Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

FM2011: Το «λιώσαμε» και το παρουσιάζουμε

Το νέο Football Manager βρίσκεται από τις 5/11 -μόλις- στη ζωή μας και στην πραγματικότητα ήρθε για να μας «λιώσει». Όσοι πιστεύετε πως πρόκειται απλά για ένα παιχνίδι, είστε βαθιά νυχτωμένοι. ...........

..............Το www.sport-fm.gr σας παρουσιάζει το επόμενο κεφάλαιο του μύθου των pc games. Τα ψέματα τελείωσαν ή μάλλον μόλις αρχίζουν. Το Football Manager 2011 κυκλοφόρησε και θέλω να μείνω μόνος μαζί του!

Γράφει ο Νικόλας Ακτύπης

Φανταστείτε μια ζωή δίχως φίλους και οικογένεια, με τις επαφές μεταξύ ανθρώπινων όντων να έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο. Ένα σπίτι με κομμένο τηλέφωνο και απενεργοποιημένα τα κινητά. Στο ψυγείο και στα ντουλάπια υπάρχουν μόνο τα απαραίτητα. Εκείνα τα τρόφιμα που θα σας επιτρέψουν να επιβιώσετε για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα χωρίς να χρειαστεί να ξεμυτίσετε έξω. Η σύντροφός σας, την «έχει κάνει» εδώ και καιρό. Όχι, δεν φταίει κάποιο ραδιενεργό μανιτάρι που έχει απλωθεί πάνω από τον πλανήτη. Κανένας πόλεμος δεν σας στέρησε τους αγαπημένους και η γη συνεχίζει να γυρίζει όπως ξέραμε, σχεδόν κανονικά.

Η απάντηση στο τι έχει συμβεί, έρχεται από το τρεμάμενο φως μιας οθόνης υπολογιστή, ενώ η φωνή που σπάει τη σιγαλιά στις 5 τα ξημερώματα, διαλύει κάθε αμφιβολία: «Πάρτα μυρουδιά Μουρίνιο, που ήθελες να μου παίξεις και 4-3-3! Ο ΑΠΣ Ζάκυνθος στον τελικό του Champions League»!

Στο τέλος θα έχουμε χειραψίες με την οθόνη

Το FM 2011 ξεκινά από εκεί που σταμάτησε ο προκάτοχός του και πάει το «παιχνίδι» ένα βήμα μπροστά. Ξεκινώντας δεν καταλαβαίνεις αμέσως τις διαφορές και τις καινοτομίες που υπάρχουν σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις. Μερικά «κλικ» είναι αρκετά όμως, για να διαπιστώσεις πως αν θες να τα πας καλά, είσαι υποχρεωμένος να το ψάξεις το θέμα, αλλιώς θα τα βρεις μπαστούνια.
Η πιο μεγάλη και γενικευμένη αλλαγή σχετίζεται με τις κάθε φύσεως συζητήσεις ή διαπραγματεύσεις που καλείσαι να κάνεις. Μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια στο παρελθόν, βλέπουμε επιτέλους τους agents, που κατά καιρούς μας «βομβαρδίζουν» με προτάσεις για παίκτες. Προσοχή! Ο καθένας από αυτούς έχει συγκεκριμένα trends και καλό είναι να τα γνωρίζετε πριν μπείτε σε διαδικασία μεταγραφής ενός παίκτη ή ανανέωσης με κάποιον από την ομάδα σας. Εκεί πλέον ο παραδοσιακός τρόπος διαπραγμάτευσης έχει πεθάνει και είναι πιθανό να κάτσετε και να κάνετε για ώρα «κουβεντούλα» για τους όρους συνεργασίας. Μην παρασυρθείτε όμως, αν κάτι δεν πάει καλά, θα είναι δύσκολο να ξαναδουλέψετε μαζί. Πλέον, όλοι έχουν χαρακτήρα και καλά θα κάνετε να τον γνωρίζετε πριν ξεκινήσετε συζητήσεις με οποιονδήποτε.

Αντίστοιχα είναι τα πράγματα στα όσα λέτε με τους παίκτες της ομάδας σας, τη διοίκηση ή τους δημοσιογράφους. Οι επιλογές είναι πάρα πολλές και προσομοιάζουν περισσότερο από κάθε άλλη φορά την πραγματικότητα. Βέβαια, δεν έχετε ακόμη τη δυνατότητα να πείτε στην «πριμαντόνα» της ομάδας που σέρνεται στα τελευταία ματς: «Αγαπούλα, κοίτα να παίξεις μπάλα ή αλλιώς θα σου κάνω το συμβόλαιο χαρτοπόλεμο», αλλά πού θα πάει, θα το δούμε και αυτό! Τουλάχιστον με την επιλογή Private Chat τα πράγματα και οι γκρίνιες μένουν στην οικογένεια... Ο συνάδελφος και συναγωνιστής Παναγιώτης Σεμερτζίδης, μας περιγράφει τις περιπέτειές του με τον Τζιμπρίλ Σισέ.

«Πολύ μιλάς Τζιμπρίλ»…

Ωραίο, όχι πολύ διαφορετικό σε σχέση με το προηγούμενο, λίγο… επίπονο για οργανισμούς με υψηλή πίεση το καινούργιο Football Manager, συνάμα όμως και απρόβλεπτο, επικίνδυνα ρεαλιστικό σε ορισμένα σημεία και υπερβολικά εκνευριστικό όταν καλείσαι να «συμβιώσεις» αρμονικά με τις βεντέτες της ομάδας. Ποτέ ξανά στο παρελθόν, σε κανένα από τα προηγούμενα FΜ η σχέση προπονητή- σούπερ σταρ δεν περνούσε από τόσο… σκληρές δοκιμασίες. Βέβαια, αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ιδέα της Sport Interactive να δώσει- χωρίς κανένα μέτρο- γλώσσα στους παίκτες και τη δυνατότητα να σου αραδιάζουν χίλιες, δυο «μαγκές» μέχρι να φτάσουν στο σημείο να σου κρατούν μούτρα (Unhappy) και να μην βγάζουν «κιχ».

Ό,τι συνέβη, δηλαδή, από την πρώτη μέρα που η αποστολή μου ήταν να ζήσω αρμονικά με τον Τζιμπρίλ Σισέ. Λίγες «ημέρες» μετά την έναρξη της σεζόν, αποφάσισα να πάρω το περιβραχιόνιο από τον Γιώργο Καραγκούνη για να τεστάρω- σε συνθήκες κανονικού αγώνα κόντρα σε υποδεέστερους αντιπάλους- την προσωπικότητα του Γάλλου επιθετικού μέσα στον αγωνιστικό χώρο, όταν δεν είχε την μπάλα στην κατοχή του. Τα αποτελέσματα δεν ήταν τα προβλεπόμενα, τουλάχιστον εκείνα που βλέπουμε στην πραγματικότητα. Έπειτα, λοιπόν, με συνοπτικές διαδικασίες… ξήλωσα το Τζιμπρίλ και επέστρεψα το περιβραχιόνιο στον αρχικό του κάτοχο. Τι το θέλα… Ο Σισέ με κάλεσε αμέσως σε τετ-α-τετ και μου τα έχωσε τόσο άσχημα, σε σημείο που έπειτα από λίγα «continue» μου ζήτησε μεταγραφή! Από Αύγουστο μήνα! Και όχι μόνο αυτό, αλλά «δασκάλεψε» και τον Μπουμσόνγκ για να μου κρατά και αυτός μούτρα! Τα «disappointed» του συμπατριώτη του αμυντικού έπεφταν βροχή, μέχρι που αποφάσισα να κόψω σε όλους τον αέρα με το αγαπημένο «I’m the boss here»!

Τελικά, έπειτα από μερικές εβδομάδες ο Μπουμσόνγκ με συγχώρεσε, ο Σισέ δεν θέλει να με βλέπει μπροστά του (του κάνω chat και με προειδοποιεί να φύγω προτού ακούσω κάτι χοντρό) και η ζωή συνεχίζεται όπως και η αναζήτηση της κατάλληλης ομάδας για την πώληση του Γάλλου στράικερ…

Για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου

Πολύ σημαντική προσθήκη είναι το Dynamic League Reputation. Ανάλογα με τις επιδόσεις της ομάδας, αλλά και της χώρας γενικότερα, αυτό αλλάζει και καθορίζει ποιους παίκτες μπορείτε να φέρετε στην ομάδα σας. Αν στην πραγματική ζωή, η φράση «να πηγαίνουν καλά και οι αλλόθρησκοι για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου», σας αφήνει αδιάφορους, στο FM καλά θα κάνετε να το ξανασκεφτείτε. Στο πρώτο game που έπαιξα η κακή χρονιά των ομάδων μας στην Ευρώπη, έριξε την Ελλάδα στην 13η θέση της UEFA και οι ελπίδες μου να φέρω κάνα Σισέ ή Ριέρα, εξανεμίστηκαν. Αυτά πλέον τα βλέπεις ξεκάθαρα στο interface του παιχνιδιού και σε επηρεάζουν άμεσα. Φυσικά, όταν τα πράγματα πηγαίνουν καλά, το να πάρει τον Μέσι η τρεις φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης, Δόξα Κρανούλας, δεν είναι ουτοπία!

Όταν το μικρό αφεντικό μου ζήτησε να κάνω ένα review για το Football Manager, ήρθε η λιακάδα στη ζωή μου. Με το παιχνίδι υπό μάλης και τα χέρια ιδρωμένα από την αγωνία, έφτασα στο σπίτι, είπα στη σύντροφό μου ότι δεν πεινάω και έκατσα στον υπολογιστή. Μετά από τέσσερεις ώρες, η υπομονή της εξαντλήθηκε και απαίτησε ένα μικρό κομμάτι ενδιαφέροντος. «Αγάπη μου, πρέπει να ξεδιαλύνω τι γίνεται με τις προπονήσεις στο manager, δεν μπορώ. Τι θες να κάνω, η δουλειά μου είναι…»

Προπόνηση που κάνει τη διαφορά

Πράγματι, η διαδικασία της προπόνησης και γενικότερα της προετοιμασίας, έχει αλλάξει ριζικά. Θες να παίξεις με τρεις στην άμυνα, αλλά συνεχίζεις να ρουφάς τα μπαλάκια το ένα πίσω από το άλλο; Μην ανησυχείς και μην απελπίζεσαι. Μπορείς πλέον να δουλέψεις με ένα, δύο ή ακόμη και τρία διαφορετικά συστήματα στην προπόνηση και να βλέπεις κατά πόσο τα πουλέν σου αφομοιώνουν την τακτική, στο tactics familiarity level. Υπάρχει πρόβλημα στα στημένα, έχεις το edit tactics. Θες να βελτιώσεις ένα συγκεκριμένο τομέα στην ομάδα, π.χ την επιθετική ανάπτυξη, μπορείς να δουλέψεις ακριβώς πάνω σε αυτό και να βλέπεις ξεκάθαρα τα αποτελέσματα.

Εντάξει, υπάρχουν και πράγματα που θα τα θέλαμε λίγο βελτιωμένα, όπως το match engine, στο οποίο έχουν γίνει βήματα, ωστόσο όχι θεαματικά. Αν θέλετε σούπερ γραφικά, παίζετε λάθος παιχνίδι. Το Football Manager, όπως ξέρουν καλά οι πιστοί του, δεν έχει ανάγκη από τέτοιου τύπου φτιασίδια, για να σου πάρει το μυαλό, όπως μια όμορφη γυναίκα σε τρελαίνει χωρίς να φοράει make up. Ένα νέο feature είναι η δυνατότητα να ανεβάζεις στο you tube στιγμιότυπα των αγώνων σας και να μοιραστείτε με την υπόλοιπη ανθρωπότητα το πώς κατατροπώσατε την Μπαρτσελόνα , παίζοντας με τον Βισαλτιακό Νιγρίτας.

Αυτό το κάτι ακόμα

Τα περισσότερα από τα «καλούδια» του FM 2010 δουλεύουν και στο 2011, kits, logos, facepacks. Όμως είναι βέβαιο πως τις επόμενες μέρες αυτοί οι καλοί άνθρωποι σταfan sites θα βγάλουν καινούρια πράγματα που θα ομορφύνουν το παιχνίδι μας, αν δεν το έχουν κάνει ήδη. Στηρίξτε τους, έχουμε και στην Ελλάδα πολλούς τέτοιους και περιμένουμε να δούμε τις δημιουργίες τους. Η SI δεν φιλοτιμήθηκε να κυκλοφορήσει το παιχνίδι στα ελληνικά, προσωπικά δεν με ενδιαφέρει, αλλά ξέρω πολλούς που θα το ήθελαν, έτσι, για την «τιμή των όπλων», ως επιβράβευση. Ίσως στο μέλλον.

Πριν καλά-καλά βγει το FM στα ράφια των καταστημάτων, κυκλοφόρησε και το πρώτο patch. Για κάποιους ενδεικτικό προχειρότητας, για άλλους απόδειξη ότι οι φωνές της κοινότητας ακούγονται. Σε αυτό διορθώνονται κάποια bugs, αλλάζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Λίβερπουλ, που μας έκλεψε πολλά βράδια τον ύπνο, παρακολουθώντας τις εξελίξεις και άλλα πολλά.
Αν έχετε φτάσει μέχρι εδώ, μάλλον δεν χρειάζεστε την πληροφορία, στην περίπτωση όμως, που δεν το ξέρατε, μπορείτε να τον κατεβάσετε σε αυτό το link

Κύριοι, τέρμα τα λόγια. Είχατε άπλετο χρόνια για να σκαρφιστείτε τις δικαιολογίες που θα χρησιμοποιούσατε στη δουλειά, το σχολείο, τη γυναίκα, τα παιδιά, τους φίλους ή τους γονείς σας. Τα ψέματα τελείωσαν ή μάλλον μόλις αρχίζουν. Το Football Manager 2011 κυκλοφόρησε και θέλω να μείνω μόνος μαζί του!




Δεν υπάρχουν σχόλια :