Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

O έρωτας σπρώχνει τις γυναίκες στην παχυσαρκία

Λίγα χρόνια γάμου είναι αρκετά για να διπλασιαστούν οι πιθανότητες να γίνετε παχύσαρκοι σε σύγκριση με τους ανύπαντρους συνομηλίκους σας, υποστηρίζει μια νέα έρευνα. ...............

............Οι ερευνητές προσπάθησαν να προσδιορίσουν πώς μια ερωτική σχέση επηρεάζει την αύξηση του σωματικού βάρους και στο πλαίσιο αυτό μελέτησαν τη συμπεριφορά 6.949 ατόμων για πολλά χρόνια.

Διαπίστωσαν ότι δεν είναι μόνο οι παντρεμένοι που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να γίνουν παχύσαρκοι αλλά και οι νέοι άνθρωποι που συζούν με τους συντρόφους τους έχουν επίσης την τάση να παίρνουν βάρος.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι οι ανύπαντρες γυναίκες που έχουν ζήσει με το σύντροφό τους για πέντε χρόνια ή και λιγότερο είχαν 63% αυξημένες πιθανότητες για την ανάπτυξη παχυσαρκίας.

Οι άνδρες από την άλλη πλευρά δεν είχαν καμία αύξηση στο βάρος τους κατά τη διάρκεια της συγκατοίκησης.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Φαίνεται ότι το γεύμα γίνεται πιο σημαντικό για τους παντρεμένους από ό, τι ήταν όταν οι ίδιοι άνθρωποι ζούσαν μόνοι τους. Δεύτερον όταν κάποιος έχει μια σταθερή σχέση αισθάνεται ότι έχει κερδίσει την αγάπη και την αποδοχή του συντρόφου του για αυτό που είναι. Για κάποιους – και ειδικά για τις γυναίκες από ό, τι φαίνεται- αυτό μπορεί να σημαίνει ότι αρχίζουν να αφήνονται και να παραμελούν τον εαυτό τους. Δεν προσπαθούν πλέον να βρουν ένα τέλειο σύντροφο, αφού ζουν ήδη μαζί του.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι το να έχει κάποιος στενή σχέση με ένα παχύσαρκο άτομο είτε πρόκειται για φίλο του είτε για το σύντροφό του δημιουργεί περισσότερες πιθανότητες να γίνει και ο ίδιος παχύσαρκος. Η Amy Gorin PhD, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, δημοσίευσε μια μελέτη το 2009 που δείχνει ότι αν ένας σύζυγος συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, ο άλλος σύζυγος που δε συμμετέχει τείνει να χάσει επίσης βάρος.

Μην ξεχνάτε ότι ο γάμος έχει οφέλη, όπως ότι αυξάνει το προσδόκιμο ζωής και διώχνει ορισμένες κακές συνήθειες. Δεν υπάρχει όμως λόγος να πάρετε κιλά, μόνο και μόνο επειδή αποφασίσατε να παντρευτείτε ή να ζήσετε με τον έρωτα της ζωής σας. Ίσως το κλειδί να βρίσκεται στο να εργαστείτε από κοινού για έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια :