Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Και τα φάρμακα ανακυκλώνονται

Πόσα φάρμακα πετάξατε σήμερα, και κυρίως, πού τα πετάξατε; Η ανακύκλωση φαρμάκων δεν είναι γνωστή στους περισσότερους Έλληνες και όμως σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζεται με οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Υπολογίζεται ότι περίπου ένα στα 4 φάρμακα που προμηθεύονται οι Έλληνες από τα φαρμακεία το πετούν και το κόστος υπερβαίνει ετησίως το ένα δισεκατομμύριο ευρώ! Αντίθετα, στο εξωτερικό η ανακύκλωση φαρμάκων βρίσκεται σε .............
.................
προχωρημένο στάδιο. Αρκεί να αναφέρουμε, ότι μόνο το 2008 στη Γαλλία συγκεντρώθηκαν 12.530 τόνοι φαρμακευτικών απορριμμάτων, ενώ στο Ιλινόις σε μια μόνο μέρα συγκεντρώθηκαν πάνω από 16.000 χάπια.
Πέραν της οικονομικής απώλειας που συνεπάγεται η μη ανακύκλωση φαρμάκων, πρέπει να επισημανθεί ότι η απόρριψή τους στους σκουπιδότοπους ως κοινά απορρίμματα, επιβαρύνει το περιβάλλον με χιλιάδες τοξικές και επικίνδυνες ουσίες. Με βάση τη νομοθεσία πάντως, τα φαρμακεία και οι φαρμακαποθήκες επιστρέφουν κάθε χρόνο στις φαρμακοβιομηχανίες περίπου 140 τόνους σκευασμάτων. Τα φάρμακα αυτά συγκεντρώνονται σε διαπιστευμένες εταιρείες διαχείρισης επικίνδυνων απορριμμάτων που υπάρχουν στην Ελλάδα και από εκεί μεταφέρονται σε ειδικές εγκαταστάσεις σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, όπου καταστρέφονται θερμικά ή θάβονται σε χώρους απομονωμένους από το υπέδαφος.
Οι καταναλωτές όμως δεν έχουν ανάλογες διαδικασίες για αυτό και θα έπρεπε να κινητοποιηθούν περισσότερο οι φαρμακοποιοί της γειτονιάς. Στη Θεσσαλονίκη, ήδη 600 φαρμακεία έχουν τοποθετήσει ειδικούς κάδους ανακύκλωσης στους χώρους τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :