Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Μαλλιά κουβάρια έχουν γίνει στη ΝΔ

Μαλλιά κουβάρια έχουν γίνει στη ΝΔ σε πολλούς δήμους για τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Σε αρκετούς νομούς οι «γαλάζιοι» εμφύλιοι κυριαρχούν, καθώς το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου πυροδότησε εντάσεις. Οι εσωκομματικές κατηγορίες κυριαρχούν και μεταξύ βουλευτών και στελεχών και ανταλλάσσονται σκληροί χαρακτηρισμοί. Τα αρνητικά μηνύματα έχουν φθάσει και στη Ρηγίλλης, αλλά επιχειρείται να τηρηθούν χαμηλοί τόνοι.
Ο κεντρικός κομματικός μηχανισμός θέλει να υπάρξει- όσο γίνεται - εσωκομματική ηρεμία, αφού ............
.................
έχει ως πρώτο στόχο την επίτευξη θετικών αποτελεσμάτων στη μάχη των περιφερειών. Παρά την προσπάθεια που καταβάλλεται, το περιστέρι της «γαλάζιας» ειρήνης δεν έχει εμφανιστεί και έχουν βγει τα μαχαίρια, διαμορφώνοντας ένα ιδιαίτερα αρνητικό περιβάλλον για τον δεύτερο γύρο. Ενδεικτικό της εμφυλιοπολεμικής κατάστασης που επικρατεί ήταν το κλίμα που επικρατούσε στις τάξεις των νεοδημοκρατών, κατά τη χθεσινή επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ κ. Αντ.Σαμαρά στη Χίο που έγινε για να ενισχυθεί ο υποψήφιος περιφερειάρχης του κόμματος κ. Π.Βογιατζής, ο οποίος ελπίζει να κερδίσει την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Παρά τη θερμή υποδοχή που του επιφύλαξαν οι κάτοικοι, τα στελέχη της ΝΔ είναι στα... χαρακώματα και αντηλλάγησαν βαριές εκφράσεις με εκατέρωθεν κατηγορίες και χαρακτηρισμούς, όπως «προδότες» και «λαμόγια».
Στον Δήμο Χίου το ΠαΣοΚ επικράτησε με τον κ. Πολ. Λαμπρινούδη από τον πρώτο γύρο με 59,43, έναντι του υποψηφίου της ΝΔ κ. Ι. Χαλλιορή (31,51%) που πολεμήθηκε από τοπικά «γαλάζια στελέχη» που στήριξαν τον εκλεκτό της Ιπποκράτους. Στη Ρηγίλλης είναι έξαλλοι, αφού στις περιφερειακές εκλογές υπήρξε η απόλυτη ισοπαλία των κκ. Βογιατζή (ΝΔ) και Αθ. Γιακαλή (ΠαΣοΚ), με 40,1% και 40,9% αντίστοιχα.

Αρκετά πιο νότια, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, κυριαρχεί η έκρηξη του δημάρχου Ρόδου κ. Χατζή Χατζηευθυμίου - πολιτικού φίλου του πρώην υπουργού κ. Αρ.Παυλίδη που ετέθη εκτός ΝΔ από τον κ. Σαμαρά- που ανακοίνωσε χθες την παραίτησή του από μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, αλλά και την αποχώρησή του από το κόμμα. Ο κ. Χατζηευθυμίου, που εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη στο κόμμα της, αν και ο ίδιος το διέψευσε χθες, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι δεν στηρίχθηκε από τη ΝΔ με αποτέλεσμα να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου.

Την πικρία του για το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου εξέφρασε και ο νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Π.Ψωμιάδης που περίμενε καλύτερα ποσοστά στη μάχη για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και άφησε αιχμές για τη ΝΔ. Αν και απέφυγε να επιτεθεί ευθέως στο κεντρικό σύστημα της ΝΔ, παραπέμποντας σε δηλώσεις του την προσεχή Δευτέρα, τόνισε: «Περίμενα περισσότερη συμπαράσταση από τον κόσμο, η ΝΔως κόμμα με αγκάλιασε περισσότερο από κάποιες εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά εντάξει, δεν ήταν στον βαθμό όπου όλοι θα θέλαμε» . Το καρφί του ήταν σαφές όταν είπε ότι χαίρεται που η ΝΔ θα καρπωθεί τη νίκη του, που όμως ανήκει στον λαό, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει ως διορισμένο διοικητικό αντιπεριφερειάρχη τον αδελφό του, μια κίνηση που είχε προκαλέσει την οργή του κ. Σαμαρά.

Στην Ικαρία έχει βρεθεί στο στόχαστρο της Τοπικής ΝΔ ο κ. Π.Καμμένος , «άτυπος» βουλευτής του νησιού, όπως αυτοαποκαλείται, ο οποίος τάσσεται με τον υποψήφιο της Λαϊκής Συσπείρωσης (ΚΚΕ) κ. Στ. Σταμούλο . Τα «γαλάζια» στελέχη στηρίζουν τον κ. Χρ. Σταυρινάδη και έχουν απέναντί τους τον κ. Καμμένο, με τον οποίο υπάρχει ένταση τις τελευταίες ώρες στο νησί.
Στην Αρκαδία το κλίμα είναι εκρηκτικό, καθώς η ΝΔ έχει ηττηθεί σε όλους τους δήμους, εκτός από την Τρίπολη όπου όλα θα κριθούν στον δεύτερο γύρο. Τα πυρά δέχεται ο γραμματέας της ΝΔ και τοπικός βουλευτής κ. Ανδρ.Λυκουρέντζος για τη μεγάλη πτώση του κόμματος και στον νομό, ενώ τον επικρίνουν για τη στάση του έντονα και στελέχη που είναι πολλά χρόνια υποστηρικτές του κ. Σαμαρά.
Εκρηκτικό είναι και το κλίμα στην Αχαΐα, όπου βολές δέχεται και ο τοπικός βουλευτής κ. Ν.Νικολόπουλος , για το γεγονός ότι δεν βοήθησε αρκετά τόσο τον υποψήφιο της ΝΔ για τον Δήμο Πατραίων όσο και τον υποψήφιο περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας κ. Γ. Παπαναστασίου. Ο κ. Νικολόπουλος αντέκρουσε την κριτική λέγοντας ότι η σύζυγός του εξελέγη ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος πρώτη σε σταυρούς, ενώ στο περιφερειακό συμβούλιο εξελέγη ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου. Η οργή ξεχειλίζει από τον κ. Παπαναστασίου για την πλειοψηφία των βουλευτών της περιφέρειας, κατηγορώντας τους, προχθές το βράδυ σε σύσκεψη που έγινε στην Πάτρα, ότι δεν ενδιαφέρθηκαν και δεν βοήθησαν.
Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου κυριαρχεί η σύγκρουση του υποψηφίου κ. Π.Τατούλη (υποστηριζομένου από το ΠαΣοΚ) με τον πρώην νομάρχη Αργολίδας κ. Δ. Σαραβάκο που αποχώρησε από τον συνδυασμό του. «Ανέκαθεν ο κ. Τατούλης είχε εξάρτηση από τα χρήματα» δήλωσε ο κ. Σαραβάκος, απαντώντας στις κατηγορίες του κ. Τατούλη περί «αργυρώνητου». Επίσης άφησε αιχμές για τον αδελφό του κ. Τατούλη, σχετικά με τις προσφορές που έδινε ως εργολάβος για έργα στη Νομαρχία Αργολίδας όταν ο κ. Σαραβάκος ήταν νομάρχης. «Είναι ανήθικο αυτό που έγινε,να εξαγοράζονται άνθρωποι» τόνισε ο κ. Τατούλης.
/ / Άρης Ραβανός / / 

Δεν υπάρχουν σχόλια :