Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Γιατί κλείνει η η δημοτική βιβλιοθήκη Πολυγύρου;

Με μεγάλη έκπληξη πληροφορήθηκα σήμερα την πρόθεση της νέας δημοτικής αρχής Πολυγύρου να καταργήσει στην πράξη τη δημοτική βιβλιοθήκη Πολυγύρου προκειμένου να εγκαταστήσει στο κτίριο όπου αυτή στεγάζεται εδώ και ένα περίπου χρόνο, κάποιες από τις υπηρεσίες του Δήμου. Μάλιστα, εργάτες του Δήμου, κατ’ εντολή των ....................
.........................
αιρετών προϊσταμένων τους, ξεκίνησαν να διαλύουν τα έπιπλα και να στοιβάζουν τα βιβλία (ορισμένα από αυτά σπανιότατες εκδόσεις) σε σακιά με προορισμό τα υγρά και ακατάλληλα υπόγεια του παλιού δικαστικού μεγάρου.

Υπενθυμίζω ότι από την Άνοιξη του 2010 είχαν μεταφερθεί στην ανακαινισμένη και ιδανική για αυτή τη χρήση οικία Τραγανού όλα τα βιβλία της δημοτικής βιβλιοθήκης, αγοράστηκαν νέα έπιπλα στα οποία και τοποθετήθηκαν τα βιβλία, αγοράστηκαν τραπέζια και καρέκλες για ενήλικες, αγοράστηκαν και τοποθετήθηκαν έπιπλα βιβλιοθήκης για το παιδικό τμήμα της το οποίο και διαμορφώθηκε κατάλληλα, αγοράστηκαν και εγκαταστάθηκαν 3 ηλεκτρονικοί υπολογιστές συνδεδεμένοι με κεντρικό διακομιστή-server, παραγγέλθηκε ειδικό πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή για τη λειτουργία της βιβλιοθήκης, αγοράστηκε καινούριο φωτοτυπικό μηχάνημα, αρχειοθετήθηκαν και ταξινομήθηκαν από βιβλιοθηκονόμο όλα τα υπάρχοντα βιβλία, δημιουργήθηκε ειδικός χώρος για την παρουσίαση στο κοινό νέων εκδόσεων και τη διοργάνωση εκδηλώσεων που αφορούν το βιβλίο και αγοράστηκε για το λόγο αυτό ειδική μηχανή προβολής. 

Ακόμη κατασκευάστηκε χώρος γραφείου για τον υπάλληλο που θα λειτουργούσε τη βιβλιοθήκη, συνεργαστήκαμε με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης για τη σωστή οργάνωση της, ενταχθήκαμε ενεργά στο Δίκτυο Δημοτικών Βιβλιοθηκών Ελλάδος του οποίου αποτελούμε ένα από τα ιδρυτικά μέλη και ζητήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών η έγκριση για την πρόσληψη βιβλιοθηκονόμου.

Για όλα τα παραπάνω ο Δήμος διέθεσε πέρυσι ένα ποσό το οποίο αγγίζει τις 40.000 ευρώ, αποφασισμένος να λειτουργήσει επιτέλους σε ανεξάρτητο και κατάλληλο χώρο η από δεκαετίες υφιστάμενη αλλά πάντοτε αδικημένη σε σχέση με την ιστορία της και την προσφορά της δημοτική βιβλιοθήκη. Δημιουργήσαμε έτσι μια σύγχρονη και λειτουργική βιβλιοθήκη την οποία, ως προηγούμενη δημοτική αρχή, δεν προλάβαμε μέχρι τη λήξη της θητείας μας να δώσουμε προς χρήση στους συνδημότες μας.

Δυστυχώς, η ενέργεια της νέας δημοτικής αρχής να διαλύσει τις εγκαταστάσεις και κατά συνέπεια να μη λειτουργήσει ποτέ την καθ’ όλα έτοιμη δημοτική βιβλιοθήκη του Πολυγύρου, προδίδει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται την πνευματική και πολιτιστική ανάταση του τόπου.

Επειδή το θέμα αφορά όλους μας (νεολαία, εκπαιδευτική κοινότητα, συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, φορείς του τόπου, απλούς πολίτες) καλώ το Δήμαρχο και τη δημοτική αρχή συνολικά να σταματήσει άμεσα την καταστροφή της μοναδικής για τον τόπο μας εστίας των Γραμμάτων και να προβεί χωρίς καθυστέρηση στη λειτουργία αυτού του τόσο απαραίτητου για όλους μας πνευματικού χώρου.


Πολύγυρος 14 / 2 / 2011

ΘΩΜΑΣ ΚΑΠΛΑΝΗΣ
Πρώην Δήμαρχος Πολυγύρου -
Επικεφαλής Ελάσσονος Μειοψηφίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :