Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Τί έχει και τί δεν έχει το ελληνικό κράτος ….

71.000 ακίνητα εκτιμώμενης αξίας 272 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα 16.154 από αυτά είναι άγνωστα, αλλά παρ’ όλα αυτά κοστολογούνται... 59 δισεκατομμύρια ευρώ! Η ΚΕΔ γνωρίζει ότι έχει, για παράδειγμα, ένα ακίνητο σε μία περιοχή, αλλά δεν γνωρίζει τη νομική κατάσταση του ακινήτου ή τα ακριβή γεωγραφικά του στοιχεία. Πρέπει να αφαιρεθούν επίσης 35.819 που είναι 
καταπατημένα, «ειδικής φύσης» ή έχουν διάφορα νομικά προβλήματα (αξία περίπου 80 δισ.) Τώρα, πρέπει να αφαιρεθούν τα ήδη μισθωμένα ή παραχωρημένα ακίνητα (9.527).
• Απέμειναν 9.563 που είναι ελεύθερα προς αξιοποίηση. Η συνολική αξία τους εκτιμάται σε 49,4 δισ. ευρώ. Ομως, από αυτά θα πρέπει να αφαιρεθούν όσα δεν μπορούν να αξιοποιηθούν, να πουληθούν κ. λπ., όπως είναι τα νησιά, οι παραλίες, οι αιγιαλοί, οι κοινόχρηστοι χώροι, τα δάση, τα βουνά κ.λπ.

Τί απομένει;
Δυστυχώς εδώ τελειώνουν οι... αριθμοί. Διότι δεν υπάρχει πλήρης καταγραφή και ένα κεντρικό μητρώο δημόσιας ακίνητης περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου. Είναι ενδεικτική η διαπίστωση της μελέτης του ΙΣΤΑΜΕ στην έκθεσή του για την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, όπου αναφέρεται το εξής: «Είναι χαρακτηριστικό των διαστάσεων του προβλήματος πως από μία “δεξαμενή” 71.000 ακινήτων, η ανάδειξη 100 αξιοποιήσιμων αποτελεί ιδιαίτερα φιλόδοξο στόχο».
Σε αυτά περιλαμβάνονται το Ελληνικό και εκτάσεις «φιλέτα», αλλά και ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας. Η αξία τους δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια, καθώς δεν έχει καθοριστεί η χρήση γης για τα περισσότερα από αυτά

Δεν υπάρχουν σχόλια :