Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Ελλειμμα εμπιστοσύνης προς ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ.

Απογοήτευση για την ικανότητα των κομμάτων εξουσίας να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της χώρας, αλλά και έντονη δυσαρέσκεια απέναντί τους διακατέχουν τους πολίτες. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα του πολιτικού βαρόμετρου της Public Issue για τον ΣΚΑΪ και την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, που πραγματοποιήθηκε πανελλαδικά από τις 2 έως τις 6 Σεπτεμβρίου.
Το 60% των πολιτών θεωρούν ότι καμιά από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ ή Ν.Δ. μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας. Το 27% θεωρεί περισσότερο ικανή μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και το 7% μια κυβέρνηση Ν.Δ. Ωστόσο, στη συντριπτική πλειονότητά τους, οι πολίτες εμφανίζονται δυσαρεστημένοι τόσο από την ........

........ κυβέρνηση (80%), όσο και από την αντιπολίτευση (88%). Παρά ταύτα, δεν διατυπώνεται ισχυρό αίτημα για εκλογές. Μόλις το 21% εκτιμούν πως μάλλον χρειάζεται προσφυγή στις κάλπες, έναντι 72% που απαντά αρνητικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η εκτίμηση της εκλογικής επιρροής των πολιτικών κομμάτων δείχνει σαφές προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ, που συγκεντρώνει το 44%, έναντι 27% της Ν.Δ. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 10,5%, ο ΛΑΟΣ με 5,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 4%, οι Οικολόγοι με 2,5% και η Δημοκρατική Αριστερά με 2%. Καταγράφεται, ωστόσο, ισχυρό ποσοστό αποχής, που φθάνει το 33%.
Η απογοήτευση των πολιτών είναι ισχυρή και όσον αφορά την άσκηση αντιπολίτευσης. Το 22% απαντά ότι κανένα από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα δεν μπορεί να κάνει καλή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :