Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Απογοητευμένοι οι νέοι ψάχνουν δουλειά στο εξωτερικό

Τι έδειξε έρευνα της εταιρείας “Pulse” για λογαριασμό της ΟΝΝΕΔ ......................


Θεωρούν πολύ δύσκολη την εξεύρεση εργασίας, όσοι εργάζονται ανησυχούν πως θα απολυθούν, αγχώνονται και εκφράζουν απαισιοδοξία για το μέλλον τους και αναζητούν καλύτερη τύχη στο εξωτερικό. Αυτό είναι το προφίλ των νέων Ελλήνων στη μετά το ΔΝΤ εποχή, σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της ΟΝΝΕΔ.
Τα στοιχεία της παρουσίασαν σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της νεολαίας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος και ο αναπληρωτής γραμματέας Οικονομικών Νότης Μηταράκης, ο οποίος μάλιστα τόνισε χαρακτηριστικά: “Τα αποτελέσματα της έρευνας προκαλούν ανησυχία, καθώς αναδεικνύουν το αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται η κοινωνία και ιδιαίτερα οι νέοι. Αναδεικνύεται εμφατικά ο φόβος της ανεργίας. Αναδεικνύεται η άποψη ότι τα οικονομικά μέτρα δεν κατανέμονται δίκαια στους πολίτες. Αποτέλεσμα πολλοί νέοι να αποζητούν εργασία στο εξωτερικό. Όσοι εργάζονται δουλεύουν με το άγχος της απώλειας εργασίας. Όλοι έχουν περιορίσει την κατανάλωση βαθαίνοντας την ύφεση”.
Την έρευνα πραγματοποίησε η εταιρεία “Pulse” και, σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, δύο στους τρεις νέους (ποσοστό 66%) θεωρεί λάθος την πορεία της χώρας, αρνητική εξέλιξη την εφαρμογή του μνημονίου και δύσκολη υπόθεση την εξεύρεση δουλειάς. Το 38% των νέων δηλώνουν πως δεν έχουν εργασία, ενώ το 41% αγχώνεται μήπως τη χάσει.
Γενικότερα για το μέλλον τους άγχος εκφράζει το 40% και απαισιοδοξία το 12%. Για αυτό και το 41% απαντά πως έχει αναζητήσει εργασία στο εξωτερικό. Από τις... εγχώριες επιλογές, φαίνεται πως οι νέοι δεν στρέφονται προς τη λύση του δημοσίου, καθώς μόνο το 28% θα ήθελε να βρει εκεί εργασία. Το 29% επιθυμεί ελεύθερο επάγγελμα, το 25% στον ιδιωτικό τομέα και το 18% κάτι άλλο.
Οι πρωτοβουλίες της ΟΝΝΕΔ στη Θεσσαλονίκη θα συνεχιστούν με την πραγματοποίηση διήμερου φεστιβάλ (24-25 Σεπτεμβρίου) στη νέα παραλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια :