Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν Ηρακλειώτες στη Ντόρα Μπακογιάννη

Να πουν, την αλήθεια στο λαό, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, οι οποίοι για να είναι αρεστοί αποκρύπτουν τους όρους του μνημονίου που πρέπει να υλοποιήσουμε, τόνισε με έμφαση η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη κατά την διάρκεια της κεντρικής πολιτικής της ομιλίας στο Ηράκλειο, η οποία πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του



θεατρικού σταθμού, το πρωί της Κυριακής. «Κανείς δεν λέει την αλήθεια στον λαό. Το κύριο πρόβλημα της οικονομίας είναι ότι τα ελλείμματα δεν έχουν ακόμα μειωθεί. Φέτος, στην καλύτερη περίπτωση, θα έχουμε στο τέλος της χρονιάς περίπου 20 δις έλλειμμα».
Η ίδια υπογράμμισε επίσης πως με γνώμονα το εθνικό συμφέρον «πρέπει όλοι να σοβαρευτούν . Η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει την πολιτική την οποία ακολουθεί, ελπίζω ότι και θα αλλάξει ρότα», σημείωσε.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της αναφέρθηκε επίσης στην πρόταση που έχει κατατεθεί από την πλευρά του κόμματος, για τη λήψη αποφάσεων με αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών. Όπως είπε η διαπίστωση της στάσης που τηρούν η κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι τραγική: «Το πολιτικό σύστημα λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούσε πριν από την κρίση. Δεν αντέχει το πολιτικό κόστος. Δημαγωγεί, αναβάλλει και καταβαραθρώνει την χώρα. Ήρθε λοιπόν η ώρα όσοι συμφωνούν με τους διεκδικούμενους στόχους, να αναλάβουν προς τον ελληνικό λαό και το βάρος της ευθύνης που τους αναλογεί.
Για να εφαρμοστούν οι πολιτικές που απαιτούνται. Για να πετύχουμε τον εθνικό στόχο εξόδου από την κρίση. Η διγλωσσία, ανάλογα με το ακροατήριο στο οποίο απευθύνεται κανείς, δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Γι’ αυτό και εμείς, η Δημοκρατική Συμμαχία κάναμε μια ξεκάθαρη πρόταση: Προτείναμε να υπάρξει πλέον αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα περάσουν από τη Βουλή των Ελλήνων από εδώ και στο εξής.
 Γι΄ αυτές που θα αφορούν στις πολιτικές αυτές, τις μεσοπρόθεσμες πολιτικές δημοσιονομικής στρατηγικής, και θα έχουν ορίζοντα τουλάχιστον, το 2015».
Τόνισε επίσης ότι ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλες μειώσεις μισθών και συντάξεων για αυτό η ΔΗΣΥ είναι υπέρ της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας αλλά και τον αποκρατικοποιήσεων των μεγάλων ΔΕΚΟ.
 «Δεν είναι δυνατό να στερούμε από τους πολίτες πόρους και να έχουμε ανεκμετάλλευτη μια δημόσια περιουσία η οποία σε πολλές περιπτώσεις απλώς καταστρέφεται» .

Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε και σε όλα τα έργα της Κρήτης και στην προσπάθεια που γίνεται από την ίδια αλλά και από τους βουλευτές Λευτέρη Αυγενάκη και ο Χρήστο Μαρκογιαννάκη.
Όπως είπε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η αλλοπρόσαλλη πολιτική που ακολουθείτε στους τομείς ανάπτυξης του νησιού, με το κλίμα ανασφάλειας που καλλιεργεί πότε με την εκλογολογία, πότε με τις διαρροές για αλλαγές στην κυβέρνηση, πότε με την κινδυνολογία, υπονομεύει τις όποιες τάσεις ανάκαμψης στον τουρισμό της Κρήτης προκύπτουν από τις ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή.
Για την Κρήτη δύο είναι οι κεντρικοί πυλώνες που στηρίζουν την ανάπτυξη. Ο ένας είναι ο τουρισμός για τον οποίο η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει πολιτική. Ο δεύτερος είναι ο πρωτογενής τομέας, η αγροτική παραγωγή την οποία επίσης έχει εγκαταλείψει στην τύχη της η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Και ο τρίτος τα έργα ανάπτυξης με αποκορύφωμα όλων την τρίτη αναβολή του διαγωνισμού για το διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι, αλλά και την υλοποίηση του ΒΟΑΚ .
«Η κρίση πλήττει και την Κρήτη. Κυρίως τον κρίσιμο τομέα του τουρισμού, στον οποίο η Κρήτη είναι η ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού. Μόνο που η σημερινή κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν το έχει αντιληφθεί. Με έκπληξη είδα, πριν από μερικές μέρες, τον υπουργό Τουρισμό να επισκέπτεται το νησί ως απλός διαχειριστής υπηρεσιακών υποθέσεων. Ως γραφειοκράτης που διεκπεραιώνει τυπικά τα θέματα.
Δεν έχει πολιτική για τη στήριξη του τουρισμού σε μια δύσκολη εποχή.
Δεν παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τον τουρισμό της Κρήτης.
Δεν έδωσε λύσεις στα θέματα που απασχολούν τους ξενοδόχους της περιοχής,
τους τουριστικούς πράκτορες, όλη την αλυσίδα της τουριστικής οικονομίας.
Χωρίς όραμα και χωρίς άμεσες λύσεις ο τουρισμός δεν μπορεί να προχωρήσει.
Δεν έχει όραμα, δεν έχει πολιτική για τους αγρότες της Κρήτης. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει γυρίσει την πλάτη της στην Κρήτη και τους αγρότες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται από τον ΕΛΓΑ, όπου η κυβέρνηση ενώ πληρώνει εδώ και ένα μήνα σε όλους τους νομούς της χώρας έχει εξαιρέσει τους αγρότες της Κρήτης που υπέστησαν ζημιές στη φυτική παραγωγή το 2010 από διάφορα αίτια.
Οι βιοκαλλιεργητές που εδώ σ΄ αυτό τον εύφορο τόπο ήταν πρωτοπόροι για όλη την Ελλάδα, το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης τους έχει ξεχάσει. Σαν να μην υπάρχουν αγνοεί τα κρίσιμα θέματα τους. Οι νέοι αγρότες, αντιμετωπίζουν μια πρωτόγνωρη και αχαρακτήριστη συμπεριφορά από την κυβέρνηση και είναι εγκλωβισμένοι γιατί καθυστερεί αδικαιολόγητα η πληρωμή των σχεδίων βελτίωσης. Οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης με τους απίστευτους χειρισμούς του ΟΠΕΚΕΠΕ και του υπουργείου στο θέμα της εξισωτικής αποζημίωσης, όχι μόνο δεν παίρνουν τα χρήματα που δικαιούνται, αλλά βρίσκονται χρεωμένοι πιο βαθιά και περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο. Η αλλοπρόσαλλη πολιτική έχει μεγάλο κόστος.
Οι ελαιοπαραγωγοί εμπαίζονται από την κυβέρνηση τόσο με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ όσο και με την επιστροφή της παρακράτησης του 4% επί των επιδοτήσεων του ελαιολάδου. Απόδειξη της σημασίας που δίνει η κυβέρνηση στο λάδι της Κρήτης είναι η εγκατάλειψη του Ινστιτούτου Ελιάς της Κρήτης, το οποίο αν και είναι έτοιμο, δεν δίνει το υπουργείο τους αναγκαίους πόρους για τον εξοπλισμό των εργαστηρίων και τη λειτουργία των κινητών μονάδων ανάλυσης του ελαιολάδου. Εξάλλου ο κ.Πρωθυπουργός το έχει πει και με λόγια ότι όταν προβάλλει το λάδι στο εξωτερικό εννοεί το μεσσηνιακό ελαιόλαδο. Το αποδεικνύουν και οι επιλογές της κυβέρνησης του.

Επιστέγασμα της πολιτικής αδιαφορίας για την Κρήτη που ακολουθεί η κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι η εγκατάλειψη των έργων υποδομής στο νησί. Είναι ντροπή το γεγονός ότι για τρίτη φορά αναβλήθηκε ο διαγωνισμός για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι. Έχει ξεπεράσει κάθε ανεκτό όριο η κοροϊδία με το φράγμα της Πλακιώτισσας όπου οι απαλλοτριώσεις έχουν διαρκέσει έξι χρόνια με αποτέλεσμα να κινδυνεύει το έργο. Αλλά και με το φράγμα της Φανερωμένης όπου αν και έχει ολοκληρωθεί δεν έχει γίνει το δίκτυο διανομής για να αξιοποιηθεί το φράγμα.

Τέλος, θα κλείσω με μια υπόσχεση την οποία είχαμε δώσει εδώ στις περιφερειακές εκλογές. Ο πρώτος και κύριος στόχος μας, και εμάς και της Δημοκρατικής συμμαχίας είναι να προχωρήσει επιτέλους ο ΒΟΑΚ. Γεφύρι της Άρτας έχει καταστεί το έργο.
Κάποια στιγμή ο εμπαιγμός πρέπει να τελειώσει.
Έχω υποσχεθεί και θα το κάνω πράξη με όποιο φορέα σήμερα στην περιφέρεια αύριο τον οποιαδήποτε αρμόδιο να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε το έργο για να ολοκληρωθεί επιτέλους ένας άξονας τον οποίος δικαιούται να έχει η Κρήτη διότι είναι ντροπή να σκοτώνονται τα παιδιά μας ύστερα από τόσο χρόνια που έχει ξεκινήσει το έργο».

Δεν υπάρχουν σχόλια :