Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Έρευνα:οι πιο παχύσαρκοι σε όλη την Ευρώπη είναι οι κρητικοί

Η Κρήτη φημίζεται για τη μακροβιότητα των κατοίκων της που οφείλετε στη διατροφή τους που αποτελεί πρότυπο μεσογειακής διατροφής. Έτσι νομίζαμε μεχρι πρότινος. ...............

..................Τα πράγματα φαίνεται να έχουν αλλάξει λένε οι επιστήμονες και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του 15ου Παγκρήτιου Ιατρικού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά, το ελληνικό νησί είναι πλέον ο απόλυτος πρωταθλητής τα τελευταία χρόνια στην παιδική παχυσαρκία.

Μετά από επιστημονική μελέτη του καθηγητή κλινικής χειρουργικής του Πανεπιστημίου Κρήτης Ιωάννη Μελισσά, μέσα σε 40 χρόνια ο μέσος όρος βάρους των κατοίκων της Κρήτης αυξήθηκε κατά είκοσι κιλά .
«Δυστυχώς στο διάστημα των τελευταίων 40 χρόνων ο πιο υγιής πληθυσμός σε παγκόσμιο επίπεδο το 1970, μετατράπηκε στον πιο παχύσαρκο σε Ελλάδα και Ευρώπη το 2010» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ι. Μελισσάς.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των επιστημονικών και στατιστικών μελετών, ο Κρητικός το 1970 ζύγιζε 63 κιλά και έκαιγε 3000 θερμίδες την ημέρα με σκληρή σωματική εργασία, που ισοδυναμεί με περπάτημα 15 χιλιομέτρων
Το διαιτολόγιό του περιελάμβανε συχνά όσπρια, φρούτα, λαχανικά, ψωμί με αλεύρι ολικής άλεσης, ελαιόλαδο, ελιές, σαλιγκάρια ενώ σπάνια κατανάλωνε τροφές όπως κρέας, ψάρι και γαλακτοκομικά.
Σήμερα ο Κρητικός ζυγίζει 83 κιλά εργάζεται ελάχιστα σωματικά και καταναλώνει πολύ λίγες θερμίδες. Τρέφεται ανθυγιεινά με συχνή κατανάλωση ζωικών λιπών, κρέατος, τυριών και τροφών πλούσιων σε ακόρεστα λιπαρά οξέα.
Παράλληλα έχει σταματήσει την κατανάλωση φρούτων λαχανικών και χορταρικών που θεωρούνται ευεργετικές τροφές, με μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες που εμποδίζουν την γήρανση του οργανισμού.

Ο δόκτωρ Μελισσάς μάλιστα λέει για τη Κρήτη: , "η Κρήτη, είναι ίσως το διαμέρισμα στην Ελλάδα που έχει την περισσότερη παιδική παχυσαρκία και από μελέτες που έχουν κάνει συνάδελφοι του πανεπιστημίου Κρήτης , ακόμα και σε αγροτικό πληθυσμό όπως η Μεσσαρα βρέθηκε ότι και οι άνδρες και οι γυναίκες είναι υπέρβαροι η παχύσαρκοι σε ένα παρά πολύ μεγάλο ποσοστό 85% . Δηλαδή περισσότερο ακόμη κι από την παχυσαρκία που παρουσιάζεται σε πληθυσμούς όπως των Αθηνών , που είναι αστικός πληθυσμός".
Όσον αφορά τα παιδιά της Κρήτης είπε: "Στην Κρήτη, η παιδική παχυσαρκία έχει δεκαπλασιαστεί τα τελευταία 20-30 χρόνια και κατά ορισμένες μελέτες θεωρείται ότι είναι το διαμέρισμα της Ελλάδας με την μεγαλύτερη παιδική παχυσαρκία. Αυτό είναι ανησυχητικό διότι όπως ξέρετε ένα παιδί που έχει παχυσαρκία συνήθως καταλήγει παχύσαρκος ενήλικας".



Δεν υπάρχουν σχόλια :