Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Η Γαλλία επιδοτεί την αγορά μουσικής από το Διαδίκτυο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την πρόταση της Γαλλίας να επιδοτήσει μερικώς το κατέβασμα μουσικής από το Διαδίκτυο στη χώρα από νέους 12 έως 25 ετών. Σκοπός του μέτρου είναι να περιορίσει το κατέβασμα αντιγραμμένων έργων και μετά, να ενθαρρύνει τη δημιουργία νέων υπηρεσιών για τη νόμιμη διάθεση μουσικής μέσω Διαδικτύου αυξάνοντας τον ανταγωνισμό και μειώνοντας τελικά τις τιμές για τους καταναλωτές. ...........

...................Η Κομισιόν ενέκρινε τα σχέδια της Γαλλίας αφού έκρινε ότι θα επιτύχει τους στόχους της και δεν θα πλήξουν τον υγιή ανταγωνισμό στη χώρα.

Το Μάρτιο του 2010 η Γαλλία πρότεινε τη δημιουργία μιας κάρτας (Carte musique) για νεαρούς χρήστες του Διαδικτύου (12-25 ετών) με την οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν συνδρομητικές υπηρεσίες για την διαδικτυακή αγορά μουσικής. Το κόστος της κάρτας θα είναι 50 ευρώ, οι νέοι όμως θα πληρώνουν μόνο 25 ευρώ, αφού θα επιδοτείται κατά το ήμισυ από το γαλλικό κράτος. Η επιδότηση θα ισχύσει για δύο χρόνια και κάθε χρήστης θα δικαιούται μόνο μια κάρτα το χρόνο. Η γαλλική κυβέρνηση προϋπολογίζει ότι θα διατεθούν ένα εκατομμύριο κάρτες κάθε χρόνο.

Για την υλοποίηση του γαλλικού σχεδίου απαιτείται από όσους συμμετάσχουν στην προσφορά συνδρομητικών υπηρεσιών να συνδράμουν: θα πρέπει είτε να μειώσουν τις τιμές των τραγουδιών που διαθέτουν διαδικτυακά, είτε να παρατείνουν τη διάρκεια της συνδρομής των χρηστών που χρησιμοποιούν την κάρτα νέων, και/ή να συνεισφέρουν στην προώθηση της χρήσης της Carte musique. Επίσης θέτει ένα όριο στο βαθμό στον οποίο μπορεί κάθε διαδικτυακή υπηρεσία να ωφεληθεί από την χρήση της επιδοτούμενης κάρτας στα 5 εκατομμύρια ευρώ, με σκοπό να βεβαιώσει ότι τα έσοδα δεν θα κατευθυνθούν μόνο σε μεγάλες εταιρείες.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στην έγκριση του γαλλικού σχεδίου.

Γαλλικά ειδησεογραφικά σάιτ αναφέρουν ότι το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από την αμφιλεγόμενη επικείμενη αύξηση του ΦΠΑ για τις συνδρομές στο Διαδίκτυο που αφορούν στις υπηρεσίες triple play, δηλαδή σε αυτές που συνδυάζουν σταθερή τηλεφωνία, πρόσβαση στο Ίντερνετ και σε υπηρεσίες τηλεόρασης IPTV. Το θέμα αυτό δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί.

Από την 1η Οκτωβρίου, οι Γάλλοι «πειρατές» λαμβάνουν τελεσίγραφα από νέα ανεξάρτητη Αρχή, γνωστή ως HADOPI.

Δεν υπάρχουν σχόλια :