Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Μελάνωμα: ελπίδες με νέες εξατομικευμένες θεραπείες

Το μελάνωμα είναι μια επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος. Οφείλει το όνομά του στα μελανοκύτταρα (τα εξειδικευμένα στην παραγωγή μελανίνης κύτταρα του δέρματος) καθώς προκύπτει από την κακοήθη εξαλλαγή τους. Αποτελεί μια σύνθετη νόσο με ετερογενείς παθογενετικούς μηχανισμούς οι οποίοι χαρακτηρίζονται από την αλληλεπίδραση γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Με άλλα λόγια, για να δημιουργηθεί ένα μελάνωμα θα πρέπει να υπάρχει ένα γενετικό υπόβαθρο που προδιαθέτει για τη νόσο επάνω στο οποίο να ........

........ δράσουν περιβαλλοντικοί παράγοντες, με σημαντικότερο από αυτούς την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία χωρίς τη λήψη προστατευτικών μέτρων
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΕΛΑΝΩΜΑΤΟΣ
* Αποτελεί σήμερα το 3% του συνόλου των καρκίνων με 130.000 νέα κρούσματα ετησίως σε όλον τον κόσμο.

* Η συχνότητα εμφάνισης αυξάνεται,γεγονός που σχετίζεται κυρίως με τις αλλαγές της συμπεριφοράς μας απέναντι στον ήλιο: διακοπές σε ηλιόλουστα μέρη,ψυχαγωγικές δραστηριότητες στην ύπαιθρο,ηλιοθεραπεία,«μαυρισμένο» δέρμα και άλλες τέτοιες συνήθειες.

* Στην Ελλάδα η συχνότητα της νόσου βαίνει αυξανόμενη και υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο 4-5 άτομα ανά 100.000 κατοίκους εμφανίζουν μελάνωμα.

* Συνήθως εμφανίζεται με μια αλλαγή στο μέγεθος,στη μορφή,στο χρώμα ή στην αίσθηση ενός ήδη υπάρχοντος σπίλου («ελιάς»).Μπορεί επίσης να παρουσιαστεί ως νέος σπίλος,ο οποίος είναι μαύρος,σκουρόχρωμος και έχει γενικότερα «ανώμαλη όψη» με αυξητική τάση.Αλλα συνήθη συμπτώματα του πρώιμου μελανώματος είναι ο παρατεταμένος κνησμός («φαγούρα») ή η εμφάνιση λεπτών λεπιών πάνω στη βλάβη.Στο πιο προχωρημένο μελάνωμα η σύσταση του σπίλου μπορεί να αλλάξει.Μπορεί,π.χ.,να γίνει σκληρός ή άμορφος,να ορορροεί ή να αιμορραγεί.

* Το μελάνωμα είναι θεραπεύσιμο αν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί όσο ο όγκος είναι λεπτός και δεν έχει εισβάλει βαθιά στο δέρμα.

* Για την πρόληψη του μελανώματος οι ειδικοί συστήνουν: α) την τακτική εξέταση του δέρματος από δερματολόγο ή εξειδικευμένο ιατρό,β) την περιοδική αυτοεξέταση του δέρματος και γ) την ορθή εφαρμογή των κανόνων της αντηλιακής προστασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :