Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Ο ΣΥΝ για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Ερζερούμ

Το Τμήμα Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ διαπιστώνει ότι σειρά σημαντικών θεμάτων που απασχολούν τη χώρα μας στον τομέα αυτό εισέρχονται σε πολύ κρίσιμη φάση. Την ίδια ώρα, το κύριο πρόβλημα της ακολουθούμενης πολιτικής από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι η εμμονή στον ατλαντισμό, όπως και επί Ν.Δ.
Κατά τη γνώμη μας, η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως -και λόγω της κρίσης- μια νέα ................
......................
πολυδιάστατη ενεργητικά φιλειρηνική εξωτερική πολιτική, απαλλαγμένη από τον ατλαντισμό, διεκδικητική εντός της Ε.Ε. και ικανή να οικοδομεί ισότιμες συνεργασίες στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο, καθώς και στις σχέσεις με τη Ρωσία.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η δική μας πρόταση για την επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων, μέσω διαλόγου στη βάση του διεθνούς δικαίου και του αμοιβαίου σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας, μακριά από «γκρίζες ζώνες» και casus belli. Στην κατεύθυνση αυτή έχουμε προτείνει και διεκδικούμε από κοινού με την αριστερά της Τουρκίας την αμοιβαία ισόρροπη μείωση των εξοπλισμών.
Μας βρίσκει αντίθετους το γεγονός ότι στον ελληνοτουρκικό διάλογο, τουλάχιστον σε ένα μέρος του, ακολουθείται η πολιτική της μυστικής διπλωματίας, την οποία απορρίπτουμε. Εν όψει και του ταξιδιού του πρωθυπουργού στο Ερζερούμ, θα έπρεπε η Βουλή και τα κόμματα να είχαν ενημερωθεί υπεύθυνα και ουσιαστικά για την πορεία των ελληνοτουρκικών συνομιλιών, ιδιαίτερα καθώς διαρρέονται πληροφορίες περί «συνεκμετάλλευσης» στο Αιγαίο, που γεννούν εύλογες ανησυχίες στον ελληνικό λαό.
Εμμένοντας στις πάγιες θέσεις του, ο ΣΥΝ θα συνεχίσει την δράση του μαζί με την αριστερά της Τουρκίας, για την ειρηνική επίλυση των προβλημάτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, προς όφελος των δύο λαών και της ειρήνης στην ταραγμένη ευρύτερη περιοχή μας, κόντρα στον μιλιταρισμό, στον εθνικισμό και στις ιμπεριαλιστικές πολιτικές του «διαίρει και βασίλευε»

Δεν υπάρχουν σχόλια :