεγαλύτερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει η χώρα μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.
Παράλληλα ο Καν προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος η χώρα να αντιμετωπίσει μεγάλης κλίμακας διακοπή της ηλεκτροδότησης εξαιτίας της διακοπής λειτουργίας πολλών πυρηνικών αντιδραστήρων. 
Η Ιαπωνία ζήτησε από τη Ρωσία να της παράσχει περισσότερο φυσικό αέριο, όπως ανακοίνωσε η ρωσική κυβέρνηση. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι θα δοθεί στην Ιαπωνία κάθε απαραίτητη βοήθεια.
«Οι ιαπωνικές αρχές δεν ήταν απόλυτα ειλικρινείς, ούτε με τη διεθνή κοινότητα, ούτε με τους πολίτες της Ιαπωνίας» σχετικά με την κατάσταση στο Φουκοσίμα.
Πάντως, η περίπτωση του Φουκοσίμα είναι πολύ διαφορετική από το Τσερνόμπιλ, γιατί έχει εντελώς διαφορετικού τύπου αντιδραστήρα.

Σοβαρό έλλειμμα διαφάνειας και συσκότιση στην ενημέρωση εκ μέρους των ιαπωνικών αρχών καταγγέλλει μέσω του ΣΚΑΪ 100, 3 ο Γιαν Βερονίκ Υπεύθυνος Πυρηνικών στο Διεθνές Γραφείο της Greenpeace.

Η καταστροφική σεισμική δόνηση στα βορειοανατολικά της Ιαπωνίας θα έχει «σημαντικές» επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας, προειδοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιουκίο Εντάνο.

Ο σεισμός, μεγέθους 8,9 Ρίχτερ και το συνεπακόλουθο τσουνάμι έχουν καταστρέψει συνολικά το 8% του ΑΕΠ της τρίτης οικονομίας του κόσμου.

Μεγάλο τμήμα της παράκτιας οικονομικής δραστηριότητας έχει ουσιαστικά νεκρωθεί και οι υποδομές έχουν καταστραφεί από τα ύψους 10μ. κύματα που έπληξαν την μητρόπολη του βορρά Σεντάι.

Αλλά και η περιοχή του Κάντο, λίγο νοτιώτερα, στην οποία περιλαμβάνεται και η πρωτεύουσα Τόκιο και η οποία αντιπροσωπεύει το 40% του ΑΕΠ έχει πληγεί σε σημαντικό βαθμό, όπως επίσης και η Ιιτσιχάρα, ανατολικά της πρωτεύουσας, όπου τα διυλιστήρια της πετρελαϊκής εταιρείας Cosmo Oil καταστράφηκαν εν μέρει από πυρκαγιές.

Πάντως στη στρατηγική από οικονομικής πλευράς ζώνη, η πλειονότητα των υποδομών και των κτηρίων άνθεξαν την δοκιμασία του σεισμού.

Από την πλευρά της, η Τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε πως από το Σάββατο έχει εκταμιεύσει συνολικά 55 δισ. γιεν σε 13 τραπεζικά ιδρύματα στα βορειανατολικά της χώρας, που έχουν πληγεί, για να τα εξασφαλίσει από μαζικές αναλήψεις καταθέσεων.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε επίσης πως τη Δευτέρα θα λειτουργήσουν κανονικά τα υποκαταστήματά της σε όλη τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :