Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

"Kατάπιε" το μνημόνιο μπροστά στην τρόϊκα

Την αντιμνημονιακή σημαία ενώπιον των εκπροσώπων της τρόικας υπέστειλε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς. Στη συνάντηση περίπου μιάμισης ώρας που έγινε στο νεοκλασικό της Ρηγίλλης, ο κ. Σαμαράς, εν αντιθέσει με τους υψηλούς τόνους που χρησιμοποιεί στις δημόσιες εμφανίσεις του, ήταν αρκετά ήπιος και μετριοπαθής. ................

..................Εξάλλου σε όλες τις συναντήσεις που έχει το τελευταίο διάστημα, είτε με παράγοντες της οικονομικής ζωής του τόπου είτε με ευρωπαίους παράγοντες, τηρεί ιδιαίτερα χαμηλό προφίλ, αν και υποστηρίζει την οικονομική και πολιτική πρόταση της ΝΔ.

Ο κ. Σαμαράς, αν και επεσήμανε τις ενστάσεις του για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο προκειμένου να διασωθεί η ελληνική οικονομία, δεν ήταν αφοριστικός. Και αυτό διότι και ο ίδιος έχει δεσμευθεί πως αν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση «θα σεβαστεί την υπογραφή της παρούσας ελληνικής κυβέρνησης».

Ο πρόεδρος της ΝΔ άκουσε τους εκπροσώπους της τρόικας να του επισημαίνουν ότι η πολιτική του μνημονίου ήταν μονόδρομος για τη χώρα, για να αντιτείνει ότι αποδείχθηκε πως είναι λανθασμένη συνταγή και η κοινωνία δεν αντέχει. Για μία ακόμη φορά ο κ. Σαμαράς υπενθύμισε τις βασικές προτάσεις της ΝΔ για τον περιορισμό της ύφεσης στην αγορά, αλλά και τη θέση του κόμματος υπέρ της ανάγκης να γίνουν ταχύτατα αποκρατικοποιήσεις, αλλά και να αξιοποιηθεί η δημόσια ακίνητη περιουσία.

Επίσης πρότεινε να υπάρξει επιδότηση 2% του στεγαστικού επιτοκίου για δέκα χρόνια, για να αναθερμανθεί η οικονομία.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας και σε αυτή τη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν από πλευράς ΝΔ, εκτός του κ. Σαμαρά, οι κκ. Στ. Δήμας, Π. Παναγιωτόπουλος , Χρ.Σταϊκούρας, Ι. Μουρμούρας και Ελένη Ρωμαΐδου, επέμειναν στο έλλειμμα, ενώ δεν έδειξαν ιδιαίτερη σπουδή για το χρέος.

Στάθηκαν ιδιαίτερα στην ύφεση, αν και, όπως εκτιμήθηκε, έχουν μια μονοδιάστατη αντίληψη, ενώ δεν αναφέρθηκαν στο θέμα να υπάρξει συναίνεση. Απλώς, όταν υπήρξε αναφορά στις διαρθρωτικές αλλαγές, ο κ. Σαμαράς επεσήμανε ότι η ΝΔ έχει στηρίξει πολλές από αυτές, ενώ επισημάνθηκαν ορισμένα σημεία της «γαλάζιας» πρότασης.

Μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΝΔ απέφυγε να εμφανιστεί μετωπικός; και δεν χρησιμοποίησε ακραίες φράσεις, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στη δήλωσή του δεν έγινε καμία νύξη στο μνημόνιο.
«Πρέπει να καταλάβουμε όλοι- και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό- ότι μόνο μια ζωντανή οικονομία και μια όρθια κοινωνία μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να έχει και τη δυνατότητα θετικής, αισιόδοξης προοπτικής για το μέλλον» τόνισε.

Βέβαια λίγο νωρίτερα, μιλώντας στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΝΔ, ο κ. Σαμαράς έκανε κατάχρηση της λέξης «μνημόνιο», το οποίο, όπως είπε, οδηγεί σε πλήρες αδιέξοδο. Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι τάχθηκε υπέρ της ταχύτερης και πιο τολμηρής δημοσιονομικής εξυγίανσης, ενώ η αντίφαση ήταν εμφανής, όταν μίλησε υπέρ της μείωσης και του εξορθολογισμού του δημόσιου τομέα, αλλά η ΝΔ αρνείται να αποδεχθεί απολύσεις.

Ιδιαίτερα προσεκτικός στις τοποθετήσεις του είναι ο κ. Σαμαράς και στις συναντήσεις που έχει με οικονομικούς παράγοντες, όπως έγινε και προ ημερών με το γεύμα που είχε με μια ομάδα περίπου δέκα εφοπλιστών. Στη σύναξη που διοργανώθηκε ήταν αρκετά μετριοπαθής και απέφυγε τις υπερβολές, έχοντας ως βασική στόχευση να τους κερδίσει, εξηγώντας και πείθοντάς τους για τις προτάσεις της ΝΔ.

Η «δοκιμασία» στην οποία υποβλήθηκε κατά κάποιον τρόπο από τους εφοπλιστές είναι ενδεικτική του πώς αντιμετωπίζει μεγάλο τμήμα της αστικής τάξης τη ΝΔ, η οποία πρέπει να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να πείσει ότι διαθέτει εναλλακτική αξιόπιστη πρόταση εξουσίας.
Και αυτό διότι η αντιμνημονιακή σημαία που κρατάνε ο κ. Σαμαράς και πολλά στελέχη του κόμματος, σε συνδυασμό με την εξωσυμβατική- για κεντροδεξιό κόμμα- στάση και ρητορική, τους φέρνει στο ίδιο πολιτικό μετερίζι με τις δυνάμεις του ΚΚΕ, και κυρίως του ΠΑΜΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και των λοιπών εξωκοινοβουλευτικών δυνάμεων που μάχονται κατά του μνημονίου.

Παρόμοια μετριοπαθή στάση είχε τηρήσει ο κ. Σαμαράς και κατά τη διήμερη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες για τις εργασίες του ΕΛΚ, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να τον κατηγορήσει για διγλωσσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια :