Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Συνέντευξη του Κώστα Μπακογιάννη στο mediasoup

Το Μediasoup με την αποκλειστική συνέντευξη του Κώστα Μπακογιάννη, εγκαινιάζει την παρουσίαση -και δημοσιογραφική ανάκριση- προσώπων, που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στις προσεχείς δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.
***

Ο Κώστας Μπακογιάννης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978. Είναι γιος του Παύλου και της Ντόρας Μπακογιάννη. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Μπράουν (ΗΠΑ), όπου ......

...... σπούδασε Ιστορία και Διεθνείς Σχέσεις, ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στον τομέα της Δημοσίας Διοίκησης στο Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ (ΗΠΑ) και σήμερα είναι Υποψήφιος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στο γνωστικό αντικείμενο των Πολιτικών Επιστημών και των Διεθνών Σχέσεων. Έχει εργαστεί σε διεθνείς οργανισμούς όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και τη Παγκόσμια Τράπεζα με έδρα το Κόσοβο, καθώς και στο Υπουργείο Εξωτερικών. Σήμερα είναι διευθυντικό στέλεχος σε ιδιωτική εταιρία στην Αθήνα. Έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις στις Ειδικές Δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού ως Καταδρομέας-Αλεξιπτωτιστής. Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

– Nα σου πω, πως αρχικά η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς σου για το Δήμο του Καρπενησίου μου φάνηκε, όπως σε πολλούς άλλωστε, ως άλλο ένα ξεκαθάρισμα της ατζέντας της οικογένειας Μητσοτάκη με παραλήπτη τη Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά. Μετά την ανακοίνωση όμως στήριξης της υποψηφιότητάς σου από τη Νέα Δημοκρατία, στο όνομα του σοβαρού πολιτικού αγώνα του Παύλου Μπακογιάννη, οι σκέψεις μου περισσότερο γυρίζουν προς την τραυματική ματαιωμένη πολιτική εμπειρία του Κώστα υιού Παύλου Μπακογιάννη. Μέσα σε αυτή την οργανωμένη διάλυση του ελληνικού πολιτικού συστήματος, πώς πιστεύεις ότι ο Παύλος Μπακογιάννης θα αντιδρούσε στην απόφασή σου αυτή;
 Επί προσωπικού, μου είναι πολύ δύσκολο να σας απαντήσω, πόσο μάλλον δημόσια. Θέλω να πιστεύω ότι θα ήταν υπερήφανος για τα παιδιά του, για την Αλεξία και για εμένα, για τα εγγόνια του, αυτά που είναι ήδη εδώ και αυτά που έρχονται. Εμείς σίγουρα κάνουμε ό,τι μπορούμε. Επί πολιτικού, δεν νομίζω ότι θα τον εξέπληττε δυστυχώς η οργανωμένη διάλυση του ελληνικού πολιτικού συστήματος όπως την περιγράφετε, αν και είμαι σίγουρος ότι θα τον απογοήτευε βαθιά. Ήδη από τη δεκαετία του ’80 είχε τοποθετηθεί και δημόσια για μια σειρά από δομικές παθογένειες και θεσμικές στρεβλώσεις του πολιτικού μας συστήματος. Τα χρόνια πέρασαν και τα προβλήματα χρόνισαν. Είχαμε πολλές ευκαιρίες να προσγειωθούμε ομαλά, αλλά σχεδόν επιλέξαμε να προσγειωθούμε ανώμαλα…

– Μου φαίνεται λίγο παράξενο ένας νέος άνθρωπος με μεταπτυχιακές σπουδές στο Χάρβαρντ να μετοικίζει με γυναίκα και παιδιά, ως υποψήφιος δήμαρχος, στο Καρπενήσι Ευρυτανίας. Η εμπειρία της Αμερικής τι σχέση μπορεί να έχει με τα βουνά του Βελουχιώτη; Είναι, μπορώ να σου πω, και το πιο οξύ σχόλιο που άκουσα από συνομήλικό σου της περιοχής.
 Μα αυτά τα βουνά είναι ο τόπος μου, η πατρίδα μου. Η σταθερά μου σε όλη μου τη ζωή. Γιατί λοιπόν να αποκλείει το ένα το άλλο; Στο κάτω-κάτω γενιές και γενιές κάνανε μεγάλο αγώνα για να ξεπεράσουμε τέτοιους δογματισμούς. Όπως ξέρετε, η Ευρυτανία ήταν μια από τις βασικές εστίες μαχών του εμφυλίου πολέμου, ο οποίος στα βουνά μας υπήρξε εφιαλτικός – πολύς ο πόνος και πολύ το αίμα. Πήρε πολλά χρόνια για να μπορέσουμε επιτέλους να αφήσουμε αυτή την περίοδο στα χέρια των ιστορικών. Οι λέξεις δεν έχουν χάσει την νόημά τους και η γλώσσα που χρησιμοποιούμε λοιπόν σήμερα έχει τη σημασία της. Ο τόπος μας έχει πραγματικά προβλήματα τα οποία απαιτούν πραγματικές λύσεις και σε αυτή την προσπάθεια επιδιώκω να συμβάλω. Είναι γεγονός ότι έχω ζήσει σχεδόν 12 χρόνια στο εξωτερικό. Έχω σπουδάσει στην Αμερική και έχω δουλέψει σε διεθνείς οργανισμούς, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, και Ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σήμερα, ολοκληρώνω τον κύκλο και επιστρέφω στις ρίζες μου. Και αν είμαι τυχερός, ενδεχομένως κάποια από αυτά που έχω μάθει ή έχω δει όλα αυτά τα χρόνια θα είναι χρήσιμα στους συμπατριώτες μου.

– Σπούδασες σε ιδιωτικά σχολεία και πανεπιστήμια. Αν εκλεγείς δήμαρχος Καρπενησίου τα παιδιά σου θα φοιτήσουν, να υποθέσω, σε δημόσια σχολεία…
 Είναι αυτονόητο ότι τα παιδιά μας θα πάνε σχολείο στον τόπο που ζουν.

– Αλήθεια, ποιο είναι το ποσοστό νέων ψηφοφόρων στον Δήμο Καρπενησίου;
 Όχι αρκετό. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην Ευρυτανία είναι ότι πολλοί νέοι φεύγουν να σπουδάσουν και δεν επιστρέφουν. Οι θέσεις εργασίας στην Ευρυτανία και στον νέο Δήμο Καρπενησίου δεν είναι αρκετές. Το μεγάλο μας στοίχημα είναι να απελευθερώσουμε αναπτυξιακές δυνάμεις ειδικά στον τομέα του τουρισμού ο οποίος είναι πλέον η «βαριά μας βιομηχανία». Πρέπει να στοχεύσουμε σε μια σταθερή δωδεκάμηνη τουριστική περίοδο, απευθυνόμενοι σε συγκεκριμένες αγορές, μέσω της συστηματικής ανάδειξης ολόκληρου του νέου Δήμου.

– Υπήρξε δίλημμα ανάμεσα στην εκλογή της περιφέρειας της υποψηφιότητάς σου στο Καρπενήσι ή στα Χανιά;
Ποτέ.

– Πώς πιστεύεις ότι θα αντιδρούσαν οι Κρήτες σε ενδεχόμενη υποψηφιότητά σου στο Δήμο Χανίων;
Δεν μου έχει περάσει καν από το μυαλό.

– Εκείνους που ζουν στην Αθήνα, τους ετεροδημότες Καρπενησιώτες, πώς σκέφτεσαι να τους πείσεις να ανέβουν εκείνη την Κυριακή να σε ψηφίσουν;
 Θα προσπαθήσω να τους πείσω ότι κάτι γίνεται εδώ. Να τους παρουσιάσω το ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα για τον νέο Δήμο Καρπενησίου, το οποίο προετοιμάζουμε αυτή τη στιγμή με μια ομάδα ειδικών και τεχνοκρατών. Ένα πρόγραμμα το οποίο δεν θα είναι έκθεση ιδεών ή ευχολόγιο, αλλά πλήρως κοστολογημένο, με ξεκάθαρη καταγραφή των πηγών χρηματοδότησης. Οι ετεροδημότες Καρπενησιώτες και οι ετεροδημότες Ευρυτάνες πρέπει να πειστούν ότι έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία, παρά την κρίση, να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη και από τα λόγια στα έργα. Και αυτό αφορά όλους τους συμπατριώτες μας, είτε ψηφίζουν εδώ είτε όχι. Ακόμα και τους Ευρυτάνες του εξωτερικού, εκείνες τις πολλές χιλιάδες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ευρυτανία και να μεταναστεύσουν σε άλλες πολύ δύσκολες εποχές στην Ευρώπη, την Αμερική ή την Αυστραλία. Σήμερα, δεν περισσεύει κανείς.

– Είσαι εγγεγραμμένο μέλος της Νέας Δημοκρατίας, να υποθέσω.
Δηλώνω μέλος του κόμματος των Ευρυτάνων, αν και δεν έχουμε ακόμα αρχίσει επίσημα «εγγραφές»…

– Σε ένα άρθρο σου αναφορικά με το θέμα της πολιτικής ορθοδοξίας των απόψεων της κυρίας Δραγώνα, πλαγίως παίρνεις θέση σε μια πιο σύγχρονη ιστορική θέαση της ίδρυσης του νεοελληνικού κράτους. Εμμέσως χτυπάς δηλαδή το λαϊκό κλειστοφοβικό ορθόδοξο μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Ωστόσο ανακοίνωσες δημόσια την υποψηφιότητά σου ανήμερα μιας πολύ μεγάλης γιορτής της Ορθοδοξίας σε ένα μοναστήρι της εκλογικής σου περιφέρειας…
 Στο άρθρο που αναφέρεστε (http://www.newstime.gr/?i=nt.el.article&id=27949) προσπάθησα, για μια πληρέστερη ερμηνεία, να εντάξω την υπόθεση Δραγώνα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο χωρίς άγονες υπέραπλουστεύσεις και φανατισμούς. Ο νυν Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής, καθηγητής Νικηφόρος Διαμαντούρος, ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, επεσήμανε την ερμηνευτική αξία του πολιτισμικού δυϊσμού προτείνοντας ως κύριο εργαλείο ανάλυσης το δίπολο «μεταρρυθμιστική» - «παρωχημένη» πολιτισμική παράδοση, τις οποίες μπορεί κανείς να τοποθετήσει στους άξονες προόδου - συντήρησης. Σκιαγραφείται έτσι η σύγκρουση δύο διαφορετικών παραδόσεων, η καθεμιά από τις οποίες συγκροτεί ένα «ολοκληρωμένο σύστημα θεώρησης του κόσμου και του ιστορικού γίγνεσθαι, με δικό του όραμα για το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας, τις προϋποθέσεις αναπαραγωγής της και τις δυνατότητες εκσυγχρονισμού της». Αν κανείς το δει από αυτή τη σκοπιά, η υπόθεση Δραγώνα είναι άλλη μια μάχη σε ένα πόλεμο δεκαετιών. Άλλο ένα επεισόδιο, αν θέλετε, σε ένα σίριαλ διαρκείας. Η επιλογή μου όμως να ανακοινώσω την υποψηφιότητά μου στην Πλατεία του Προυσσού δεν νομίζω ότι μπορεί να θεωρηθεί κομμάτι αυτού του παζλ. Επέλεξα αυτή την τοποθεσία για τρεις λόγους. Πρώτον, για λόγους συναισθηματικούς, είναι μερικά χιλιόμετρα από τη γενέτειρα του πατέρα μου, του χωριού που έζησε και λειτούργησε ο παππούς μου – και λέω λειτούργησε διότι ο παππούς μου ήταν παπάς. Ένας άνθρωπος ο οποίος βεβαίως γνώριζε πολύ καλά την ορθόδοξη παράδοση, κατείχε την αρχαιοελληνική γραμματεία, αλλά στα λιγοστά του βιβλία είχε και το Κοράνι. Δεύτερον, για λόγους συμβολικούς: η Παναγιά η Προυσσιώτισσα ενώνει τους Ευρυτάνες πέρα και πάνω από καταγωγή, κοινωνικοοικονομική κατάσταση και κομματικές σκοπιμότητες και αυτό συνδεόταν με ένα μήνυμα ενότητας, εμπιστοσύνης και ελπίδας, το οποίο προσπάθησα να στείλω και το οποίο πιστεύω απαιτεί η τοπική αυτοδιοίκηση. Τρίτον, για λόγους οικονομικούς. Για τους γνωρίζοντες τα τοπικά της Ευρυτανίας, στον Προυσσό συμβαίνει ένα τουριστικό παράδοξο, η Μονή δέχεται χιλιάδες επισκέπτες, οι οποίοι όμως δεν διοχετεύονται στα γύρω χωριά παρά τις αντικειμενικά μεγάλες ομορφιές τους. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να ισορροπήσουμε για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Μεγάλη απάντηση σε μια νομίζω καλή ερώτηση.

– Ως δημοτική αρχή του Δήμου Καρπενησίου, αν εκλεγείς, θα κληθείς να εφαρμόσεις όλες τις προβλεπόμενες από το νόμο ποινές του Υπουργείου Υγείας για το κάπνισμα στους κλειστούς δημόσιους χώρους. Πιστεύεις ότι θα τα καταφέρεις να πείσεις τους Καρπενησιώτες να κόψουν το κάπνισμα; Υπάρχει ιατρείο στήριξης για τους καπνιστές στο Καρπενήσι;
 Ο νόμος για το κάπνισμα ήδη εφαρμόζεται στο Καρπενήσι. Αποκλειστικό ιατρείο στήριξης για τους καπνιστές δεν υπάρχει. Σίγουρα τα περιφερειακά ιατρεία θα μπορούσαν να λειτουργήσουν επιβοηθητικά. Αλλά πριν φτάσουμε εκεί έχουμε ακόμα δρόμο να καλύψουμε. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι εν έτει 2010 υπάρχει χωριό όπου ο αγροτικός γιατρός εξετάζει τη γιαγιά ή τον παππού στο καφενείο. Αυτό πρέπει να είναι προτεραιότητα.

– Ολοένα τα τελευταία χρόνια γίνεται λόγος για την πράσινη, από τη μια, και την πολιτιστική, από την άλλη, διπλωματία στο πεδίο των διεθνών σχέσεων. Το Καρπενήσι πώς το οραματίζεσαι μέσα στα πλαίσια αυτών των διεθνών ενεργειών;
 Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι η Ευρυτανία έχει ανακηρυχθεί μια από τις πέντε περιβαλλοντολογικά καθαρότερες περιοχές της Ευρώπης. Πρέπει νομίζω να προβάλλουμε τον νέο Δήμο Καρπενησίου ως τον πρώτο πραγματικά πράσινο Δήμο της Ελλάδος, εντός και εντός των συνόρων. Μια κοιτίδα βιώσιμης ανάπτυξης και πολιτισμού. Οι τουριστικές έρευνες δείχνουν ότι ένα περίπου 10% των ξένων τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας δηλώνουν ότι θα θέλανε να περιλάβουμε έστω και για μερικές ημέρες μια επίσκεψη στο βουνό στο πρόγραμμά τους. Ένας μικρός αριθμός αυτών να επισκέπτονταν την Ευρυτανία θα γινόταν η διαφορά. Σήμερα, ήδη που μιλάμε, ολόκληρα τουριστικά γκρουπ οργανώνονται στο Ισραήλ για να περιδιαβούν με τζιπ τα βουνά μας. Γιατί να μην έχουμε και άλλους ξένους επισκέπτες; Για να πετύχουμε αυτόν τον ομολογουμένως φιλόδοξο στόχο όμως πρέπει να κάνουμε πολλά. Μεταξύ των άλλων πρέπει, πρώτον, να δούμε το ζήτημα της επικοινωνιακής μας προβολής συντεταγμένα και οργανωμένα. Δεύτερον, να εμπλουτίσουμε και να διαφοροποιήσουμε το τουριστικό μας προϊόν, π.χ. με διεύρυνση τον λεγομένων γιορτών δάσους που γίνονται εδώ το καλοκαίρι. Τρίτον, να διεκδικήσουμε τη συμμετοχή μας σε διεθνή και Ευρωπαϊκά δίκτυα, όπως το euromontana (http://www.euromontana.org/), τα οποία θα μας προσφέρουν δυνατότητες ανάδειξης του τόπου μας, ανταλλαγές εμπειριών και καλών πρακτικών και άλλα πολλά.

– Θα δημοσιοποιήσεις με όλα τα νόμιμα παραστατικά τις δαπάνες για τον προεκλογικό σου αγώνα;
Εννοείται. Όλες οι εκλογικές μας δαπάνες θα αναρτηθούν στο σάιτ μας, το οποίο παρεμπιπτόντως ελπίζω να αποκτήσουμε σύντομα. Θα ήθελα όμως να πάω ένα βήμα παραπέρα. Εφόσον κερδίσουμε τη εμπιστοσύνη των συμπατριωτών μας, είμαστε έτοιμοι, στον νέο Δήμο Καρπενησίου, να υιοθετήσουμε τη διεθνώς καλή πρακτική της πολιτείας του Μισούρι των ΗΠΑ (http://mapyourtaxes.mo.gov), την οποία έχει συμπεριλάβει και το πρόγραμμά του ο Πρωθυπουργός Κάμερον στη Μεγάλη Βρετανία. Μια ηλεκτρονική πύλη διαφάνειας, μέσω της οποίας ο πολίτης θα μπορεί να ενημερώνεται για το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας, τα έσοδα, τα έξοδα, τις υποδομές, τα μέσα, το προσωπικό, τις αναθέσεις ή τους διαγωνισμούς, του νέου Δήμου Καρπενησίου και των φορέων που επιβλέπει, ανά πάσα ώρα και στιγμή. Αν το πετύχουμε στη μικρή μας Ευρυτανία, με τα αντικειμενικά πιο ξεκάθαρα και αν θέλετε εύκολα οικονομικά, ποιος ξέρει, μπορεί να δουλέψει και αλλού στην Ελλάδα.
/ / mediasoup / / 

Δεν υπάρχουν σχόλια :