Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Η ΝΔ στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

 Σε... λερναία ύδρα εξελίσσονται τα προβλήματα συνοχής για τη Νέα Δημοκρατία, για την οποία δεν προλαβαίνει να κοπάσει ο θόρυβος από το ένα πρόβλημα και ξεφυτρώνει άλλο. Το δυστύχημα όμως για τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά είναι ότι ούτε ο ίδιος ούτε κάποιος άλλος στο κόμμα μπορεί να παίξει τον ρόλο του μυθικού ήρωα Ηρακλή! Οι προειδοποιήσεις για την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται πολιτικά και οργανωτικά το κόμμα δείχνουν να απευθύνονται σε ώτα μη ακουόντων, καθώς πληθαίνουν καθημερινά τα διαλυτικά φαινόμενα. Ενδεικτικά είναι τα μαχαιρώματα πολλών στελεχών και νυν βουλευτών σε μεγάλο αριθμό νομών για τα εκλογικά αποτελέσματα. ................

..................Οσα κέρδισε η ΝΔ στον πρώτο γύρο των εκλογών γκρεμίστηκαν στον δεύτερο και επιβεβαιώθηκε ότι στην αξιωματική αντιπολίτευση μεταξύ των δύο αναμετρήσεων κυριάρχησε η αλαζονεία και οι υπερφίαλες εκτιμήσεις. Οσα επιχείρησε να οικοδομήσει ο κ. Σαμαράς τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως με την αντιμνημονιακή ρητορική του, σκόρπισαν στον άνεμο σε λίγα εικοσιτετράωρα. Την ίδια τύχη είχαν άλλωστε και οι πολιτικοί και επικοινωνιακοί σχεδιασμοί του επιτελείου του κ. Σαμαρά, αφού η επιχειρηματολογία τους έπεσε στο κενό.

Η εσωκομματική γκρίνια που ξεκίνησε με το εκλογικό χαστούκι του δεύτερου γύρου επιβεβαιώνει αυτό που είπε πολύ χαρακτηριστικά στον διάδρομο της Βουλής, το βράδυ της μυστικής ψηφοφορίας για το Βατοπαίδι, ένας κορυφαίος πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Καραμανλή: «Μας έφαγε η αλαζονεία, οι υπερφίαλες προσεγγίσεις και οι θριαμβολογίες, μαζί με τα ντοβλέτια και τις προσωπικές στρατηγικές των στελεχών μας, που δεν νοιάζονται παρά μόνο για τον εαυτό τους».

Ανεξέλεγκτες καταστάσεις

«Πρέπει να γίνουν άμεσα αλλαγές στο επιτελείο του Σαμαρά» λένε αρκετοί βουλευτές της ΝΔ τις τελευταίες ημέρες. Οι εντάσεις, η αλληλοϋπονόμευση και η ασυνεννοησία μεταξύ των κορυφαίων συνεργατών του προέδρου της ΝΔ κυριαρχούν πίσω από τις κουρτίνες της Ρηγίλλης. Πρόσωπα από το στενό περιβάλλον του κ. Σαμαρά βρίσκονται στο στόχαστρο αρκετών βουλευτών και «πληρώνουν»- μέχρι στιγμής παρασκηνιακά- το «μήνυμα» των εκλογών που επέστρεψε σαν μπούμερανγκ στη Ρηγίλλης στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Ποιοι είναι στο «κάδρο»; Εκτός από τον εκπρόσωπο του κόμματος κ. Π.Παναγιωτόπουλο - που όπως λένε πολλοί βάλλεται αδίκως και δεν ευθύνεται αποκλειστικά για την επικοινωνιακή πολιτική- οι κκ. Χρ.Λαζαρίδης , Κ. Αρβανιτόπουλος, Δ. Σταμάτης, Γ.Μουρούτης, Διον.Καραχάλιος , Ανδρ.Λυκουρέντζος, καθώς και άλλοι που απαρτίζουν σε μεγάλο βαθμό την ομάδα του προέδρου της ΝΔ έχουν καθένας τη δική του άποψη, που σχεδόν πάντα είναι διαφορετική από των άλλων. Ασυμφωνία χαρακτήρων και ανταγωνισμοί ή πόλεμος επιρροής;

Πίσω όμως από τις προσωπικές κακίες και τα αλληλομαχαιρώματα κρύβεται μια Βαβέλ επικοινωνιακών συμβουλών και στρατηγικών στόχων που έχουν αντίκτυπο στην ίδια την εικόνα της ΝΔ και του κ. Σαμαρά. Επίσης, στο στόχαστρο βρίσκονται κατά καιρούς και άλλοι τακτικοί συνομιλητές του κ. Σαμαρά, όπως ο δικηγόρος και πρόεδρος του «Δικτύου 21», κ. Φαήλος Κρανιδιώτης που προκαλεί ποικίλα αρνητικά σχόλια, αφού πολλοί βουλευτές τον επικρίνουν για «εμπρηστικά κείμενα».

ΠΩΣ ΧΑΘΗΚΑΝ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΟΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ

Η σύγχυση και η αμηχανία κυριαρχούσαν το βράδυ του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών στη Ρηγίλλης.Ο κ.Σαμαράς είχε να διαχειριστεί μια κατάσταση που δεν τον ευνοούσε,καθώς διαπίστωνε ότι η «ολική επαναφορά» που προήγγειλε στον πρώτο γύρο όλος χαρά είχε γίνει ουσιαστικά...«ολική έκλειψη» για τη ΝΔ, όπως έλεγαν χαριτολογώντας «γαλάζιοι βουλευτές» που δεν συμμερίζονταν τη θριαμβολογία της Ρηγίλλης.Στο γραφείο του κ.Σαμαρά επικρατούσε μεγάλη αναστάτωση και το κλίμα μύριζε μπαρούτι.Ολοι οι παριστάμενοι,στενοί συνεργάτες του κ.Σαμαρά,είχαν διαφορετικές απόψεις για το τι έπρεπε να πει ο πρόεδρος της ΝΔ στο μήνυμά του.Ηταν εμφανές για τους ψύχραιμους ότι καθ΄ όλη τη διάρκεια της συζήτησης αποτυπωνόταν η σταθερή καχυποψία μεταξύ των στενών συνεργατών του κ.Σαμαρά,οι οποίοι διαγκωνίζονται καθημερινά για το ποιος είναι πιο κοντά στον πρόεδρο.Οι εισηγήσεις ήταν αντικρουόμενες και έπειτα από αρκετή ώρα έντονων διαφωνιών αποφασίστηκε να αναγνώσει ο κ.Σαμαράς μια δήλωση,στην οποία δεν υπήρχαν οι υπερφίαλες εκτιμήσεις της πρώτης Κυριακής.

Ετσι,απαλείφθηκαν οι αναφορές περί «ολικής επαναφοράς»,ενώ απουσίαζε παντελώς η λέξη «μνημόνιο»,που είχαν την τιμητική τους το βράδυ του πρώτου γύρου!

Δεν υπάρχουν σχόλια :