Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Η ακροδεξιά είναι... εδώ

Πήγαμε, είδαμε, ακούσαμε και σας μεταφέρουμε σκηνές και απόψεις απ' τη γειτονιά όπου η «Χρυσή Αυγή» πήρε ποσοστό 5,3%, επενδύοντας στο φόβο
Στην ιστοσελίδα της «Χρυσής Αυγής» υπάρχει δεξιά ένα εικονίδιο που αναγράφει, στρογγυλοποιημένο, το ποσοστό που πήρε «η παράταξη που ................
.....................
υπηρετεί τις αρχές της Εθνικιστικής Κοσμοθεωρίας» στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών, την περασμένη Κυριακή: «5,3% και συνεχίζουμε...».
Αμέσως πιο κάτω, υπάρχει και ένα σύνθημα-προτροπή: «Κάντε το φόβο τους πραγματικότητα».
Η «Χρυσή Αυγή» κέρδισε μία έδρα στο νέο δημοτικό συμβούλιο. Θα την καταλάβει ο αρχηγός της, Νίκος Μιχαλολιάκος, 53 ετών, ο οποίος πιστεύει ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος και για τη Βουλή. Και αυτός είναι, κατά μία ερμηνεία, ο φόβος που καλεί (τους ψηφοφόρους; τους οπαδούς του;) να κάνουν πραγματικότητα.
Η άλλη εκδοχή μπορεί να είναι και επιθυμία να διατηρηθεί, στον κόσμο, το κλίμα φόβου που έχει στις περιοχές όπου ζει, μιας και πολλοί εκτιμούν ότι από αυτόν το φόβο τρέφεται και η «Χρυσή Αυγή».
Πολιτικοί αναλυτές δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι η ξαφνική ανέλιξη της ακροδεξιάς εθνικιστικής παράταξης οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στο μεγάλο, πράγματι, πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης στην Ελλάδα, και ειδικώς στην άγρια κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή του λεγόμενου «6ου Διαμερίσματος Αθηνών», στον Αγιο Παντελεήμονα Αχαρνών.
Για τη «Χρυσή Αυγή», οι ξένοι που ζουν στη περιοχή, και κυρίως οι Αφγανοί και Πακιστανοί, που είναι και οι περισσότεροι, «είναι βάρβαροι». Που όμως, εάν δεν υπήρχαν, πιθανώς τότε η παράταξη αυτή, όπως και πολλές αντίστοιχές της σε όλη την Ευρώπη όπου τα ξενοφοβικά αισθήματα του κόσμου είναι έντονα και συχνά εκδηλώνονται ακραία, να παρέμενε καθηλωμένη σε εκτός δημοτικών συμβουλίων και, βεβαίως, εκτός Βουλής ποσοστά.
Η απότομη ανέλιξη της «Χρυσής Αυγής» αναμφίβολα έχει επηρεάσει σε κάποιον βαθμό και τη «νέα στρατηγική» που μοιάζει να ακολούθησε τις τελευταίες μέρες ο υποψήφιος, και νυν δήμαρχος, νιώθοντας, εν όψει δεύτερου γύρου, ζεστή και απειλητική την ανάσα του κ. Καμίνη. Επιτελείς του κ. Κακλαμάνη είναι πεπεισμένοι (και εκείνος, επίσης), ότι οι ψήφοι «των δυσαρεστημένων του 6ου Διαμερίσματος» προς την «Χρυσή Αυγή» (που βεβαίως αποφεύγουν να κατονομάσουν) είναι κοντύτερα σε αυτόν, λόγω βεβαίως και της σύμπλευσής του με το εθνικιστικό ΛΑΟΣ.
Βρεθήκαμε την Τετάρτη στον Αγ. Παντελεήμονα, και το άτυπο γκάλοπ μας ανάμεσα σε εκείνους που ψήφισαν «Χρυσή Αυγή» έβγαλε ότι σίγουρα δεν θα ψηφίσουν Καμίνη, που τον θεωρούν αριστερό, και διαλλακτικό προς τους λαθρομετανάστες. Δεν λένε, όμως, αν θα ψηφίσουν Κακλαμάνη. Μερικοί θεωρούν ότι έκαναν «το καθήκον τους» την πρώτη Κυριακή, και σήμερα θα απέχουν.
Σε διάφορα σημεία, γύρω από την πλατεία, υπάρχουν κλούβες των ΜΑΤ, «σταθερές» μα και μηχανοκίνητες μονάδες της αστυνομίας σε μόνιμη επιφυλακή. Υπάρχουν και πολίτες που επαγρυπνούν. Και «άλλοι» που έχουν στήσει καρτέρι - on call. Οι τελευταίοι είναι οι πιο θυμωμένοι και πιο επιθετικοί. Κέρδισαν τη σημασία που αποζητούσαν τόσο καιρό -μερικοί λένε «όχι με τον τρόπο που το θέλαμε». Δηλαδή; «Ψηφίζοντας τη Χρυσή Αυγή», μας λέει ένας κύριος που, όταν τον ρωτάμε «Πως σας λένε;», απαντά με στόμφο «κάτοικος της περιοχής».
Στη συνέχεια, αυτοπροσδιορίζεται αορίστως. «Εγώ», λέει, «ήμουν πάντοτε προοδευτικός - θα έλεγα και αριστερών πεποιθήσεων, όμως και πατριώτης». Ομως δεν δίστασε να ψηφίσει «τα παιδιά που τα λέτε ακροδεξιούς». Δεν είναι; (Ερώτηση, μη διατυπωθείσα, πλην όμως αυτονόητη.) «Οχι. Και σε πληροφορώ, διότι και εγώ τους είχα παρεξηγημένους, ότι είναι καλά παιδιά». Ομολογώ πως δεν πήγαμε στον Αγιο Παντελεήμονα για να μπούμε σε τέτοιου είδους ανάλυση...

Δεν υπάρχουν σχόλια :