Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Ιρλανδία: Από το «θαύμα» στο τραύμα

Τι έγινε ο «καλός μαθητής», με το ιδανικό μοντέλο αντιμετώπισης της κρίσης που έπρεπε να ακολουθήσουν οι «τεμπέληδες του Νότου»; Μάλλον τον κατάπιε η χοάνη των περικοπών.
Αν η Ιρλανδία δεν είχε ενεργήσει όπως ενήργησε, θα μπορούσε να είχε καταλήξει σαν την Ελλάδα, ήταν πριν μήνες τα σχόλια του ξένου τύπου.
Με τα χέρια σταυρωμένα ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπράιαν Κόουεν μπροστά στον ...............
...................
ευρωπαίο επίτροπο για την Οικονομία Ολι Ρεν. Δώστε και σώστε. Με τα χέρια σταυρωμένα ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπράιαν Κόουεν μπροστά στον ευρωπαίο επίτροπο για την Οικονομία Ολι Ρεν. Δώστε και σώστε. Τον περασμένο Μάιο, οι «Financial Times», το έντυπο που είχε χτυπήσει ανελέητα τη χώρα μας, εκθείαζε την Ιρλανδία η οποία είχε προβεί σε δραστικότατες δαπάνες και είχε καταφέρει να νοικοκυρέψει τα οικονομικά της, χωρίς να χρειαστεί να ζητιανέψει βοήθεια, όπως έκαναν οι «τεμπέληδες του Νότου». «Αυτό το μοντέλο πρέπει να ακολουθήσουν όλοι», προέτρεπε η Γερμανία και οι περισσότεροι εταίροι προσυπέγραφαν. Σήμερα, έξι μήνες αργότερα, όλοι έχουν καταπιεί τη γλώσσα τους. Το έλλειμμα της Ιρλανδίας φτάνει στο 32% του ΑΕΠ, σχεδόν τριπλάσιο δηλαδή από το ελληνικό, το σπρεντ έχει εκτοξευθεί σε ιστορικά ρεκόρ και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δηλώνει έτοιμος να συνδράμει τη δοκιμαζόμενη χώρα, αν χρειαστεί να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης. Οπως έκανε και με την Ελλάδα...

Τι απέγινε ο αλλοτινός «κέλτικος τίγρης» και μετέπειτα «καλός μαθητής» της κρίσης; Μάλλον τον κατάπιε η χοάνη των γενναίων περικοπών και της συνακόλουθης ύφεσης. Η Ιρλανδία περιέκοψε τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, άλλο ένα 10% όλα τα κοινωνικά επιδόματα, έδωσε δισεκατομμύρια για να σώσει τις τράπεζές της, αλλά την οικονομία της δεν την έσωσε. Οι επενδυτές δεν ήρθαν, παρά τη χαμηλή φορολογία, τα εξίσου χαμηλά ημερομίσθια και τις «χαλαρές» εργασιακές σχέσεις. Η ανεργία έχει σκαρφαλώσει στο 13%, η υψηλότερη στην ευρωζώνη μετά την Ισπανία και η Ιρλανδία, από χώρα εισαγωγής μεταναστών που έγινε την εποχή του οικονομικού «θαύματος», άρχισε και πάλι να εξάγει σωρηδόν μετανάστες, κυρίως νέους.

Παρ' όλα αυτά, η φιλελεύθερη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπράιαν Κόουεν ετοιμάζεται να εισηγηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου έναν προϋπολογισμό νέων δραστικών περικοπών και υπόσχεται ότι ώς το 2014 το σημερινό υπέρογκο έλλειμμα θα έχει μειωθεί στο 3%. Ενα τέτοιο ταχυδακτυλουργικό κόλπο θα ισοδυναμούσε με κοινωνική σφαγή. Αλλά οι Ιρλανδοί, που μέχρι τώρα αντιμετώπιζαν μάλλον στωικά τις συνέπειες της κρίσης, αρχίζουν να αγριεύουν. Πριν από λίγες μέρες, οι φοιτητές στο Δουβλίνο, όπως και οι συνάδελφοί τους στο Λονδίνο, τα «έσπασαν». «Να κάνουμε όλοι μια θυσία, αλλά δεν θα γίνουμε εμείς θυσία», προειδοποιούσε το εντιτόριαλ της εφημερίδας «Irish Times».

Ενα πράγμα ανησυχεί αυτή τη στιγμή την Ενωση: μήπως, η Ιρλανδία οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, καθώς ο Κόουεν, ο οποίος διαθέτει μια ισχνότατη πλειοψηφία, ενδέχεται να χάσει και άλλες έδρες στις τοπικές εκλογές που θα γίνουν τις ερχόμενες εβδομάδες.

Το ενδεχόμενο να καταψηφιστεί ο προϋπολογισμός και εν συνεχεία να εκλεγεί μια κυβέρνηση που δεν θα ακολουθήσει πολιτική αυστηρής λιτότητας, δεν αρέσει καθόλου στους ευρωπαίους εταίρους. Αδικα ανησυχούν, καθώς όλα τα κόμματα, ακόμα και το αριστερό Εργατικό, συμφωνούν στις δραστικές περικοπές και τη μείωση του ελλείμματος. Τι κι αν αυτή η πολιτική έχει αποδειχθεί αδιέξοδη και ζημιογόνα;

Ο ιρλανδός οικονομολόγος Μόργκαν Κέλι, τον οποίο στην πατρίδα του αποκαλούν «ο κύριος καταστροφή» επειδή προέβλεψε το θάνατο του «κέλτικου τίγρη» όταν όλοι ζούσαν ακόμα στην παραζάλη της ευημερίας, προβλέπει και σήμερα τα χειρότερα. Σε άρθρο του στην εφημερίδα «Irish Times» υπολογίζει ότι η στήριξη των τραπεζών θα στοιχίσει στους φορολογούμενους 30 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον από τα 45 για τα οποία έχει μιλήσει ο υπ. Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν. «Η οικονομική πορεία της Ιρλανδίας», λέει, «μοιάζει με εκείνη του "Τιτανικού". Δεν έχει νόημα να προσπαθείς να κόψεις δισεκατομμύρια από τον προϋπολογισμό, όταν το παγόβουνο των τραπεζικών απωλειών, έτσι κι αλλιώς, θα σε βυθίσει».

Δεν υπάρχουν σχόλια :