Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Με σφαίρες Siemens εκτελεί ο Μητσοτάκης τον Σαμαρά...

Νέα τροπή αναμένεται να λάβουν πολύ σύντομα οι εξελίξεις γύρω από το σκάνδαλο της Siemens, αφού καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. Κ. Μητσοτάκης δείχνει αποφασισμένος να ρίξει λάδι στη φωτιά. Ο Ψηλός, που γνωρίζει καλά τους όρους με τους οποίους παίζεται το καταστροφικό παιχνίδι (σ.σ. αυτό έμαθε να κάνει καλύτερα στην πολιτική του διαδρομή), προτίθεται ακόμη και μέσα στην επόμενη βδομάδα να επικαιροποιήσει το αίτημά του, να προσέλθει και να καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή για τη Siemens. Μετά και την αποκάλυψη του επίμαχου e-mail του μπατζανάκη του Σαμαρά προς τον πρόεδρο της Ν.Δ., ο Μητσοτάκης θεωρεί πως είναι επιβεβλημένη όσο ποτέ άλλοτε η κατάθεσή του.
«Αν προσέλθω στην επιτροπή, θα κλάψουν μάνες και μανούλες», έλεγε σε κατ’ ιδίαν συζήτηση που είχε το απόγευμα της Τετάρτης ο επίτιμος με καθημερινό συνομιλητή του. Με αφορμή το e-mail του Σέκερη, υπενθύμισε ότι ήταν ο πρώτος που είχε βγει και είχε πει ότι... πίσω από την πτώση της κυβέρνησής του βρισκόταν η Siemens. Ο βασικός λόγος που θέλει να προσέλθει στην Εξεταστική ο Μητσοτάκης έχει να κάνει με το παρασκήνιο όσων διαδραματίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’90.
Από την ημέρα που η κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου αποφάσισε να συστήσει (εκ νέου) Εξεταστική Επιτροπή για τη Siemens, ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. έθεσε εαυτόν στη διάθεση του προέδρου της Επιτροπής Σήφη Βαλυράκη. Ανάλογο αίτημα διατυπώθηκε και εγγράφως από την πλευρά του ΛΑΟΣ και του βουλευτή Κώστα Αϊβαλιώτη. «Πρέπει να καλέσουμε όλους όσοι είχαν πρωταγωνιστήσει την περίοδο ‘90-‘93. Τον Μητσοτάκη, τον Μάνο, τον Κόκκαλη και τον Κεφαλογιάννη», λέει σε κάθε ευκαιρία ο Καρατζαφέρης, ο οποίος στις αρχές της βδομάδας επανέφερε το θέμα της κλήτευσης Μητσοτάκη στην Εξεταστική. «Έχει βγει και έχει πει ότι με λεφτά της Siemens έπεσε η κυβέρνησή του. Ε, αυτή η καταγγελία πρέπει να διερευνηθεί», ανέφερε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.
Όταν ετέθη το θέμα της κλήσης της ευρωβουλευτού του ΛΑΟΣ Νίκης Τζαβέλλα, υπήρξε ρελάνς από την πλευρά Αϊβαλιώτη, ο οποίος είπε ότι ναι μεν γίνεται δεκτό το σχετικό αίτημα, άλλα θα πρέπει να προσκληθούν τόσο ο Μητσοτάκης όσο και ο Κόκκαλης. Επειδή ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. έχει αρχίσει να υποψιάζεται ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μην τον καλέσουν, σκέφτεται να βγει από βδομάδα και να ζητήσει εκ νέου δημόσια την κλήση του. «Δεν είναι δυνατόν να κάνουν ότι δεν ακούνε», αναφέρει χαρακτηριστικά. Μάλιστα, ο Μητσοτάκης επισημαίνει ότι είναι τουλάχιστον προκλητικό να καλείται με το καλημέρα ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, για να καταθέσει για τα γεγονότα της συγκεκριμένης περιόδου και ακόμη να μην έχει κληθεί ο ίδιος.

Θέλει να τελειώνει με τον αρχηγό της Ν.Δ.

Ο επίτιμος έχει εξοργιστεί με τον πρόεδρο της Επιτροπής Σήφη Βαλυράκη, θεωρώντας ότι ευθύνεται για την κωλυσιεργία στο θέμα της κλήσης του. Μέχρι σήμερα απέφυγε να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο, που είναι και συντοπίτης του. Τώρα, όμως, φέρεται αποφασισμένος να αλλάξει στρατηγική. Κάποιοι -και δεν είναι λίγοι- εισηγούνται στον Ψηλό να αποστείλει έγγραφο υπόμνημα, με το οποίο θα εξιστορεί τα γεγονότα που είχαν εκτυλιχθεί το ‘93. «Αν γράψει όσα λέει και προσκομίσει και τα στοιχεία που διαθέτει, είναι σίγουρο ότι θα τον καλέσουν, εκτιμά πρόσωπο που είναι σε θέση να γνωρίζει και τις σκέψεις αλλά και τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του ο Ψηλός.
Σε κάθε περίπτωση ο Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να βρει τρόπο για να πάει στην Εξεταστική Επιτροπή για τη Siemens. Ο μεγάλος πονοκέφαλος για τη Ν.Δ. και τον Σαμαρά θα αρχίσει από τη στιγμή που θα πάει στη Βουλή ο Ψηλός. Και αυτό γιατί είναι βέβαιο ότι όσα θα πει θα εντείνουν το κλίμα εσωστρέφειας που πλήττει ήδη τη Ν.Δ. Το ερώτημα είναι μέχρι πού θα το τραβήξει ο Μητσοτάκης. «Μέχρι τέλους», υποστηρίζουν πρόσωπα που μιλούν μαζί του. θεωρεί ότι μέσα από τη σχετική διαδικασία μπορεί να τελειώσει ολοκληρωτικά τον Σαμαρά. Αν παρ’ όλα αυτά η Εξεταστική αρνηθεί να τον καλέσει για κατάθεση, διοχετεύει πως θα δώσει τα στοιχεία που διαθέτει στη δημοσιότητα σε συνέντευξη Τύπου.

Δεν λογαριάζει πολιτικό κόστος

Μετά την ανεξαρτητοποίηση της Ντόρας, ο Μητσοτάκης έχει γίνει πιο «επικίνδυνος». Δεν θα λογαριάσει το πολιτικό κόστος που ενδεχομένως θα έχει η Ν.Δ. από τις αποκαλύψεις του. Απεναντίας, έχει έναν επιπλέον λόγο να κάνει... κιμά τον πρόεδρο της Ν.Δ., που δεν τον έχει συγχωρήσει για την «προδοσία» του. Ο επίτιμος πηγαίνοντας στην Εξεταστική θα έχει μαζί του όλα τα αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία στοιχειοθετούν το επιχείρημα που προβάλλει επί χρόνια, σχετικά δηλαδή με την παρασκηνιακή δράση της εταιρείας που πριμοδότησε την πτώση της κυβέρνησής του. Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του θα πει ότι ο βασικός λόγος που οδήγησε τον Σαμαρά να αποχωρήσει από τη Ν.Δ. ρίχνοντας την κυβέρνησή του, είχε να κάνει με το γεγονός ότι τότε είχε αποφασιστεί να γίνει αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ, με το 49% να πηγαίνει στους Ιάπωνες, εξέλιξη που δεν εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των Γερμανών της Siemens.

//Καρφί//

Δεν υπάρχουν σχόλια :