Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Η πλάνη του 2% χτύπησε τη ΝΔ

Μύθο θεωρούν οι αναλυτές το σενάριο ότι «εκμηδενίστηκε» η διαφορά κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
Στην παγίδα που ή ίδια η ΝΔ έστησε το βράδυ της περασμένης Κυριακής είναι πολύ πιθανόν να πέσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. «Οι δηλώσεις του κ. Αντ.Σαμαρά και του κ. Π.Παναγιωτόπουλου ότι η διαφορά μεταξύ του ΠαΣοΚ και της ΝΔ έχει σχεδόν μηδενιστεί,θα αποδειχθεί ότι είναι μια πλάνη» υποστήριζαν χθες εκλογικοί αναλυτές αλλά και στελέχη των επιτελείων των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων, τονίζοντας ότι ...............
.................
ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα στους μεγάλους δήμους το άθροισμα των ψήφων που θα λάβουν το ΠαΣοΚ και η ΝΔ στις περιφέρειες θα αναδείξει μια διαφορά που θα υπερβαίνει τις πέντε ποσοστιαίες μονάδες.

Οπως σημειώνουν οι αναλυτές και στελέχη εταιρειών που διεξάγουν δημοσκοπήσεις, η απλή άθροιση των ψήφων στις περιφέρειες οδήγησαν σε αυθαίρετα συμπεράσματα, όπως επίσης και οι επιφανειακές ερμηνείες της μεγάλης αποχής. Πιο ολοκληρωμένες αναλύσεις των ψήφων που έλαβαν οι υποψήφιοι του ΠαΣοΚ και η αναγωγή των ποσοστών που έλαβαν οι προερχόμενοι από το ΠαΣοΚ ανεξάρτητοι κκ. Ι. Δημαράς στην Αττική και Γ. Καλούδης στα Ιόνια αυξάνουν το πανελλαδικό ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος σε επίπεδα που θα πρέπει να οριοθετηθούν μεταξύ του 31,9% και του 39,4%.

Αντιστοίχως τα ποσοστά της ΝΔ οριοθετούνται από 28,5% έως 33,5%, αν συνυπολογιστούν οι ψήφοι που αντιστοιχούν στους συνδυασμούς που υποστηρίχθηκαν από τον ΛΑΟΣ αλλά και οι ψήφοι που έλαβε στην Κρήτη ο υποστηριζόμενος από την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη κ. Δ. Γιαννουλάκης.

Οπως επισημαίνουν οι αναλυτές οι διαφορές αυτές θα απεικονισθούν πιο ανάγλυφα στα αποτελέσματα του β΄ γύρου, όπου οι μάχες στις 11 περιφέρειες θα διεξαχθούν μεταξύ υποψηφίων του ΠαΣοΚ και της ΝΔ, έστω και αν πάλι θα πρέπει να υπολογιστούν οι ψήφοι που έλαβαν από ψηφοφόρους των ηττημένων του α΄ γύρου.

Σε ό,τι αφορά το ύψος της αποχής, τα επιτελεία των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων συμφωνούν ότι απείχαν από τις κάλπες περίπου 1,5 εκατομμύριο ψηφοφόροι που εξακολουθούν να ψηφίζουν στον τόπο καταγωγής τους και δεν μπόρεσαν να μετακινηθούν καθώς στα νησιά τα κόμματα δεν δημιούργησαν μηχανισμούς κινητοποίησης με μισθωμένα αεροσκάφη και πλοία.

Το τμήμα αυτό αποχής κακώς ερμηνεύεται ως αποδοκιμασία στα δύο μεγαλύτερα κόμματα. Πιθανόν να είναι μικρότερη αυτήν την Κυριακή που δεν θα μετακινηθούν οι οπαδοί της Αριστεράς και των ανεξάρτητων υποψηφίων και στις κάλπες θα προσέλθουν οι ψηφοφόροι των δύο μεγάλων κομμάτων.

Στα συμπεράσματα της πρώτης Κυριακής, εξάλλου, εκλογικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η μετακίνηση ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ προς τη ΝΔ δεν ξεπέρασε το 2% ενώ άλλο ένα 2% μετακινήθηκε προς υποψηφίους του ΚΚΕ και ένα 3% προς συνδυασμούς του ΣΥΡΙΖΑ, των Οικολόγων και ανεξάρτητων υποψηφίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :