Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Eπιστρέφει η τρόικα εν όψει της εκπόνησης του προϋπολογισμού του 2011

Στην Αθήνα επιστρέφει αύριο, Δευτέρα, η τρόικα, δηλαδή περίπου 30 εμπειρογνώμονες υπό τον Σ.Ντερούζ (ΕΕ), Π.Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κλ.Μαζούχ (ΕΚΤ) οι οποίοι πέραν από τον έλεγχο της προόδου σε όλα τα κρίσιμα πεδία της γενικής κυβέρνησης, πρόκειται να συνεργαστούν στενά με τους εμπειρογνώμονες του υπουργείου Οικονομικών για την εκπόνηση του προϋπολογισμού του 2011. ...........


Το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2011 θα κατατεθεί στις 4 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με «Το Βήμα της Κυριακής», υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας επιβεβαίωσαν ότι μέσα στις επόμενες ημέρες «η σύνθεση του ελλείμματος θα περάσει από μικροσκόπιο» και ότι ο προϋπολογισμός του 2011 θα εκπονηθεί με «σφιχτό τρόπο». Για τη μείωση του ελλείμματος του 2011 πρέπει να συγκεντρωθεί περίπου 1 δις. ευρώ επιπλέον.

Το υπουργείο Οικονομικών προκρίνει την εξομοίωση του φόρου ανάμεσα στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, διότι πέρα από το εισπρακτικό όφελος, πατάσσεται το λαθρεμπόριο και ενισχύεται η πράσινη ανάπτυξη, καθώς ενθαρρύνεται η χρήση καθαρών μορφών ενέργειας.

Ωστόσο, η τρόικα έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να δώσει το «πράσινο φως» προτού πειστεί με αξιόπιστες μελέτες για την απόδοση του μέτρου, ενώ και στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί προβληματισμός, καθώς η εξομοίωση θα πρέπει να συνοδευτεί από την επαναφορά του επιδόματος θέρμανσης, το οποίο όμως θα πρέπει να εισπράττουν μόνο εκείνοι που το έχουν ανάγκη.

Η εκτίμηση ότι χρειαζόμαστε μόνο 1 δις ευρώ επιπλέον για να κλείσουμε το 2011 προϋποθέτει ότι όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί ως σήμερα αποδίδουν και το 2011, κάτι που δεν θα επιβεβαιωθεί σε περίπτωση που βαθύνει η ύφεση.

Ακριβώς γι' αυτό αντιμετωπίζεται με μεγάλη επιφύλαξη κάθε σκέψη για μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων ή για την επιστροφή της 13ης και 14ης σύνταξης στους χαμηλόμισθους τουλάχιστον προς το παρόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια :