Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

"Δεν θα καθυστερήσει η δημιουργία νέου κόμματος"

Τη θέση πως δεν πρόκειται να καθυστερήσει πολύ με την ίδρυση κόμματος, που θα είναι διαφορετικό από τα άλλα ελληνικά κόμματα και για το οποίο αναζητούνται δημιουργικοί άνθρωποι, διατυπώνει η ανεξάρτητη βουλευτής, Ντόρα Μπακογιάννη, σε συνέντευξή της στο φύλλο του Σαββατοκύριακου της αυστριακής εφημερίδας «Ντερ Στάνταρντ».
Στη συνέντευξή της, η οποία έχει ως τίτλο «Με την κρίση πέθανε η παλιά πολιτική», η κ. Μπακογιάννη αναφέρεται διεξοδικά στην οικονομική κρίση στην Ελλάδα, στα λάθη για την αντιμετώπισή της και στις δικές της προτάσεις, στη δυσαρέσκεια των Ελλήνων από τους πολιτικούς, καθώς και στη  ........

........ σλοβακική στάση απέναντι στη χώρα μας. Συγχρόνως τονίζει την πεποίθησή της ότι οι Ελληνες θα κατορθώσουν να ξεπεράσουν την κρίση, όπως κατόρθωσαν να οργανώσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες και εκφράζει την ελπίδα ότι θα υπάρξει μετά την κρίση μια άλλη Ελλάδα με άλλη αυτοπεποίθηση.
Οπως σημειώνει η κ. Μπακογιάννη, έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα της κρίσης, το κλίμα είναι πολύ άσχημο, οι Έλληνες έχουν χάσει πολύ από την αισιοδοξία τους, σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας υπάρχουν άνθρωποι με πολύ μεγάλα οικονομικά προβλήματα, οι μεταρρυθμίσεις, στις οποίες η ίδια πιστεύει, δυστυχώς δεν έχουν προχωρήσει πολύ γρήγορα, οι Έλληνες αγωνίζονται τώρα με μια νέα πολύ βαριά πραγματικότητα.
Ως προς τη Νέα Δημοκρατία, η οποία, όπως παρατηρεί η πρώην υπουργός Εξωτερικών, πολύ λίγα κοινά έχει με την ίδια, είναι πολύ δύσκολο να καταλάβει κανείς τη θέση της, καθώς η Ελλάδα χρειάζεται τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και χωρίς τα χρήματα αυτά δεν μπορεί να προχωρήσει, κάτι που δεν θέλει να παραδεχτεί η Νέα Δημοκρατία.
Η κ. Μπακογιάννη επισημαίνει πως φυσικά και έχουν γίνει λάθη από την κυβέρνηση, που δεν κατάλαβε ότι χωρίς ανάπτυξη και έσοδα απλά δεν μπορεί να γίνει εξοικονόμηση, ενώ από την άλλη πλευρά υπάρχει μια αντιπολίτευση που απορρίπτει λαϊκίζοντας, χωρίς να προτείνει στους Έλληνες μια άλλη λύση.
Η ίδια θεωρεί πως απαιτείται πολύ μεγαλύτερη συναίνεση, πολύ περισσότερο θάρρος, καθώς «η παλιά πολιτική σκέψη στην Ελλάδα έχει πεθάνει με αυτή την κρίση», ενώ, παραδεχόμενη πως όλοι όσοι βρίσκονται επί μακρόν στην πολιτική αισθάνονται συνυπεύθυνοι και έχουν μερίδιο ευθύνης, διευκρινίζει πως δεν ηγήθηκε ποτέ ενός οικονομικού υπουργείου παρά μόνον του υπουργείου Εξωτερικών.
Η ανεξάρτητη σήμερα βουλευτής δηλώνει πως θα πρέπει να διδαχθούμε από την κρίση, κάτι που δεν κάνουν δυστυχώς όμως τα κόμματα, οι Έλληνες δεν αντέχουν πλέον σε λαϊκισμό και δημαγωγία, έχουν ωριμάσει και δεν εμπιστεύονται πλέον τους πολιτικούς τους.
Απαντώντας στην ερώτηση, γιατί καθυστερεί η ίδρυση του κόμματός της, για το οποίο όλοι μιλούν, η κ. Μπακογιάννη απαντά πως δεν θα καθυστερήσει πολύ: στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που σκέπτονται όπως η ίδια, απαιτείται περισσότερη αλληλεγγύη, στην πολιτική δεν μπορεί να αναζητούνται στους άλλους μόνον τα αρνητικά, θα πρέπει να αναγνωριστεί πως είναι δυνατή η συναίνεση σε ορισμένα θέματα, επιπλέον τα κόμματα είναι κόμματα ηγετών χωρίς εσωτερική δημοκρατία και το δικό της κόμμα θα είναι διαφορετικό και αναζητά δημιουργικούς ανθρώπους.
Αναφερόμενη στην άρνηση της Σλοβακίας να συμμετάσχει στο Μηχανισμο Στήριξης της Ελλάδας, η πρώην υπουργός Εξωτερικών τονίζει πως αφενός η Ελλάδα στήριξε πάντα τη Σλοβακία για την ένταξή της στην Ευρωζώνη, αφετέρου, και σε σχέση με την ικανότητα λειτουργίας της ΕΕ, εάν επιτραπεί η αλλαγή γνώμης έπειτα από εκλογές σε χώρες-μέλη, τότε μπλοκάρεται η Ευρώπη και αυτό είναι θέμα αρχής που πρέπει να συζητηθεί ανοικτά στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, καθώς η λογική της μη αλληλλεγγύης συνιστά τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την Ευρώπη.
Τέλος η κ. Μπακογιάννη, απαντώντας στο ερώτημα εάν οι Έλληνες θα κατορθώσουν να ξεπεράσουν την ύφεση και να ξεπληρώσουν τα δισεκατομμύρια των δανείων, παραπέμπει στην τρανταχτή διάψευση των επιφυλάξεων από το εξωτερικό ως προς τη δυνατότητα διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και τονίζει την πεποίθησή της πως οι Έλληνες θα κατορθώσουν και τώρα να ξεπεράσουν την κρίση, ενώ εκφράζει την ελπίδα πως η άλλη Ελλάδα που θα προκύψει από αυτή την κρίση θα είναι μια Ελλάδα με μια άλλη αυτοπεποίθηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια :