Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Όχι πια ανοικοδόμηση μόνο βόμβες!

Απρόβλεπτες συνέπειες στην εξέλιξη του πολέμου στο Αφγανιστάν, αναμένεται να προκαλέσει η απόφαση του συνόλου σχεδόν των κατασκευαστικών εταιρειών που έχουν αναλάβει τα έργα ανοικοδόμησης της χώρας, να αναστείλουν επ’αόριστον τις εργασίες τους. ...............

.................Τα έργα αυτά που χρηματοδοτούνταν από τις ΗΠΑ και διεθνείς οργανισμούς και δωρητές επρόκειτο να αποτελούσουν τη «μαλακή ισχύ» που σε συνδυασμό με τη μαχητική ισχύ των Αμερικανικών και Νατοϊκών στρατευμάτων θα λύγιζαν τους Ταλιμπάν,

Ωστόσο, για λόγους ασφαλείας, όπως ισχυρίζονται οι κατασκευαστικές εταιρείες, τα έργα κοινής ωφέλειας με τα οποία θα κερδιζόταν η «καρδιά και ο νους» του μέσου Αφγανού, εγκαταλείπονται πλέον.

Μαζί με τα προγράμματα αξίας 1.500.000 δολαρίων, εγκαταλείπονται και περισσότεροι από 20.000 Αφγανούς που εργάζονταν στην κατασκευή δρόμων και του δικτύου ηλεκτροδότησης και οι οποίοι μπορούν τώρα κάλλιστα να καταταγούν στους Ταλιμπάν.

Στο επίκεντρο του ζητήματος, είναι η απόφαση του Αφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι, να διατάξει την απαγόρευση της χρήσης ιδιωτικών φρουρών από τις κατασκευαστικές εταιρείες, απόφαση την οποία οι τελευταίες ζητούν να ανακληθεί διαφορετικά δεν θα ξεκινήσουν ξανά τα έργα.

Ωστόσο, η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από τις πρόσφατες συγκλονιστικές αποκαλύψεις για το πώς οι Ταλιμπάν χρηματοδοτούνταν από τα κονδύλια που προορίζονται για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν.

Όπως είχε αποκαλυφθεί, όχι μόνο οι αμερικανικές και συμμαχικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν αλλά και οι ιδιωτικές εταιρείες παροχής υπηρεσιών ασφαλείας και οι κατασκευαστικές εταιρείες χρησιμοποιούσαν αφειδώς αφγανούς φυλάρχους και μαχητές τους, οι οποίοι αποδείχθηκε πως είναι… Ταλιμπάν.

Είχε επίσης αποκαλυφθεί πως οι διάφορες διεθνείς κατασκευαστικές εταιρείες εξαγόραζαν τους Ταλιμπάν ώστε να συνεχίζουν απρόσκοπτες τις εργασίες τους με αποτέλεσμα για κάθε έργο που γινόταν εκατομμύρια δολάρια ξένης βοήθειας να καταλήγουν στους Ταλιμπάν.

Το πρόβλημα με τον τερματισμό της ανοικοδόμησης του Αφγανιστάν, θα γίνει πιο αισθητό μετά τις 17 Δεκεμβρίου, ημέρα κατά την οποία θα τεθεί σε εφαρμογή το διάταγμα για την απαγόρευση χρήσης ιδιωτικών φρουρών από τις κατασκευαστικές εταιρείες και οι τελευταίες ως αντίδραση θα εγκαταλείψουν πλήρως τα εργοτάξια.

Δεν υπάρχουν σχόλια :