Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Πού είναι το κράτος; Βοηθείστε να το βρούμε!

Συζητάμε για αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας και δεν ξέρουμε πόση και πού είναι!
Τα δύο κόμματα εξουσίας αναλώνονται σε μια απίστευτη κοκορομαχία για διάφορα θέματα, μέσα σε έναν απίστευτο θεατρινισμό. Όπως και στην περίπτωση της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας που άλλοτε παρουσιάζεται ως η ιδανική λύση για την επίλυση όλων των 
προβλημάτων μας (βλέπε Σαμαράς στο Ζάππειο) και άλλοτε παρουσιάζεται για να αποσυρθεί πάραυτα υπό την σκιά της βίαιης μιντιακής παραπληροφόρησης (βλέπε Παπανδρέου-Σαμαράς).
Γίνεται θόρυβος για να σκεπάσει ίσως κάποιες σοβαρότερες παρατυπίες, τη στιγμή που δεν γνωρίζουμε ποιά, πού και πόση είναι η δημόσια περιουσία. 
Μπάχαλο όπως συμβαίνει σχεδόν σε όλα έχουν σχέση με το περίφημο «ελληνικό κράτος»! Ένα κράτος που οι διαστάσεις του κινούνται, στα περιθώρια της «αγωνιώδους» κραυγής : «Πού είναι το κράτος;». Ακούγεται συνήθως στα δελτία των οχτώ, ως κραυγή απόγνωσης κάθε πολίτη που αδυνατεί να ανταπεξέλθει και ως εκ τούτου το κράτος (δηλαδή οι φορολογούμενοι) υποχρεούνται να προστρέξουν και να απαλλάξουν τον πολίτη από όλα τα βάσανά του γρήγορα και ανώδυνα! Εφόσον αυτό δεν μπορεί να γίνει, τότε «δεν υπάρχει κράτος»!
Το ερώτημα πάντως έχει λάβει και άλλες «μεταφυσικές» διαστάσεις που αφορά την περιουσία του κράτους για την οποία γίνεται πολύς λόγος αλλά δεν γνωρίζουμε «που είναι»! Ίσως χρειαστούμε μέντιουμ για να το βρούμε!
Από τα 71.000 κρατικά ακίνητα τα 16.154 είναι άγνωστα, τα 35.819 καταπατημένα, τα 9.527 μισθωμένα και μόνο τα 9.563 ελεύθερα, αξίας 49,4 δισ. ευρώ.
Ο νομπελίστας οικονομολόγος Μίλτον Φρίντμαν είχε πει ότι αν βάλεις ένα κράτος υπεύθυνο για την έρημο Σαχάρα, σε πέντε χρόνια θα υπάρχει έλλειψη άμμου! Αν όμως βάλεις το ελληνικό κράτος θα ρουφήξει και τη Μεσόγειο!

Δεν υπάρχουν σχόλια :