Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Ένα Ενδιαφέρον Πείραμα

Σήμερα η Ντόρα Μπακογιάννη θα προχωρήσει σε ένα ενδιαφέρον πείραμα. Θα ανακοινώσει την ίδρυση ενός Think Tank (ελληνιστί Δεξαμενή Σκέψης) που θα έχει σαν στόχο να είναι μαζικό και να προσφέρει ιδέες και λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελληνική κοινωνία εν μέσω της κρίσης και όχι μόνο. Δεν είναι το πρώτο Think Tank του πλανήτη, ούτε φυσικά και το τελευταίο. Είναι όμως ενδιαφέρον γιατί είναι το πρώτο που στοχεύει να παράξει πολιτική χωρίς τις κλειστές πόρτες που συνήθως έχουν τα Think Tanks και να αξιοποιήσει την δεδομένη προβολή που παράγει η παρουσία της ανεξάρτητου βουλευτή πλέον Ντόρας Μπακογιάννη για την ........

........ προώθηση των θέσεων και των προτάσεων του.
Η κίνηση αυτή, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας, είναι κατά πάσα πιθανότητα προάγγελος των πολιτικών εξελίξεων που η ίδια επιθυμεί. Είναι προάγγελος της δημιουργίας του πολιτικού φορέα που δεδομένα έχει στο μυαλό της. Το σκεπτικό, προσωπικά μου προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Κυρίως επειδή σε αντίθεση με τη μέχρι σήμερα πρακτική που ήταν ¨φτιάχνω ένα κόμμα βασιζόμενος στην εικόνα και την δημοφιλία μου και στη πορεία βρίσκουμε και την πολιτική” η Ντόρα Μπακογιάννη ακολουθεί τον αντίθετο δρόμο. Αναζητά πρώτα την πολιτική που στοχεύει να παράξει το Think Tank που δημιουργεί και στη πορεία θα αναζητήσει την πολιτική παρέμβαση μέσω ενός κόμματος.

Σε μία χώρα που την πολιτική ατζέντα καθορίζουν τα δελτία των 8:00, που κυβερνά μία ΜΚΟ και που η αξιωματική αντιπολίτευση έχει εγκλωβιστεί στο κυκεώνα του λαϊκισμού και παρουσιάζει “γενικό πλαίσιο προτάσεων” που θα βγάλει την χώρα από την κρίση σε δύο χρόνια όπως διατείνεται, υπάρχει ανάγκη για διαφορετικές πολιτικές και καλύτερες ιδέες. Υπάρχει ανάγκη για ανάδειξη ανθρώπων που μέχρι σήμερα δεν είχαν την δυνατότητα ή την ευκαιρία να αναδειχθούν και να καταθέσουν την πολιτική τους πρόταση.

Κακά τα ψέμματα το πολιτικό σύστημα μπορεί να είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης. αλλά ο δικομματισμός δεν είναι ανάγκη της κοινωνίας αλλά έχει επιβληθεί στην κοινωνία δια του εκλογικού συστήματος. Συνεχίζει λοιπόν όσο δεν αλλάζει κάτι να έχει τον πρώτο λόγο. Οπότε η ανάδειξη νέων ιδεών και ανθρώπων δεν είναι εύκολη υπόθεση όταν πρέπει να επιβιώσεις ανάμεσα στην μέγγενη που δημιουργούν τα δύο μεγάλα κόμματα. Χρειάζεται μία διαφορετική προσέγγιση για να μπορέσει κάποιος να μπει σφήνα στο σύστημα και να αλλάξει τις ισορροπίες.

Αυτή τη διαφορετική προσέγγιση αναζητά και η η Ντόρα Μπακογιάννη και θεωρεί πως μέσα από την πρωτογενή παραγωγή πολιτικής θα μπορέσει να αλλάξει τις ισορροπίες. Το πείραμα δεν θα είναι εύκολο μιας και είναι λίγο οξύμωρο να θέλει να αλλάξει τις ισορροπίες κάποιος που είναι γέννημα-θρέμμα του συστήματος που θέλει να αλλάξει. Η ίδια σε αντίθεση με τον Αντώνη Σαμαρά που μιλά για πρίγκιπες και βαρόνους όταν ο ίδιος είναι τζάκι από τα λίγα ξέρει πως δεν έχει εύκολο ρόλο και ξέρει πως στο μυαλό της κοινωνίας θα είναι πάντα η κόρη του Μητσοτάκη.

Για αυτό και δημιουργεί το Think Tank το οποίο ευελπιστεί πως μέσα από το διαδικτυακό του χαρακτήρα θα αναδείξει την διαφορετικότητα του και θα επιτρέψει την προώθηση θέσεων και ιδεών και θα της δώσει την δυνατότητα να πείσει για τις προθέσεις της. Έτσι θα έχει την ευκαιρία να αποτινάξει από πάνω της τα όσα αρνητικά της καταλογίζουν δικαίως η αδίκως και να παραδώσει κάτι διαφορετικό στην κοινωνία. Θα έχει την δυνατότητα να ξεφύγει από τον κλοιό του δικομματισμού με διαφορετική πολιτική πρόταση που μπορεί να της δώσει μια καλύτερη τύχη στην προσπάθεια που σκοπεύει να κάνει με την ίδρυση κόμματος αργότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :